Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A Cadaveres mindig is egy igazi koncertbanda volt" (interjú)A HammerWorld novemberi számának CD mellékletekén is kapható, új albummal előrukkolt Cadaveres volt a vendégünk egy kisebb interjúra, ahol a DeMoralizer albummal kapcsolatosan, illetve sok más érdekességet kérdeztünk tőlük!

Rockbook: - Meghozta nektek az eddigi aktív munkátok azt, amit vártatok ettől az egész zenekartól? Elvégre kijelenthetjük, hogy vezetitek a hazai underground metál műfaját, igaz?


Körmi: - …ha nem is vezetjük, de mindenképpen megerősödve - a 2005-ös alakulás után - az élbolyhoz zárkóztunk fel, de ez rengeteg munkával járt….jár természetesen. Hosszú távon mindenképp megtérülhet persze a befektetett munka, ami a mi esetünkben a folyamatos koncertezést jelenti és az időszakonként megjelenő kiadványokat. A legutolsó lemezünk óta viszonylag sok idő telt el, de nem lustálkodtunk: sokat foglalkoztunk az akusztikus cadaveres projektünkel és persze az új lemez dalaival is. Fontos még, hogy a lemez mellé a rajongók egy DVD-t is kapnak, ami egy 90 perces igazi Cadaveres esszencia interjúkkal, koncert felvételekkel és klipekkel! Visszatérve a kérdésedhez: Nagy elvárásaink nincsenek és nem is voltak, örülünk az apró – mérhető – sikereinknek és tesszük a dolgunkat, ahogy időnk és az energiánk engedi! :-)

Rockbook: - Ugyebár most készül az új stúdió albumotok. A legutóbbi közönség kedvenc, ’Mindstream korongotok’ után most mire lehet számítani Tőletek?

Körmi: - Nem volt részünkről semmilyen tudatos elképzelés a dalírás terén, csak összedobtuk megint az ötleteinket és megszülettek az új Cadaveres nóták hasonló stílusban, mint az előző lemezen. Persze – nyilván – kitűztük célnak, hogy még jobb, még változatosabb számok szülessenek és alakítottunk pár dolgot másként, hogy ne ismételjük magunkat, de ugyan az az 5 ember fogott neki az új számoknak, mint legutóbb – így nagy kilengésekre nem lehetett számítani. Talán sikerült tovább fejlesztenünk az ott jól működű sémáinkat és kipróbáltunk pár új dolgot is: tempókat, szerkezeteket, hangolásokat. Kísérleteztünk néhány dologgal, de aztán egy határozott elképzelés mellett születtek meg a számok, így mondhatjuk, hogy az új anyag a MindStream lemezünk egyenes folytatása, egy komolyabb, tovább fejleszetett hangvétellel, mint a zenei, mint az ének dallamokat tekintve.

Rockbook: - Volt nálatok (zenekaron belül) egy "holtpont", amikor azt mondtátok, hogy most már kellene egy új lemez a ’Mindstream’ után. Vagy nem igazán volt harcos törekvés ezzel kapcsolatban?

Körmi: - Nem voltunk rágörcsölve az új anyagra. Hagytuk kicsit kifutni a MindStream-et, mert azt éreztük, hogy abban az anyagban elég sok minden van ahhoz, hogy egy évre rá kiadjunk egy új lemezt.(ennek nyilván azért vannak anyagi okai is) ….aztán elmerültünk az akusztikus dolgainkban is….folyamatosan koncerteztünk és aztán kb ebben az évben kezdünk ráhangolódni a szám írásra….szépen, lassan módszeresen. Szerintem most is hagyunk kifutási időt az új anyagnak….sokfelé szeretnénk koncertezni, természetesen nem csak itthon, mert ugye lemezeket eladni legfőképpen csak a bulikon lehet, így ez ezért is nagyon fontos terep számunkra, amellett, hogy a Cadaveres mindig is egy igazi koncertbanda volt, ahol a legjobban érezzük magunkat az a színpad! :-)

Rockbook: - Lehetett már olvasni a facebook-os oldalatokon, hogy egy feldolgozás is készül, méghozzá a Billy Idol ’Rebel Yell ’ című száma. Miért pont ez? Szimpátia, vagy a dal népszerűsége miatt?

 

Körmi: - A tavalyi 2/4 Helloween Party-ra tanultuk meg poénból anno ezt a számot és annyira jónak éreztük az egészet, hogy aztán később is elővettük buliról-bulira. Aztán felrántottuk a stúdióban, ha már úgyis ott voltunk. Jó szám, jó játszani és egész jó lett a feldolgozása is, annak ellenére, hogy nem nagyon lett belenyúlva az eredetibe, de ez így volt tökéletes! Egy ajándék bónusz száma fanatikus rajongóinknak, akik az új lemez mellé a DVD-s változatot rendelték meg.

