Bejelentkezés

x
Search & Filters

Bandák és zenészek, akik eladták a dalaikat



A zenészek többsége kreatív művészlélek, aki nem feltétlenül mozog otthonosan a gyakorlatias dolgok terén és valószínűleg nincs is ideje vagy éppen türelme ilyesmivel foglalkozni. Ez lehet az egyik oka annak, hogy többen is úgy döntöttek, inkább egy erre szakosodott cégre bízzák a jogdíjak intézését, ezért eladták az összes dalukat - méghozzá igen tekintélyes összegekért.
 
- Bob Dylan: talán éppen Dylan döntése kavarta a legnagyobb port: sokan megdöbbentek, amikor kiderült, hogy a zseniális dalszerző gyakorlatilag megvált a teljes zenei örökségével. Az ok persze egyszerű: a zenész rengeteg pénzt kapott, valószínűleg egy 3-400 millió dollár (90-120 milliárd forint) közé eső összeget.
 
 
 
- Def Leppard: ritka, hogy egy zenekar összes tagja egyszerre mond le a szerzői jogairól, de a Def Leppard mégis pontosan ezt tette 2009-ben, amikor minden addigi dalukat eladták. Joe Elliott arra hivatkozott, hogy így több emberhez juthat el a zenéjük, de valószínűleg a kapott összeg végén sorakozó nullák is megkönnyítették a döntésüket.
 
 
 
- Blondie: Chris Stein és Debbie Harry anyagi helyzete jelentősen fellendült, amikor eladták dalaikat a Hipgnosis Songs Fund-nak. A cég vezetője, Merck Mercuriadis nagy Blondie-rajongó, így már csak ezért is örült a megállapodásnak.
 
 
 
- Kenny Loggins: a Primary Wave 2018-ban tett ajánlatot Loggins-nak a 14 szólóalbumára és az együttműködései során szerzett dalaira, ő pedig bele is ment az üzletbe, sőt, a szerzeményei mellett a saját nevéhez fűződő marketinget és a licenszelési ügyek kezelését is rábízta a cégre.
 
 
 
- Rainbow: a Rainbow dalaiért óriási versengés zajlott a zenei jogokat kezelő cégek között és végül a már említett Hipgnosis Songs Fund lett a befutó, így már hozzájuk tartozik többek közt a Stargazer és a Man on the Silver Mountain is.
 
 
 
- Devo: a Hipgnosis mellett a Primary Wave is komoly nevekre csapott le az évek során, és többek közt a Devo mind a kilenc albumával is ők rendelkeznek. A cégre jellemző, hogy igyekeznek minél több lehetőséget megragadni: gyártottak már Aerosmith-es sorsjegyeket is, így nem lenne meglepő, ha a Devo is felbukkanna váratlan termékeken.
 
 
 
- Alice Cooper: a shock-rocker is a Primary Wave-t választotta, akik nemcsak a teljes diszkográfiájával rendelkeznek, hanem a digitális tartalmaival és a nevéhez köthető termékekkel is. Az énekes minden bizonnyal jó néhány millió dollárt zsebelt be az üzlettel, így amiatt sem kell aggódnia, hogy miből fizeti majd az unokái egyetemi tandíját.