Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Az a pillanat, amikor egy telt háznál “megmozdul” a hajó, utolérhetetlen." - A38 Hajó interjú



Az A38 hazánk egyik legizgalmasabb hangulatú koncerthelyszíne. A könnyűzenei műfajok széles skáláján kívül érdekes komolyzenei programmal is szolgál; előnyben részesíti a zenei határokat átlépő produkciókat, és az új művek bemutatását. Vasák Benedekkel, a Hajó kommunikációs munkatársával beszélgettünk.
 
Rockbook: - 2003 óta üzemel koncerthelyszínként a Hajó. Mi volt az alapkoncepció az induláskor és ahhoz képes mi változott a működést illetően?
 
Vasák Benedek: Az alapkoncepció, vagy szép szóval: “küldetés” nem sokat változott. Akkor is, most is az a célunk, hogy a lehető legváltozatosabb programot nyújtsuk, és bekapcsoljuk Budapestet a nemzetközi kulturális vérkeringésbe. Minőségileg nem változott semmi, legfeljebb mennyiségileg: a kezdetekhez képest megnégyszereződött a programok száma, a nézőszám, és már nemcsak zenei programhelyszín az A38 Hajó, hanem képzőművészeti kiállítóhely, televíziós és hangstúdió, oktatási központ és rengeteg minden.
 
Rockbook: - Terveztek még egyéb fejlesztéseket, bővítéseket?
 
Vasák Benedek: Két nagy bővítés (kiállítótér, tévéstúdiók) után a hajó fizikai teljesítőképessége határán van. Bár kisebb bővítéseket tervezünk, most elsősorban a technológiai fejlesztésekre koncentrálunk, például az élő online közvetítések lehetőségeit bővítjük.
 
Rockbook: - Több nálatok fellépő külföldi zenekar is nyilatkozta, hogy milyen különleges élmény egy hajón játszani. Szerintetek ez mennyiben járul hozzá a hangulathoz? 
 
Vasák Benedek: Az a pillanat, amikor egy telt háznál “megmozdul” a hajó, utolérhetetlen. Vannak visszatérő zenekarok, amelyek kifejezetten arra hajtanak, hogy minél jobban megringassák a hajótestet. Az A38-nak mindig is fontos jellemzője volt a különleges “épület”, úgyhogy nagyon fontos szerepe van a hangulatban.
 
Rockbook: - A koncertek mellett rendszeresen vannak nálatok kiállítások is. Ezek mennyire népszerűek? A koncertlátogatók is meg szokták nézni a kiállításokat?
 
Vasák Benedek: Jó párszor rendeztünk úgy kiállítást, hogy az kapcsolódik egy-egy adott koncerthez: legutóbb például a 30Y jubileumi programsorozatánál. Ilyenkor nagyon nagy az érdeklődés, de az esetek többségében sajnos alapvetően két külön közönségről van szó.
 
 
Rockbook: - Rengeteg koncertetek telt házas. Szerintetek milyen tényezőknek köszönhető elsősorban a Hajó népszerűsége? 
 
Vasák Benedek: Elsősorban természetesen a kiváló zenekaroknak és előadóknak. Másrészt - mint említetted - a produkciók valóban nagyon szeretik a hajót, elsősorban a technikai lehetőségek, a jó hangzás, a technikai személyzet emberi és szakmai minősége miatt. Harmadrészt az utánozhatatlan klubhangulat miatt. És ha a jó produkciók szívesen és gyakran jönnek, akkor a közönség sem marad el.
 
Rockbook: - A rock/metal zenekarok mellett rendszeresen játszanak nálatok pop/alternatív előadók is. Mi alapján választjátok ki a fellépőket?
 
Vasák Benedek: Általában a fellépők választanak minket. Igazából az A38 már jóval több, mint egy koncertterem. Olyan összetett szolgáltatást tudunk nyújtani egy előadónak, amely már több egyszerű koncertszervezésnél. Nem ritka már az az eset, amikor egy lemezbemutató esetében az A38 blogján van az online lemezpremier, a koncertteremben a bemutató koncert, televíziós felvétellel, a koncert anyagát aztán pár héttel később már a rádió játssza, a felvétel lemegy a tévében, közben a produkció interjút és címlapot kap a 10 ezer példányos havi magazinunkban… Szóval nagyon komplex dolgokra képes már az A38.
 
Rockbook: - Az országban talán egyedüliként sokszor teljes koncerteket is feltesztek a YouTube-csatornáitokra, de a tévében is számos A38-as fellépést láthattunk már. Miért érzitek fontosnak ezt az erős netes/tévés jelenlétet? Vannak olyan koncertlátogatók, akik egy-egy ilyen felvétel hatására mentek el hozzátok?
 
Vasák Benedek: A koncertfilmek alapvetően nem promóciós céllal készülnek, de elképzelhető, hogy az adás új nézőket vonz be. A YouTube-csatornákkal pedig hosszú távra tervezünk. Most még nem lehet irreális bevételt remélni ezektől, de bízunk benne, hogy a talán nem is olyan távoli jövőben önálló üzletág lehet az online disztribúció.
 
