Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A budapesti koncert igazán különleges lesz!” – Halestorm interjú



Június 11-én a Budapest Parkban ad koncertet a Halestorm a Three Days Grace vendégeként, idén ismét Grammy-jelölést kaptak és még az előadók jogaira vonatkozó reformokról is egyeztetnek az amerikai képviselőkkel, tehát bőven volt miről beszélgetnünk a zenekar gitárosával, Joe Hottinger-rel.
 
 
Rockbook: Nemrég posztoltál egy képet az Instagramra, amelyen az áll, hogy támogatod az előadók jogait és tárgyaltatok is képviselőkkel. Miről is van szó pontosan?
 
Joe Hottinger: Lényegében arról, hogy a zenészek sajnos sokszor nem kapnak pénzt a dalokért, amelyeken időt és energiát nem kímélve dolgoztak. Ezen szeretnénk változtatni, illetve azt is próbáljuk elérni, hogy több pénzt fordítsanak a zeneoktatásra. Tudni kell, hogy jelenleg egy 40-es évekbeli rendelet van érvényben, ami egy kicsit már elavult minden szempontból, úgyhogy muszáj lenne változtatni rajta. Egyes szervezetek már 10-11 éve küzdenek ezért és tavaly sikerült elérniük, hogy elfogadják a Zene-modernizálási Rendeletet, ami óriási lépésnek számít, úgyhogy most tulajdonképpen ezt szeretnénk kicsit kibővíteni és még többet tenni az alkotók jogaiért.
 
Rockbook: Idén ismét Grammy-jelölést kaptatok, méghozzá az Uncomfortable című dalotokért. Mennyire fontosak nektek az ilyen jellegű elismerések? Szerinted kellő figyelmet kap a rock és a metal ezeken a nagy díjátadókon?
 
Joe: Azt nem mondanám. A Red Hot Chili Peppers fellépése ugyan bekerült a tévés közvetítésbe, de ezzel gyakorlatilag le is tudták a rockzenei kategóriákat. Ez azért elég szomorú. Megértem, hogy sokan ki is akadtak emiatt, de mi úgy voltunk vele, hogy akkor is az a lényeg, hogy ott vagyunk. Lzzy számára különösen fontos volt ez, hiszen ő egyúttal a női zenészeket is képviselte. Szerintem egyébként is csak akkor érhetünk el bármiféle változást, ha próbálunk tenni érte. Kell valaki, aki kézzel-lábbal kalimpál, hogy „hahó, mi is itt vagyunk! Vegyetek már észre minket!” laugh Szóval igyekszünk megtenni, amit tudunk és pozitívan állunk minden ilyen lehetőséghez. Jó lenne, ha minél többen megtudnák, hogy van egy nagy rock ’n’ rollos közösség világszerte, tele olyan király arcokkal, mint te meg én! smiley
 
Rockbook: Tavaly nyáron jelent meg a Vicious című új albumotok. Hogyan születtek ezúttal a dalok? Milyen reakciók érkeztek a rajongóktól?
 
Joe: Ezúttal máshogy dolgoztunk, mint a korábbi három albumnál. A legtöbb dal úgy született, hogy mind a négyen összegyűltünk a próbateremben és együtt megírtuk őket. Utoljára az első lemez megjelenése előtt csináltunk ilyet és most úgy döntöttünk, újra megpróbáljuk. Meg kell említenem a producerünket, Nick Raskulinecz-t is, aki pontosan átlátta, hogy mit szeretnénk, nyitott volt az ötleteinkre és fantasztikus hangzást teremtett az albumon. Jó lenne máskor is vele dolgozni. A rajongók többsége nagyon szereti az albumot. Úgy gondolják, sikerült szintet lépnünk ezzel az anyaggal és azt kapták, amit szerettek volna. Mindig tanulunk valami újat a lemezkészítésről. Most már negyedszer futottunk neki és lassan kezdünk ráérezni. laugh Már most alig várom, hogy milyen lesz majd a következő albumunk. Biztos vagyok benne, hogy arra is kitalálunk valami izgalmasat.
 
Nick Raskulinecz producer társaságában
 
Rockbook: Nemrég klipet is forgattatok a lemez címadó dalához és szerintem egy nagyon érdekes és vicces videó lett belőle. Honnan jött az ötlet hozzá? 
 
Joe: Köszi! Örülök, hogy tetszik, én is nagyon szeretem. Abban kezdettől fogva biztosak voltunk, hogy egy vicces klipet szeretnénk. Nagyon elegem van már abból, hogy sok zenekar mindenáron véresen komolyan akarja venni magát. Én pont azért is imádom a rock ’n’ rollt, mert megvan benne az a cinkos mosoly és összekacsintás, hogy igazából ez egy jó poén, amin szabad nevetni. Imádom, hogy elrabolnak minket a klipben, Lzzy pedig leszúr egy fickót a magas sarkújával, és egyébként is nagyon viccesek az akciójelenetek. Nagyon élveztük a forgatást. Végigröhögtük az egészet.
 
 
Rockbook: Június 11-én a Budapest Parkban játszotok majd a Three Days Grace-szel. Mit várhatunk a koncerttől? Készültök meglepetésekkel?
 
