Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Delain koncertjén kifejezetten minőségi produkciót láthattunk – 2019. 11. 24., Barba Negra Music ClubDelain, Arkona – 2019. 11. 24., Barba Negra Music Club
 
A Hammer Concertsnek köszönhetően szépen összegyűltek az énekesnős bandákat felvonultató bulik az év végére, így aki szereti a rock és a metal ezen vállfaját, valószínűleg koncertjegyet kért megelőlegezett karácsonyi ajándéknak, hiszen jön még az Eluveitie, Lacuna Coil és Infected Rain hármas, a Leaves’ Eyes és a Sirenia, valamint a Jinjer és a The Agonist, a sort pedig a Delain és az Arkona közös bulija nyitott november 24-én a Barba Negrában.
 
Annak ellenére, hogy mindkét banda jó néhányszor tiszteletét tette már nálunk, valahogy mindig sikerült lecsúsznom róluk, így különösen örültem, hogy most egyszerre „pipálhatom ki” őket, ráadásul kifejezetten izgalmasnak ígérkezett ez a párosítás, mert azt leszámítva, hogy egy csodás énekesnő áll mindkét csapat élén, nem sok közöset találunk a zenéjükben. Az Arkona tagjai a folk metal műfajhoz illően régimódi ruhákban léptek színpadra, Masha Scream mikrofonállványán pedig egy trófea is helyet kapott. Csupán bő egy év telt el a zenekar legutóbbi budapesti koncertje óta – akkor a Dalriada előtt alapozták meg a hangulatot – így kis túlzással tényleg hazajárnak hozzánk, ami a közönség reakcióiból is érződött, hiszen lendületes fejrázás és nagy közös éneklések kísérték a dalokat, ami egyúttal azt is egyértelműen jelezte, hogy jól sült el a két csapat összepárosítása.
 
 
A Delain esetében (is) kétségkívül az énekesnő, Charlotte Wessels személye jelenti a legfőbb vonzerőt a többség számára, akiről ráadásul köztudott, hogy az egyik legkedvesebb, legbarátságosabb frontleányzó a színtéren és a magyar rajongótábor, valamint Budapest is közel áll a szívéhez, ez pedig már önmagában jó alapot jelent a koncerthez. Érdekes időszakban érkezett egyébként hozzánk a holland zenekar, hiszen a következő stúdióalbum még készül, de így is kaptunk tőlük újdonságokat idén a Hunter’s Moon című EP, illetve a nemrég közzétett One Second képében, amelyek határozottan izgalmas dolgokat vetítenek elő a közeljövőre nézve.
 
 
A kezdés minden koncerten fontos és meghatározó, így érthető, hogy a banda a 2009-es April Rain album címadó dalát és az Invidia-t tette ide, ezek után pedig már tényleg szemernyi kétség sem férhetett ahhoz, hogy nyert ügyük van erre az estére és sikerült teljesen a hatásuk alá vonniuk a közönséget. A koncert további része is annak jegyében épült fel, hogy mindenki megtalálja benne a kedvére valót, függetlenül attól, hogy melyik album áll a legközelebb a szívéhez, ezért minden lemezről beválogatta legalább 1-2 számot és persze az új nóták sem maradhattak ki, élükön a Burning Bridges-zel, amivel sikerült alaposan meglepniük még a legnagyobb rajongókat is, hiszen Charlotte tőle szokatlanul nemcsak tiszta éneket használ benne és egyértelműen kiderült, hogy ez élőben sem okoz neki problémát.
 
A zenekarnak volt egy másik hölgytagja is Merel Bechtold személyében, a gitáros azonban nyáron bejelentette, hogy távozik a Delain-ből, mert egyéb zenei projektekre szeretne koncentrálni, így ismét egyedül Charlotte képviseli a szebbik nemet a csapat, amelynek felállása egyébként alapvetően stabil, és egyedül a dobosposzton történt változás az utóbbi években, így immár Joey de Boer üti az alapot a dalokban és ahogy a Timo Somers gitárossal közösen elővezetett szólójából is meggyőződhettünk róla, egy kifejezetten tehetséges srácról van szó, aki tökéletesen megoldja a rábízott feladatot.
 
 
Érdekes megoldást választott a banda a koncert felépítésével kapcsolatban, ugyanis a Combustion (és a már említett szóló) után lényegében félbevágták a bulit és az újabb bejátszott intro után megkezdődött a produkció második fele, vagy ha úgy tetszik, a ráadás, amelybe már csak csupa klasszikusnak számító Delain szerzemény került, elsősorban a Moonbathers és a We Are the Others albumokról – zárásként éppen utóbbi címadó dalával.
 
 
Nehéz lenne belekötni a Delain koncertjébe, ugyanis kifejezetten minőségi produkciót láthattunk – és bár sajnos a hangosítás nem mindig volt az igazi, a zenekar teljesítményéből ez semmit sem von le, Charlotte pedig ismét teljesen elvarázsolta a magyar közönséget hangjával és személyiségével egyaránt. A hírek szerint 2020 elején érkezik az új stúdióalbum; bízzunk benne, hogy annak turnéjával is visszatér majd hozzánk a zenekar egy talán még ennél is izgalmasabb setlisttel.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Invidia
02. April Rain
03. The Glory and the Scum
04. Get the Devil Out of Me
05. Burning Bridges
06. The Hurricane
07. Masters of Destiny
08. Here Come the Vultures
09. Let’s Dance
10. One Second
11. Combustion
 
Ráadás:
 
12. Hands of Gold
13. Not Enough
14. Don’t Let Go
15. The Gathering
16. Fire with Fire
17. We Are the Others
 
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: CSLP Rocks