Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az online játékok népszerűsége Magyarországon



Az online játékok térhódítása folyamatosan zajlik nem csak nemzetközi szinten és külföldön, hanem hazánkban is. Ráadásul mivel már több generáció is részese a technológiai forradalomnak ezért már korántsem jelenthető ki, hogy csakis a gyerekek és fiatalok játszanak az online és számítógépes játékokkal.
 
Tulajdonképpen konkrét platformot nem is lehet dedikálni az online játékhoz, hiszen játszhatunk számítógépről, Xbox-on, Playstation-ön, mobiltelefonon, tableten vagy laptopon. A lista nem teljes, de szemlélteti, hogy mennyire sok opciója van a játékosoknak, hogy csatlakozzanak kedvenc szoftverükkel a világhálóhoz és ott keressenek játékos társakat, vagy felületet, ahol egyedül játszhatnak. Az online játékok kezdeti számítógépes elterjedése után egy óriási piac jött létre azzal, hogy több eszközzel is lehet csatlakozni a játékosoknak. Hazánkban is óriási méreteket öltenek az online játékok népszerűségei, amit mutat például az e-sport fellendülése. Emellett az PlayIT rendezvény is hatalmas látogatószámmal szokott megrendezésre kerülni az olyan játékok felvonultatásával, mint például a Minecraft, Fortnite vagy a Fifa.
 
Gyakran játszott magyar játékok
 
Hazai körökben rengetegen játszanak a Minecrafttal, Fifa-val, Fortnite-tal, amik főleg PC-s vagy konzolos eszközökön játszhatók, de nem elhanyagolhatók a mobilos játékok sem. Beszélhetünk hobby játékosokról, akik csak szórakozásból és az idejük elütése miatt játszanak ezekkel a játékokkal, de sokan már hivatásszerűen játszanak ezekkel a szoftverekkel, mert e-sportolók, vagy olyan influencerek, akik játékvideókkal próbálnak pénzt keresni. Bármelyikről is legyen szó a játékosok száma óriási mértékben nő, hiszen az újonnan felnövő generáció már, automatikusan belecsöppen ebbe a digitális világba, ahol lépten nyomon bele lehet futni valamilyen online játékba.
 
A játékok belső költségei
 
A játékokat illetően kipróbálhatsz olyanokat, melyek csak szórakoztatásként nyújtanak játékélményt, míg találkozhatsz például a magyarkaszino.org oldalon kaszinó játékokkal is, amikkel akár pénzt  is nyerhetsz. A játékszoftverek sok esetben már teljesen ingyen letölthetők, telepíthetők és játszhatók egy bizonyos szintig, viszont utána már, ha feljebb szeretne jutni benne az adott játékos, akkor pénzbe kerülnek az egyes funkciók. Például a World of Warcraft vagy a Fifa és még számos társuk olyan játékon belüli opciókat nyújtanak, amikkel karaktereket lehet feljavítani, vagy jobb minőségűeket szerezni. Ezért persze a játékosnak fizetni kell, és sokszor nem is biztos, hogy megéri a befektetett összeg, mert a véletlenre van bízva, hogy pontosan milyen előnyhöz is juthatunk.
 
Online streamerek, influencerek és gamerek szerepe
 
Egy igazán egyedi terület, ami szintén fejlődött főleg az utóbbi években az online játékokkal az online stream-ek elterjedése és népszerűsége. Erre a piacra is egyre több magyar szereplő lép be, akik folyamatos tartalmat szolgáltatnak ezeken a platformokon, mint a Youtube, Facebook, vagy Twitch. Ezeken a platformokon lehetősége van a gamereknek, vagy influencereknek , hogy élőben közvetítsék hanggal és képpel az online játékukat. Ez egy külön kultúra és társadalmi réteg, akik ilyen tartalmat gyártanak és a másik oldalról is kialakult egy közösség, akik ezeket a tartalmakat fogyasztják. A közös érdeklődési kör adja az alapot, hogy a kereslet és kínálat megtalálja magát, így azok a nézők, akik ezeket a tartalmakat streamelik maguk is játszanak általában ezekkel a játékokkal.
 
A szép oldala a tartalomgyártók részéről, hogy sok esetben támogatókat és szponzorokat találnak, a játékkészítők és forgalmazók részéről, így pénzt kereshetnek azzal, hogy bemutatják a szoftvereket, vagy hogy azokkal játszanak. A másik oldalon már árnyaltabb a kép, mert a nézők sok esetben nem biztos, hogy hiteles tartalmat látnak, vagy nem tájékoztatják őket arról, hogy az egy szponzorált tartalom, így sok esetben félrevezetők lehetnek ezek az anyagok. Viszont a törekvés és az online platformok szabályai abba az irányba terelik ezt a piacot, hogy az etikus viselkedést és gazdasági műveleteket gyakorolják a résztvevő tartalomgyártók és szponzorok egyaránt. Mivel teljesen interaktívak ezek az online játék bemutatók, ha élőben zajlanak, így a nézők közvetlenül kérdezhetnek az influencertől és kapcsolatba léphetnek vele online és real-time.