Bejelentkezés

x
Search & Filters

Depresszió "Lesz egy meglepetésünk év végére, de ez még hét pecsétes titok" (interjú)



November 23-án adja szokásos őszi nagykoncertjét a Depresszió zenekar, akiknek körülbelül 1 hónapja jelent meg a HammerWorld CD mellékleteként az új, Csak a zene névre keresztelt CD-jük. Többek között ezzel kapcsolatban, illetve sok már egyéb érdekességről faggattuk a Depresszió frontemberét, az énekes/gitáros Halász Ferencet.

Rockbook: Elég aktív volt az utóbbi egy évetek. 2 új klip, 2 új dal, rengeteg koncert, új album. Az őszi turné meg elindult. Nem vagytok fáradtak?


Halász Feri: - Röviden: nem. :-) Az a helyzet, hogy most valahogy fel vagyunk töltődve energiával. A turnék vége felé sem szokott gond lenni a bulikon, mert mindig hagyunk rá tartalékot. Inkább az utazások szoktak nyűglődősek lenni, de most még ezt sem érzem.

Rockbook: A legfrissebb kiadványotok,  a „Csak zene” cd 14 + 2 szám. Mesélnétek, hogyan állt össze?

Halász Feri: - Az év eleji pihenő alatt írtam egy dalt, szöveggel együtt, amit feldemóztunk. Én nagyon erősnek éreztem, de a zenekar nem, tehát kivágtuk. Ekkor indult el az ötletelés, hogy milyen dal szerepeljen ezen a speciális kiadványon. Végül 2 dalt is elég erősnek éreztünk a megszületett vázlatokból, és eléggé kiforrottnak is ahhoz, hogy felvegyük őket. Nekünk is jobb két új dalt megmutatni, és a hallgatóinknak is érdekesebb így. A koncertes részhez 3 nagyszabású buli hangját rögzítettük. Végül csak 2 koncert anyagából válogattunk, mert ezek lettek a legjobban elkapott "játszások". Ezt konkrétan úgy zajlott, hogy sok-sok hallgatás után kiválogattam a nekem legjobban tetsző dalokat, és megmutattam a zenekarnak, valamint Varga Zoli producernek az elkészült listát. Miután mindenki rábólintott, elindult a keverés. Azért maradt rám a válogatás, és a produceri teendők egy része, mert leginkább engem mozgatnak meg az élő anyagok. Természetesen, a többieknek is fontos volt a végeredmény, de általában ez az én asztalom.

Rockbook: - Milyen volt eddig a fogadtatása a korongnak, illetve mennyire voltak vevők az emberek erre a CD-re?

Halász Feri: - Még nem tudok számokat mondani, de az biztos, hogy nagyon sok fogyott belőle. Azért választottuk a Hammer mellékletes megjelenést, mert így tudtuk kézzel fogható formában, a  legkedvezőbb áron, a legtöbb emberhez eljuttatni az anyagot. Ebben a megjelenési formában ugyan nem számít bele a Mahasz által elfogadott eladási adatokba, de ha így lenne, akkor már biztos lennének különböző színű korongjaink. :-) Amúgy azt látom, hogy tetszik az embereknek. Nyilván, itt a két új dalon volt a hangsúly, és szerencsére ezek nagyon betaláltak az embereknél.  A koncertes részre is sok pozitív visszajelzés érkezett. Vannak olyanok, akik jobban kedvelik a koncertfelvételeket, mert néha hangulatosabbak, és a természetesebb hangképét mutatják egy adott dalnak. Néha csak azért kedvelik, mert otthon is koncerthangulatba tudnak kerülni.

Rockbook: - A CD-vel együtt elkészült az új pólótok is. Ki találta/álmodta meg ezt a mintát, és mit kell erről az újdonsült pólóról tudni esetleg?

