Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Csillagok közt.” Mytra: 'Logos' lemezkritika



A kazincbarcikai Mytra munkásságával most találkoztam először, pedig nem mai csapat, 1996-os megalakulásuk óta három demót és két nagylemezt adtak ki. A Logos a Nail Records gondozásában jelent meg nemrég, a februári HammerWorld magazin CD mellékleteként. 
 
Előzetesként a single-ként kiadott N.I.R.A.-ba futottam bele, ami alapján már körvonalazódott bennem, hogy mire számíthatok, ha bepattintom a lemezjátszóba a korongot. Nos, ez a fennkölt, ám ugyanakkor modern megközelítés a lemez teljes egészére jellemző, ami nagyon kevés hazai bandát jellemez. Ha egyszerűen kellene fogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy progresszív science-fiction metal némi death és thrash elemmel megtekerve, aminek egyik ékes koronája Hocza Viktória csodálatos éneke. Bevallom őszintén, nem sok ilyen muzsikát hallgatok, talán a legközelebbi, ami ehhez hasonló az a Devin Townsend fémjelezte organikus-mechanikus-álomszerű-leírhatatlan zenei világ, ahová simán be tudnám helyezni a Mytra-t hangulat szempontjából. A különbség annyi, hogy a Mytra nem kegyetlenkedik, nem torzul szét, mint például egy Strapping Young Lad opus, hanem sokkal inkább az éteri vizeken evezget, de ott viszonylag elég bátran és rutinosan. 
 
 
A Logos 11 dalt vonultat fel, olyan, mint egy nagy kozmikus űrutazás – több helyszínnel! - az elejétől a végéig viszi magával a hallgatót, miközben sajátos aspektusokból mutatja be a Mytra tagjai által létrehozott univerzumot.
 
Már a nyitó Exogen című számban olyan nívóval találjuk szembe magunkat, amely a műfaj szerelmeseit azonnal magával fogja ragadni. Feszes, szaggatott, gépies témák kontra dallamos refrén – majd megyünk tovább, a Human Race dalra, ami groove-os lüktetésével szépen adagolja a futurisztikus témákat. Hallgatatja magát az anyag. Egyértelműen a lemez egyik legerősebb tétele a már említett N.I.R.A. című sláger, ebben dübörög a kétlábgép, hasítanak-virgáznak a gitárok és váltott ének van, Viki mellett még testvére, Hocza Róbert (alapító tag és gitáros-énekes) durva hörgését hallhatjuk, ami ellenpontként színesíti az amúgy is gazdag hangképet. Ez a vokális kettőség a lemez nagy részére jellemző, csakúgy, mint a többrétegű, komplex hangkép. A tagság (Bidlek István – gitárok, Hocza Róbert – gitárok, programozás és ének, Hocza Viktória – ének és billentyűsök, Lovas Roland  - basszus, és Tóth Tamás – dobok) muzikális teljesítményére nincs panasz, nem tudok belekötni. Okosan, ügyesen felépített dalok alkotják a Logos-t, érthetővé és élvezhetővé téve még olyan emberek számára is, akik esetleg laikusként ismerkednek meg e stílussal. Az egyik kedvenc track-em az albumról a The Artificiers, van benne dög rendesen.
 
 
A sequencer végig pulzál a lemezen, sok helyen nagyobb szerepet is kap, introként vagy szőnyegként funkcionál, ami mellé olykor még billentyűsök (szintén Hocza Viktória) is becsatlakoznak. Érdekes megközelítés amúgy, mert több hatást vélek benne felfedezni, némi Static-X és Fear Factory-féle megoldás is kitapintható, de ez inkább a riffelésre és a lecsupaszított zenei alapokra igaz. Itt nem a szélsőséges, atom mechanikus vagy repetitív megoldásokon van a hangsúly, hanem a hangulat megteremtésén és a dallamközpontúságon, ami a Mytra tagjainak sikerült is. Ami kifejezetten tetszik a lemezen, hogy a 8. nótától mintha gyorsítottak volna a tempón, ez különösen az Initium dalban vehető észre, nagyon vad. Ez a másik favorit, brutális tétel. Az Enigma szép dallamvezetését ismét Viktóriának köszönhetjük, hangját élmény hallani, tiszta, erőteljes női orgánum, nem az az operaénekes fajta, amitől falra mászok (rengeteg ilyen van, megőrülök tőlük) hanem egy igazi karakter. Külön jó pont, hogy az angol kiejtés is a helyén van, ami messziről megkülönbözteti a tipikusan „magyaros-angol” kiejtéssel küszködő honi csapatainkat. A Reditus zárja a sort, ami egyben mementó és tisztelettel teli megemlékezés Zabari László barátjukra és volt dobosukra, ő sajnos már nem élhette meg ezt, de ezen az albumon emléke örökké élni fog. Nemes gesztus!
 
A kiadvány külleme roppant igényes, vaskos booklet jár hozzá, dalonként képekkel illusztrálva, az összes szöveg olvasható benne, szóval totálisan kerek az anyag. Még a hangzásról nem beszéltem: a sound messzemenően optimális, nincs túlvezérelve a mély, nem lóg ki sehol, nem torzulnak be a különböző zenei frekvenciák egymáson még a sűrűség ellenére sem, sőt az apró részleteket, megoldásokat, színesítgetéseket is szépen kihallani. Dicséret érte, érződik, hogy sok idő és odafigyelés volt ezt ilyenre kikeverni. Amúgy rettentő kíváncsi leszek a következő lépésre, de addig is, aki teheti, szerezze be a Logos-t, (mint említettem HW melléklet) valamilyen úton-útfélen, de mondjuk egy hivatalos bandcamp oldal sem ártana, hogy a régi cuccok digitálisan is elérhetővé váljanak.
 
Minden elismerésem a Mytra zenekaré, még épp csak március van, de ez az év egyik legfigyelemreméltóbb hazai kiadványa, amiben bízom, hogy külföldi viszonylatban is megállja majd a helyét. 
 
Ügyes munka!
 
Mytra - Logos
 
01. Exogen
02. Human Race
03. In Vain
04. Make Me Free
05. Terminal
06. N.I.R.A.
07. Twelfth
08. The Artificers
09. Initium
10. Enigma
11. Reditus
 
 
A zenekar Facebook oldala itt elérhető
 
Lupus Canis