Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Belga-magyar kapcsolat” - Agathocles/Apoptosis split lemezkritika



Azért mindig történnek üdítő dolgok az UG extreme metal harcterünkön, például a split anyagokat kifejezetten kedvelem, így ebben a hónapban az első, amit beszereztem, az egy hazai (Apoptosis) és egy külföldi bandát (Agathocles) tartalmazó magnószalag.

A színes borítóba csomagolt (kissé sötét tónusú) gyári kazetta csupán 14 perces összjátékidővel bír, ami ebben a műfajban egyáltalán nem meglepő. A simán csak „side Ag” névre keresztelt oldalon a belga mincecore legenda, az Agathocles triójának három, 2015-ben felvett dalát hallhatjuk. Hát mit nem mondjak, nem vágódtam tőlük hanyatt, beleszarós, garázs és izzadságszagú punk and roll-t kapunk ebben a 7 percben, sistergő gitárral és próbatermi dobokkal. Az ének legalább jó tuskó, meg úgy a belgák zenéje is, lehet rá pogózni, bort meg sört locsolni. Nincs ezzel semmi baj, az utolsó szám ráadásul részegesen lassú, anyanyelven előadott tétel, igazi összeborulós, lírai punk himnusz. A 4627 kiadvánnyal rendelkező trió legutóbbi életjele ez, mely ismételten egy nemes gesztus felénk és színterünk felé.

 

 

Az értelemszerűen „side Ap” névre keresztelt oldalon, hazánk egyik feltörekvő thrash-grind brigádja, a szegedi Apoptosis mutatkozik be 5 szám erejéig. A debüt óta volt szerencsém az újabb nótákba is belefülelnem, a régi lemezhez képest némileg változott azért a zene. Sokkal összeszedettebb lett az egész, jobban ki vannak dolgozva a dalok és a hangzás is sokkal pöpecebb lett, mint a „Monument Of Ignorance”-en. Az egyik dalra még egy videóklip is készült.

 

 

A srácok ügyesen végigtekerik ezt a röpke 7 percet. Nem tudok dalokat kiemelni, tömény és ütős, mint egy jó 47.5 fokos pálinka. A hangzásba sem lehet belekötni, nincs agyonkeverve, nem steril, de nem is egy „one-take rehearsal recoding” felvétel. Talán csak annyi, hogy nekem a régi Apoptosis logó sokkal jobban tetszett, de ez legyen már az én bajom.

 

 

A split, az EveryDayHate és a Grey Water Collective kiadóknak köszönhetően vinyl és CD formátumban is napvilágot lát hamarosan. Viszont a Posthuman Productions és a Grindfather Productions gondozásában megjelent kazi már kint van, és a kiadóktól, illetve a bandáktól beszerezhető.

Az Apoptosis lemezről itt írtunk.

 

 

A zenekarok Facebook elérhetőségei: Apoptosis, Agathocles

 

Lupus Canis