 

Cadaveres - Twenty-Twelve

 


Rockbook: - Mennyire nehéz ilyenkor - kvázi nulláról - megírni egy olyan lemezt, aminek lépést kell tartania a legutóbbi lemezek szintjével, de mégis valahogy több kell, hogy legyen, mivel új album?

Körmi: - Nem könnyű persze, de nem szabad így nekiállni, mert akkor ettől a nyomástól csak görcsös lesz minden hang. Persze voltak pillanatok, amikor eszébe jut az embernek, hogy a MindStream egy elég jó lemez lett és lehet, hogy nem tud jobbat csinálni, de ilyenkor kell elhessegetni ezeket a gondolatokat és csak az új dolgokra koncentrálni. Elő kell csalogatni a tudat legmélyebb bugyraiból a legjobb riffeket, ötleteket és építeni belőlük egy még jobbat, mint amit már csinált az ember korábban. Sokat agyaltunk, de nem voltunk rágörcsölve a dologra. Szépen hozogatott mindenki ötleteket, forgattuk őket, kísérleteztünk, jammeltünk a témákkal, kiagyaltuk a szerkezeteket és a végén a Zoli megfűszerezte az ének dallamokkal a nótákat. Ettől lett az egész olyan Cadaveres-es. Felismerhető a stílus, nincsenek nagy kilengések, egyenes vonalasak a számok és fogós refrének születtek rájuk – több mint legutóbb –azt hiszem. A hangzás terén viszont óriásit léptünk előre szerintem, köszönhetően Varga Zolinak és a SuperSize-nak. Ettől persze komolyabb az egész anyag, harapnak a számok és a Zoli hangja is elég „Amerika” lett! A borítót szintés Jacsó Balázs készítette, mint legutóbb, de itt is valahogy jobban összeállt minden! Köszönet Neki is a munkájáért! :-)

Rockbook: - A hazai rock zenekarok többsége (akár kezdő, akár már befutott banda) előszeretettel használja a különféle rock újságokat, hogy így terjesszék az új albumot/EP-t. Ugye Ti is megragadtátok ezt a lehetőséget. Mi vitt rá titeket is erre a megoldásra?

Balázs: - Itt a koncepció alapvetően az volt, hogy rengeteg emberhez eljut az anyag. Elfogy az újság mondjuk 10.000 példányban, abból kb 3000 fickó élből frizbizi bele a kukába a lemezt, a maradék 7000 benyomja a lejátszójába. Tegyük fel (optimistán), a felének tetszik a lemez és ezeknek az emberek jelentős része soha az életbe nem halott még rólunk, maximum olvasta a nevünket valahol. Mindenképpen nyert ügyünk van, mert ilyen rövid idő alatt, ilyen komoly promóval nem  tudjuk reklámozni a lemezt csak így. Ez volt kézenfekvő. Ezen kívül persze, meg lehet majd venni boltokban, meg tőlünk is a lemezt teljes borítóval, szövegkönyvvel. Érdemes is mert Jacsó Balázs elég fain munkát végzett.

Rockbook: - Készültök-e esetleg klippel az új album valamelyik számához? Vagy ez még a jövő zenéje?

Balázs:  - Mint a MIndstream esetén is önálló klip biztosan lesz legalább négy számhoz, csak még folyik a „cicaharc” a zenekaron belül, melyik számok legyen azok . Majd útközben elválik.


Rockbook: - Menjünk kicsit előrébb az időben, mert az élet nem áll meg az új album kiadása után. Őszre és jövő tavaszra vannak már előre eltervezett történések? Gondolok itt lemezbemutató turnéra, vagy egyebekre.

Balázs: - Természetesen készülünk egy elég komoly turnéval. Régi hagyomány a Watch My Dyingos komákkal  a közösen megrendezett Stagediving Fesztivál (bővebben itt). Ezt a rendezvényt fogjuk levinni Budapest mellet a nagyobb vidéki városokba. Facebook esemény itt!

 


 

A Watch My Dyingéknak is most jelenik meg az új lemezük,  ebbe csatlakozott bele még a Don Gatto, de ők csak azért, mert fizetnek nekünk fejenként  50.000-et negyed órás játékidőért cserébe, hehe.

Továbbá lesz még: Begotten Silence, Samas, Visioned Frailty. Az eseménynél mindenki tud magának lőni egy dátumot!

Rockbook: - Lehet esetleg számítani Tőletek magyar dalra/dalokra, vagy maradnak a jól megszokott angol dalszövegek?