Halász Feri: - A SIR lelkes és fiatal tervező brigádja keresett meg minket azzal, hogy szeretnének velünk dolgozni. Kértünk tőlük pár vázlatot, és küldtek olyat, ami tetszett. Ez előnyös volt számunkra, mert a tervezéstől, a gyártásig lebonyolították az egész folyamatot. Bár szeretünk kreatívak lenni ezen a téren is, de most kevés időnk volt az új anyaggal kapcsolatos munkák miatt, így levették ezt a terhet a vállunkról. Amúgy is szerettünk volna egy kicsit túlmutatni a saját cuccainkkal a hagyományos pólók világán, és örülünk, hogy a korábbi dolgainkkal inspiráltunk egy tehetséges csapatot.

Rockbook: - Bár még a turné elején vagytok, mégis megkérdezném, hogyan sikerültek eddig ezek a koncertek? Jó visszatérni olyan helyekre, ahol esetleg régen, vagy még nem is játszottatok? Itt persze nem csak városról beszélünk, hanem klubokról is, mivel, ha jól tudom, hogy a debreceni Roncsbárban eddig még nem adtatok koncertet, és ugye már 1 éve nem jártatok Miskolcon sem.

Halász Feri: - Nyugodt szívvel mondhatom, hogy zseniális hangulatú és sikeres bulikon vagyunk túl. Ez azért is fontos számunkra, mert bár különleges vendégként velünk tart a Junkies is, de ránk vannak kihegyezve ezek az esték, tehát nekünk kell elvinni a balhét :-) Ilyenkor hosszabb a műsorunk is, amibe régen játszott dalok is beleférnek. Ezektől még jobban pörög a közönség, mi meg tőlük :-). Fontos kiemelni, hogy mi egy klubkoncertet sem aprózunk el, viszont ilyen költségvetés mellett, nagyon észnél kell lennünk a turnéállomások lekötésénél. Ezért előfordulhat, hogy ritkábban fordulunk meg egy adott városban, de teszünk is róla, hogy minden egyes koncertünk élményt jelentsen. Ezen a turnén jól bejáratott városokba látogatunk el. Mivel sorra zárnak be az intézmények, ezért 1-2 koncertet más helyszínre kellett átvinnünk, de nem bántuk meg. Ha már a Roncsbárt említetted, elmondhatom, hogy nagyon prémium a hely, és imádnivaló közönség töltötte meg. Eredetileg csak egy speciális klubkoncert miatt tartottuk most itt a szokásos őszi bulinkat, és persze lesznek még "nagyhelyszínes" koncertjeink Debrecenben, mert ezeket is imádjuk, de a rajongók visszajelzése, valamint a saját tapasztalatok miatt úgy látjuk, hogy rendszeres fogunk hajnalig italozni a Roncsban :-). Attól függetlenül, hogy klubról, művházról, sportcsarnokról, vagy fesztiválról van szó, igyekszünk mindig a legalkalmasabb helyszínre elvinni a produkciót, ahol színvonalas körülmények között tudunk együtt bulizni az emberekkel. Hangulatilag nem tudnék különbséget tenni a lezajlott állomások között, mert egységesen király volt a hangulat Győrben, Szombathelyen, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden is. Mivel aprólékosan megtervezzük a koncertjeink minden részletét, beleértve a technikai, biztonsági, reklámozási, és kényelmi szempontokat is, ezért a helyszínen már csak élveznünk kellett az egészet. Pécsett is új helyszínen lépünk fel november 15-én. Sok jót hallottunk már az Est Caféról, tehát bízunk benne, hogy kellemes estében lesz részünk, ahogyan másnap is a veszprémi DC-ben.

 

Depresszió - Csak a zene

 


Rockbook: - Láttam képeken a facebook oldalatokon, hogy Miskolcon együtt zenéltetek a Junkies-al egy kicsit. Szóval megvan a jó hangulat ezen a turnén is.  Koncert után is mennek az ivászatok, vagy azért vissza fogjátok magatokat, mert tartani kell az ütemtervet a turnén?