Rockbook: - Számos népszerű külföldi zenekar megfordult nálatok az évek során. Van azért még olyan fellépő, aki eddig nem jött össze, de szeretnétek elhozni egy koncertre?
 
Vasák Benedek: Rengeteg, el sem kezdem sorolni. Négy programszervezőnk dolgozik szinte éjjel-nappal az évi hétszázötven programon, de a kívánságlisták mindig sokkal hosszabbak, mint a megvalósult koncertek sora.
 
 
Rockbook: - A Facebook eseményeiteket böngészve már jó pár jövő áprilisi-májusi dátum is van, mondhatjuk, hogy már most eléggé be vagytok táblázva. Általában mennyivel előre kell, vagy tudtok lekötni egy-egy koncertet?
 
Vasák Benedek: Tizenöt éve, az A38 indulásakor gyakran csak két-három héttel a fellépés előtt derült ki egy-egy koncert. Ma már azért két-három hónappal, nagyobb külföldi produkciók esetén fél évvel előre tudunk tervezni. Ez a promóció szempontjából kulcsfontosságú. Persze maga az iparág is rengeteget változott másfél évtized alatt: nagyon profi lett minden, létrejöttek a komoly turnéügynökségek, a stadionkoncert-szegmens után kikristályosodott a klubkoncert-iparág is.
 
Rockbook: - Többször előfordult már, hogy a Barba Negrából hozzátok, vagy éppen tőletek a Barba Negrába került át egy-egy koncert. Honnan ered ez az együttműködés? Más klubokkal is van hasonló összefogás?
 
Vasák Benedek: Alapvetően, ha egy koncert jegyeladásai nagyon beindulnak, és “fenyeget a telt ház”, akkor keresünk lehetőségeket, hogy nagyobb helyre vigyük át a koncertet. A közhiedelemmel ellentétben ennek nem a pénzéhség az oka, hiszen ha máshol van a koncert, akkor elesünk a pultbevételtől. Sokkal inkább az, hogy nagyobb produkciók fontosabb menedzsereit így lehet becserkészni. De az ellenkezőjére is an példa: amikor tudjuk, hogy az A38 “túl nagy” egy kevéssé ismert, de remek zenekarnak, akkor leszervezzük kisebb helyre. És így megvan a lehetőség arra, hogy évek alatt felépítsünk egy előadót, aki mondjuk idén még a Dürer kisteremben játszik, de jövőre már az A38-on lép fel, és két év múlva már Akváriumban koncertezik - és mindegyik koncertet mi szervezzük.
 
Rockbook: - Milyen segítséget, támogatást nyújt az A38-nak a Hangfoglaló Program? Vannak egyéb támogatóitok is?
 
Vasák Benedek: Azon túl, hogy 2017-ben az A38 Hajó működtette a Cseh Tamás, majd a Hangfoglaló Program adminisztratív ügyeit intéző programirodát, sok csatornán pályázunk is a programhoz. A médiatámogatási alprogram támogatja az A38 blogját, amelyen komoly szerepet kap a magyar könnyűzene, részt veszünk a klubtámogatási alprogramban is, lemezkiadóként is működünk, egyszóval rengeteg segítséget kapunk a Hangfoglaló Programtól.
 
 
Rockbook: - Mekkora teret adtok a kevésbé ismert hazai előadóknak?
 
Vasák Benedek: Nagyon fontos egyrészt a pályakezdő tehetségek kutatása, másrészt a kevéssé népszerű műfajok bemutatása. Az előbbi tulajdonképpen a saját jövőnk záloga, a jazz, kortárs kísérleti zene stb. meg tulajdonképpen szívügyünk is.
 
Rockbook: - Vannak saját programjaitok és külső szervezők által tető alá hozott koncertek. Kizárólag „bejáratott” partnerekkel működtök együtt vagy jöhet bárki, aki megfelel a szerződésben foglaltaknak?  
 
Vasák Benedek: Alapvetően nyitottak vagyunk, de azt látni kell, hogy ez a mai napig egy alapvetően a bizalomra épülő iparág. Az A38 programszervezőinek közel tíz évbe került, amíg elnyerték a nagy európai ügynökségek bizalmát. De egyébként is az látszik, hogy kezd megmerevedni a hazai szcéna. Nagyon kevés friss, független szervező van, és ezen a helyzeten sajnos a Hangfoglaló sem változtatott érdemben.
 
Rockbook: - 2018-ra tartogattok valami meglepetést a Hajó közönségének?
 
Vasák Benedek: Április 30-án tizenöt éves lesz az A38. Komoly jubileumi évadunk lesz, arculatot is váltunk, de ez legyen tényleg meglepetés!
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
Elérhetőségek: Honlap, Facebook, YouTube
 
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.
 
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: A38 Hajó