Balázs: - Elképzelhető, hogy előrukkolunk ilyesmivel a következő hónapokban. Egyenlőre semmi biztosat nem tudok mondani.

Rockbook: - Mit gondoltok, mennyivel lett egyszerűbb rock zenekarnak a ’beilleszkedés’, amióta színre léptetek? Az ugye 2005 nyarán volt. Azóta mennyire változott ez az egész?

Balázs: - 2005 óta szerintem lényegesen nem változott, kicsit több zenekar van.

Érdekesebb viszont, mi volt  mondjuk a 10-15 évvel ezelőtti magyar underground szintéren.  Amikor megjelent egy lemez, volt időd várni rá, felkészülni, nem volt otthon net, csak a suliban, vagy fogtad magad szépen délután és elbattyogtál a könyvtárba netezni fél órát 150 Ft-ért és ott csekkoltad le a zenekar honlapján, hogy mik a legfrissebb hírek. Vagy megvetted a Hammert és az utolsó betűig elolvastál mindent. Nem a netről húztál le napi 5-6 lemezt, amikből jó esetben egy-egy számot meghallgattál és az alapján értékelsz, mint ma. Ma felmegyek a facebookra és ömlik az információ mindenhonnan. Pistának megjelent az EP-je, Gézáék végre kiadták a lemezüket stb, és a legszomorúbb, hogy annyira nyomnak rád mindent, hogy eljutunk oda, hogy, a kutyát nem érdekli a 8 haverodon kívül, hogy megjelenik a lemezed. Ezzel csak azt akarom mondani, nagyon nehéz kitűnni a mezőnyből, mert a srácoknak egyszerűen sem idejük, sem kedvük nincs odafigyelni minden kiadványra.

Régen fogtad magad, felcsaptad a cd/kazetta katalógust, ne adj isten elmentél a metálboltba és vettél, vagy rendeltél a nehezen összerántott zsebpénzedből /munkádból pár lemezt és úgy vigyáztál a kazettákra, mint most pl. a pénztárcádra. Mert érték volt.

Elmentél koncertre. Én sosem éltem a tradícionális heavy metalt, de nagy részben csak az volt és akkor is lemenetem a művházba  a barátaimmal mert, kíváncsi voltam. Elvarázsolt a dolog, hogy ott van 5 faszi a színpadon (tökmindegy milyen stílus),  van saját hangszere, hangos mint az állat, árultak kazikat, pólókat. Összefutottál azokkal a haverjaiddal akikkel csak ott tudtál.

Ma mi van? A nethuszár letölti a lemezeket, jó esetben egy számot meghallgat, majd valamelyik zenerendőr portálon a porig alázza a zenekart egy kommentben, az apja által fizetett netkapcsolat segítségével.

Koncertre meg nem járnak az emberek. Persze nincs pénz, nekem sincs pénzem, ha mindenre el akarnék menni egy hónapban, akkor 3.-án hívhatnám a providentet.

De ha már lemegy az ember, akkor mondjuk odajön a pólókhoz, sokallja az árat, majdnem kiröhög, hogy pénzt kérsz a cd-ért vagy pólódért, ugyanakkor megiszik 6 jégert meg 6 sört és ez elivott pénz feléért megvehette volna cd-póló kombót.

Leértékelődött ez az egész. Az emberek bedobják a youtube-on a zenekar koncertvideóját, vesznek pár sört, megnézik otthon, és nem akarnak elmenni, mert vagy „nincs pénz”, vagy mert „messze van”, vagy mert” fáradtak”. De, persze ha szarul szól a lemez, mivel nincs pénz jó stúdióra, mert a kutya nem megy el koncertre, vagy nem vesz lemezt, akkor meg a zenekar a béna, és megkapják, hogy „hogyafaszombaszólmárez?” Maga a hozzáállás változott meg az undergroundhoz. Mert a bejáratott metál zenekarokra járnak ez emberek, örülök is neki, él a metál, de ha így áll hozzá a többség az undergroundhoz, akkor nagyon nehezen fog kitermelődni a következő olyan zenekar, akik mondjuk minden hétvégén 2-300 embernek tudnak játszani rendszeresen, mert az esélyt sem kapják meg. És most nem magunkról beszélek (bár mi sem játszunk minden hétvégén őrületes tömegeknek), hanem a most, vagy az utóbbi időkben indult zenekarokról.

Természetesen tisztelet a kivételnek. Ma is megvannak a lelkes arcok akik jönnek, csinálják, de egyre kevesebben.

Köszönjük a lehetőséget!

Rockbook: - Mi köszönjük a beszélgetést!

 

Cadaveres - mindStream

 

 

 

Zorg

 

 

Címkék: 
Cadaveres