Halász Feri: - Azokon az állomásokon, ahol ők is velünk tartanak, a Nem akarok elszakadniban vendégeskednek, ami minden bulin nagyon jó Fless volt. Egyrészt egy kis múltidézés 2004-ből, másrészt egy olyan show-elem, amit mi is élvezünk. Zenélni és bulizni is kiválóan tudunk együtt. Mivel rutinosak vagyunk, ezért annyira vágjuk rottyra magunkat, hogy az ne menjen a másnapi buli rovására, viszont az tény, hogy két elég "aljas" brigádról van szó, akik összeeresztve még inkább teljesítik a ROCK fogalmát. :-) Ráadásul ebben még partner a Csakazértis zenekar, és a Sunset is, tehát áll a bál.

Rockbook: - November 23-án készültök bevenni Pestet, azaz jön a Petőfi Csarnokos nagykoncert. Gondolom, mint eddig is, valamilyen extra show-al készültök. Tudni lehet erről valamit? Mindent nem lehet elárulni, mert akkor hová lesz a meglepetés, de azért mégiscsak.

Halász Feri: - Ahogy azt tőlünk megszokhatták már, egy ilyen méretű rendezvény, nyilván együtt jár az extra méretű és minőségű hang és fénytechnikával, azonban nem csak emiatt szokott különleges lenni egy Petőfi Csarnokos koncertünk. Ez nem "csak" egy városi, hanem egy országos esemény a rajongóinknak. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy sokan rengeteget utaznak egy ilyen buli kedvéért, és mi igyekszünk is rászolgálni a lelkesedésükre. Amikor összegyűlnek a rajongóink, és velük együtt az a pozitív energia is, ami felénk árad, az felejthetetlen estéket eredményez. Nagyon friss infó, hogy különleges vendégként az Ektomorf is fellép a bulin, tehát nagyon súlyos este lesz.

Rockbook: - Eddig milyen a fogadtatása a 2 új dalnak élőben? Mennyire ’figyelitek’ ilyenkor az embereket a koncerten, hogy ki mennyire tudja netalántán a dalszöveget, vagy mennyire élvezik az adott dal előadását?

Halász Feri: - Nyilván fontos számunkra a visszacsatolás, ezért nagyon figyelünk a közönségre. A rutinunkból kifolyólag sejtettük, hogy a Valami készül súlyos Headbangelést, és pogózást fog kiváltani, ami így is lett. A Csak a zene viszont egy speciális eset volt, hiszen nem csináltuk még ehhez hasonló dalt, így az élő reakciókat sem tudtuk kiszámítani. A legoptimistább várakozásainkat is felül múlta a dal élő fogadtatása. Hatalmas buli-hangulat alakul ki rá minden koncerten. Minden kéz és minden ember a levegőben, miközben üvöltik a szöveget. Imádjuk is játszani, és már most látszik, hogy meghatározó dal lesz ezután a koncertjeinken.

Rockbook: - 2008 Egyensúly, 2011 Vízválasztó…3 év. Jövő őszre akkor itt az új album? Hogyan álltok az ilyenekhez hozzá? Mert, ugye 2011-ben, de bármelyik évben, amikor albumotok jelent meg, mindig mindenki ’többet’ szeretne Tőletek hallani, gondolom még zúzósabbat, még ’Depressziósabbat’, vagy hogy is mondjam…

