Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A Billy Talent a harmadik X felé menetelve sem veszített semmit a lendületéből" - 2022.06.08., Budapest Park (koncertbeszámoló)Billy Talent, Silverstein, Creeper – 2022. 06. 08., Budapest Park
 
2020-ban a Billy Talent is úgy járt, mint szinte az összes zenekar a világon: a banda nagy Európa-turnét tervezett arra a nyárra, a pandémia azonban többször is felülírta a terveket, így végül szinte napra pontosan további két évet kellett várnunk arra, hogy a kanadai punk-rock csapat végül megérkezzen a Budapest Parkba. Szerencsére 2022. június 8-án már semmi sem állhatott a Billy Talent koncert útjába, az egyik szemünk azonban így is sírhatott, mivel az Of Mice And Men sajnos végül nem tudta vállalni a turnét, igaz, „cserébe” két vendégzenekart is kaptunk.
 
A Creeper nem volt irigylésre méltó helyzetben: gyakorlatilag néhány perccel a kapunyitás után már színpadra is kellett lépniük, ráadásul – talán a bizonytalan időjárás miatt is – elég lassan gyülekezett a közönség. Úgy tűnt azonban, hogy a bandát ez nem igazán zavarja: nagy elánnal és lendülettel játszották a dalaikat és igyekeztek a maximumot kihozni a rendelkezésükre álló időből. Jó lenne a jövőben még látni a zenekart, akár egy önálló klubkoncerten, ahol több időt és lehetőséget kapnának a „kibontakozásra.”
 
 
A Silverstein talán önmagában is húzónév lenne: a 2000-ben alakult, kanadai illetőségű csapat Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend, de azon talán még Shane Told-ék is meglepődtek, hogy mekkora üdvrivalgás és közös éneklés fogadta minden dalukat. A banda egyfajta best of turnét tart, így a teljes munkásságukból válogatták össze a setlistet, de kaptunk egy kis ízelítőt az idén megjelent Misery Made Me albumból is. A zenekar legnagyobb fegyvere egyébként éppen a már említett frontember, aki a tiszta éneket és a súlyosabb témákat is hibátlanul hozza élőben, emellett pedig nagyon barátságos és közvetlen fazonnak is tűnik. Az ő koncertjükre már egész szépen megtelt a Park, és aki ott volt, biztosan nem bánta meg, hogy megnézte őket.
 
 
A Billy Talent-tel való első „találkozásom” réges régen történt, amikor valamelyik szép emlékű magyar zenetévén belefutottam a Red Flag klipjébe és azonnal fel is kaptam a fejemet a bandára. Azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal követem a pályafutásukat és bár vannak számaik, amelyek hozzám személy szerint kevésbé állnak közel, összességében abszolút elmondható, hogy a zenekar minden albuma hoz egy stabil szintet és az idén januárban megjelent Crisis Of Faith is minőségi anyag lett. Ha minden igaz, a kanadai csapat legutóbb a 2017-es Szigeten járt nálunk, ahol Pink előtt léptek fel. Sajnos ezen a koncerten nem voltam ott, de a teljes buli felvétele a mai napig elérhető a fesztivál YouTube-csatornáján.
 
Az örökifjú punkok színpadra lépésekor hihetetlen volt belegondolni, hogy jövőre bizony már 30 éves lesz a zenekar, mivel Ben Kowalewicz-ék ránézésre szinte semmit sem változtak és még ők maguk is legfeljebb csak 30-asoknak tűnnek. Ráadásul a banda rögtön a Devil In A Midnight Mass-be csapott bele, ami kellően lendületes kezdés ahhoz, hogy azonnal hangulatba hozza és magával ragadja a teljes közönséget, a This Suffering pedig talán még erre is rátett egy lapáttal.
 
 
Ezután érkezett az első új dal, az I Beg To Differ, amit a későbbiekben még további három követett a Crisis Of Faith-ről, de a Forgiveness-nek csak az első felét játszották, a Judged és a The Wolf pedig néhány korábbi állomással ellentétben ezúttal teljesen ki is maradt a koncertprogramból. A setlist gerincét a már-már legendás Billy Talent II album biztosította, amelyről gyakorlatilag minden fontosabb nóta elhangzott: a már említett Devil In A Midnight Mass és This Suffering mellett nem maradt ki a Pins And Needles, a Surrender, a Red Flag és a Rusted From The Rain sem – utóbbinak különösen örültem, mivel jó ideje ez a legnagyobb kedvencem a zenekartól.
 
A zene mellett a látványra sem lehetett panasz: a banda mögött az új album borítóját ábrázoló háttérvászon „feszített”, a LED-falakon különböző animációk és videók mentek és a fényekkel sem spóroltak a fiúk. Ami pedig a rajongókat illeti, mondhatjuk, hogy tökéletesen elvégezték a „házi feladatukat” és alaposan felkészültek az új dalokból is, amik így éppolyan hangulatot teremtettek, mint a több évtizedes slágerek. A legjobban talán a Reckless Paradise talált be a közönségnél, és nem lennék meglepve, ha ez a dal igazi koncertfavorittá válna a következő években.
 
 
A ráadással abszolút biztosra ment a zenekar, hiszen három igazi nagyágyút hagytak a buli végére, a Viking Death March-ot, a Fallen Leaves-t és a Red Flag-et, és bár még órákon át szívesen hallgattuk volna a Billy Talent-et, összességében nem lehetett hiányérzetünk, mert egy kifejezetten erős koncertprogramot kaptunk, amelyben a legnépszerűbb dalok mellett jól megfértek az újdonságok is, a zenekar pedig a harmadik X felé menetelve sem veszített semmit a lendületéből és a szerethetőségéből.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Devil in a Midnight Mass
02. This Suffering
03. I Beg to Differ (This Will Get Better)
04. Afraid of Heights
05. Try Honesty
06. Pins and Needles
07. Rusted From the Rain
08. Surprise Surprise
09. Surrender
10. End of Me
11. Saint Veronika
12. Forgiveness I
13. Reckless Paradise
14. Devil on My Shoulder
 
Ráadás:
 
15. Viking Death March
16. Fallen Leaves
17. Red Flag
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Silverstein – Silverstein Facebook, Billy Talent – Bódis Krisztián