Joe: Az a helyzet, hogy számunkra minden koncert tele van meglepetésekkel! smiley Mindig vannak olyan pillanatok, amikor improvizálunk, ezért nincs is két egyforma bulink. Ráadásul ott van a dobosunk, Arejay, aki mellett egyébként sem lehet biztosra venni semmit. wink De szerintem már csak azért is érdemes megnézni minket, mert élőben láthatjátok napjaink egyik legjobb rockénekesét, Lzzy Hale-t, aki most van csúcsformában, Arejay pedig a színtér egyik legjobb dobosa, senki sem játszik úgy, mint ő. Ráadásul nálatok a Three Days Grace-szel lépünk majd fel, ami nagyon király lesz. Régóta ismerjük őket, remek banda és elképesztően jó fejek is. Szóval ízelítőt kaphattok az igazi amerikai rock ’n’ rollból. Vagyis ők kanadaiak, de akkor is! laugh
 
Rockbook: Ez egy teljes közös turné lesz, vagy csak ez az egyetlen koncert?
 
Joe: Csak ez az egy. Néhány fesztiválon mindketten fellépünk, de csak ez az egy közös koncertünk lesz. Úgyhogy már csak ezért is igazán különleges lesz! smiley
 
 
Rockbook: Mostanában sorra kapjuk a jobbnál jobb rockzenei témájú filmeket: a Bohém rapszódia több Oscart nyert, a Netflixre pedig nemrég került fel a Mötley Crüe-ről szóló The Dirt, amit te is láttál. Hogy tetszett?
 
Joe: Imádtam. Szerintem nagyon szórakoztató volt, pedig elég alacsony elvárásokkal vágtam neki, mert a rockzenei filmek többsége kifejezetten rossz, csak pár igazán jó van köztük, de ez tetszett. Machine Gun Kelly fantasztikus volt Tommy Lee-ként! Tommy-t ugyan nem ismerem, így nem tudom, hogy tényleg ilyen-e, de azt tudom, hogy a dobosok ilyenek! smiley Arejay is pont úgy lép be mindenhova és pont ugyanúgy beszél. Szóval akár Arejay-t is eljátszhatná. laugh De Iwan Rheon is király volt Mick Mars-ként. Jól hozta ezt a cinikus karaktert. Az egész film nagyon élvezetes és tele van jó dalokkal. Remélem, hogy több néző is nyit majd a rock ’n’ roll felé emiatt, mert bár az utóbbi időben nem úgy tűnik, de a rock ’n’ roll igenis szórakoztató és arról szól, hogy jól érezzük magunkat.
 
Rockbook: És azt el tudod képzelni, hogy a Halestorm-ról is készüljön hasonló film, mondjuk 10-15 év múlva?
 
Joe: Nem! Azt sem tudom, hogy miről szólhatna! laugh
 
Rockbook: Nemrég Új-Zélandon játszottatok a Judas Priest-tel és hamarosan lesznek közös koncertjeitek Alice Cooper-rel is. Milyen érzés ilyen legendákkal osztozni a színpadon?
 
Joe: Fantasztikus! Persze elég stresszes is, mert Rob Halford végig ott állt a színpad mellett a koncertünkön, én meg teljesen beszartam és csak arra tudtam gondolni, hogy menjen már onnan! laugh De egyébként hihetetlenül jó fej és végtelenül kedves fickó, ahogy a Judas Priest többi tagja is. Pedig korábban nem is nagyon ismertük egymást. Mi is megnéztük az ő koncertjüket, és elképesztően jók voltak! Én most láttam őket először és teljesen lenyűgöztek. Richie Faulkner igazi legenda a gitárosok körében, Rob pedig 11 különböző dzsekit viselt a koncert közben, ha jól számoltam. Szóval pontosan azt kaptam tőlük, amit rajongóként vártam. Alice-szel már játszottunk párszor. Nagyon jóban vagyunk vele és a bandájával is. Ráadásul Chuck, a basszusgitáros a Beasto Blanco-val is szokott velünk játszani. Alice pedig egy igazi legenda és mindig nagyon kedves hozzánk. Imádjuk.
 
 
Rockbook: Mivel telnek most a napjaid? Koncerteztek, vagy tudsz azért pihenni is?
 
Joe: Ma éjjel értünk haza az előző koncertről, pár óra múlva pedig megyünk is tovább, aztán indul a turné. Úgyhogy legközelebb decemberben leszek itthon! smiley
 
Rockbook: Nem rossz, hogy ennyit vagy távol az otthonodtól? Vagy már megszoktad?
 
Joe: Nem, ez tök jó, sosem zavart, elvégre azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeretek, és közben még be is utazom a világot. Mi az úton vagyunk otthon, úgyhogy amikor hazajövünk, olyan, mintha nyaralnánk. smiley De tudtuk is, hogy mit vállalunk, és mindig arról álmodtunk, hogy ilyen lehessen az életünk, úgyhogy imádjuk.
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
Joe: Én köszönöm, júniusban pedig szeretettel várjuk a magyar rajongókat Budapesten!
 
Jegyek a budapesti koncertre:
 
Küzdőtér:
 
Limitált elővét: 8999 Ft
Normál ár: 9999 Ft
 
Terasz jegyek:
 
Mastercard bal első terasz: 14.999 Ft
Mastercard bal középső terasz: 14.999 Ft
Jobb első terasz: 14.999 Ft
Jobb középső: 14.999 Ft
 
 
 
Tóth Mátyás 
 
Fotók: Ashley Fava, Matt Downing, Rob Fenn
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.