Halász Feri: - Értem :-). Van egy jól körvonalazható stílusunk, ami meghatározza a zenekart, viszont szeretünk szabadon mozogni ezen belül, ahogy a Csak a zene is mutatja. Tudjuk, hogy vannak elvárások velünk szemben, és a saját ingerküszöbünk is egyre feljebb kerül, de nem görcsölünk a kérdésen. Fontos mérföldkő volt a Vízválasztó a zenekar pályafutásában, és részben azért is lett az, mert nem izzadságszagú. Attól függetlenül, hogy közel kétszer annyit dolgoztunk rajta, mint bármelyik korábbi anyagunkon, a dalok természetes úton születtek, és nem kellett kínosan erőlködnünk, csak az elkészült vázlatokkal foglalkoztunk jelentősen többet a szokásosnál. Az volt csupán a koncepciónk, hogy csak a mindannyiunk által legerősebbnek ítélt dalok kerülhetnek fel rá.  A 3 év nagyon hosszú idő két lemez között,  de a Vízválasztó minden szempontból minket igazolt, mert előre tudtunk lépni.  Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt javarészt a közönségünknek köszönhetjük, tehát igyekszünk ezt egy jó lemezzel meghálálni.  Ezt a t
apasztalatot felhasználva ugrunk neki a következő albumnak. Hosszú hónapokig szinte csak az új dalok írásával és demózásával fogjuk tölteni ismét az időnket.    

Rockbook: - Amikor ilyen turnéba fogtok bele, hogy 2-3 bandával összefogtok és járjátok az országot, akkor mi szerint döntötök, hogy ki menjen Veletek? Ilyenkor szoktatok válogatni, vagy már előre megbeszélitek zenekaron belül, hogy mi legyen?

Halász Feri: - Minden ilyen lépést közösen tervezünk meg, és rendszerint 1-1,5 évre előre. Szeretjük az önálló koncerteket, és a saját identitásunkat sem adjuk fel 1-1 közösködés közben, tehát csak olyan zenekar jöhet nálunk szóba, akikkel emberileg és szakmailag is megtaláljuk a közös hangot. Nyilván, az is fontos, hogy elismert és népszerű produkcióval társuljunk, akikkel egymást erősítjük, és a mi közönségünk számára is értékelhető legyen, mert a bulik hangulata és megítéltetése az egyik leglényegesebb szempont.

 

Depresszió - Valami készül

 


Rockbook: - Gondolom a Veletek turnézó zenekarokat azért többé-kevésbé figyelemmel követitek. Mi a véleményetek a hazai rock színteréről. Ti is próbáltok segíteni a ’kicsiknek’, hogy valahogyan belelendüljenek ebbe a körforgásba, de azért ez nem lehet egyszerű…

Halász Feri: - Természetesen követjük a hazai bandákat, és jó kapcsolatot ápolunk a szakmával. Azt látom, hogy a kényszer miatt, egy kicsit összetartóbbak lettek a brigádok, ami egy pozitív hozadéka a válságnak. Fejlődik is a hazai színtér, mert csak az tud talpon maradni mostanában, aki folyamatosan erős produkcióval áll elő. Az előzenekarok kérdése nagyon nehéz döntés, mert pontosan tudom, hogy milyen nehéz kezdőként bekerülni egy nagyobb turnéra, és hogy mekkora lehetőség. Ráadásul manapság szinte minden lehetőség elől el vannak vágva a kisebb csapatok, tehát óriási várólisták vannak a mi turnéinkra is. Igyekszünk segíteni a kisebb bandáknak. Van akinek 1-1 hasznos tanáccsal, és van akinek fellépési lehetőséggel. Olyan bandákat szoktunk meghívni vendégnek, akiket szerintünk élvezettel hallgat majd a közönségünk. Azért is fordítunk erre nagy figyelmet, mert előfordulhat, hogy egy zenekar minden szempontból profi produkciót nyújt, de a közönségünk nem tud mit kezdeni vele. Ez az adott csapatnak sem jó, mert feleslegesen utaznak és készülnek a bulira. Más csapatokkal is kiszúrunk, mert elveszik előlük a helyet, és a buli hangulatát sem erősíti. Összességében, tehát fontosnak tartjuk a következő generáció segítését, de akkor, ha ennek értelmét látjuk. Most például a Sunset és a Csakazértis turnézik velünk, és szerintem érdemes odafigyelni rájuk mindenkinek.

Rockbook: - Subscribe, Bloody Roots, Leander Rising, Sunset. Miért pont Ők lesznek mellettetek a PeCsában?  Eléggé nagyok a zenekarok közti stílushatár, és mindegyik zenekarnak már kiépültek (vagy kezdenek kiépülni) a saját rajongó táborai. Vagy pont ezért?

Halász Feri: - Érdekesnek és izgalmasnak tartottuk ezt az összeállítást a koncert szervezőivel, mert elég szélesre tártuk a stílus kapuit, mégis olyan bandákról van szó, akiknél bizonyos szemszögből vannak kapcsolódási pontok. Az Alvinos és Roados közösködés után frissíteni akartunk egy picit.

Rockbook: - Mind a 4 zenekarral könnyen meg tudtatok egyezni, vagy azért voltak problémák? Volt valamelyik zenekarnak valamilyen speciális kérése?

Halász Feri: - A szokásostól eltérően, ez most nem a mi rendezvényünk. Mi csak javaslatokat tettünk rá, hogy hogyan álljon össze a buli, de a rendezést a kiadónk koncertszervező részlege, a Hammer Concerts vállalta magára. Mivel józan gondolkodású csapatokról van szó, ezért nem hiszem, hogy bármelyik is kért volna felfújható gumikacsát, vagy 1000 darab barna cukorkát az öltözőjébe. :-) Rutinos bandák, tehát elég olajozottan fog működni a Fesztivál.

Rockbook: - Kb. 1 hete adta első ’önálló’ nagykoncertjét a Road a Petőfi Csarnokban. És talán most volt az első olyan alkalom, amikor nélkületek voltak ott. Még mindig megvan az a jó baráti viszony köztetek? És azért gondolom jó látni, hogy ennyire jól megy Nekik, mert részben ugye a Ti szárnyaitok alatt is cseperedtek egy kicsit.

Halász Feri: - Néha elmorzsolunk egy könnycseppet értük :-) Persze, hogy megvan a baráti viszony, és büszkék vagyunk rá, hogy nálunk kezdték a pályafutásukat, amihez később is tudtunk hasznos tanácsokat adni nekik. Most már ott tart a dolog, hogy egymást erősítjük a közös koncertek alkalmával. Iszogatás közben szét oltjuk egymást, de amikor komolyra fordul a beszélgetés, akkor tisztelettel kezelnek minket, és mi is őket. Sokan kérdezték tőlünk, hogy nem zavar e minket az, hogy mennyi mindent eltanultak tőlünk. Azt hiszem, hogy az ő nevükben is mondhatom, hogy nem konkurenciát látunk egymásban, hanem szövetségest.

Rockbook: - Készültök még idénre a turnézás után valami nagy dobásra még, vagy jöhet a jól megérdemelt pihenés? Esetleg valami extra koncert, vagy valami egyéb meglepetés, amiről már szót ejthetünk és nem titok?

Halász Feri: - Lesz egy meglepetésünk év végére, de ez még hét pecsétes titok. Hamarosan beavatunk mindenkit a részletekbe.

Rockbook: - Mik a tervek jövő tavaszra? Újabb sok zenekaros turné veszi kezdetét? Várhatunk még valami CD-t Tőletek, vagy jövő őszig nem terveztek semmit, majd csak a nagylemez.

Halász Feri: - Az év első részét a dalírásnak és a demózásnak fogjuk szentelni. Várhatóan áprilisban lépünk majd újra színpadra, de akkor is csak pár koncert erejéig, mert a legtöbb energiánkat az új lemez elkészítésébe fektetjük majd, ami várható ősszel kerül a boltokba.

Rockbook: - Köszönjük a rövidke interjút! Teltházas bulikat kívánunk!

 

Depresszió - Kezdjük el!

 

 

 

Zorg

 

Címkék: 
Depresszió