Bejelentkezés

x
Search & Filters

The Doors: Innen ered Jim Morrison különös beceneve



Már ötven év telt el a The Doors ikonikus frontembere, Jim Morrison halála óta, aki mindössze 27 évet élt, de így is maradandó zenei örökséget hagyott maga után. Az énekest Gyíkkirálynak becézték, amelynek eredetéről megoszlanak a vélemények, de egyszer ő maga is nyilatkozott róla.
 
Az egyik feltevés szerint Morrison a hallucinogén drogok hatására úgy érezte, képes kommunikálni a hüllőkkel. Az énekes sok gyíkot és kígyót láthatott gyerekkorában, a későbbiekben pedig vélhetően az alkohol és a kábítószerek hatására érezte úgy, hogy érti a nyelvüket, sőt, egyesek egyenesen azt állították, hogy irányítani is tudja őket pusztán a gondolataival.
 
Ennél némileg valószínűbb elmélet, hogy Jim eleinte nagyon bizonytalan és félénk volt a színpadon, ezért kitalált egy alteregót magának, akit Gyíkkirálynak nevezett el, ez a személyiség pedig erőt és önbizalmat kölcsönzött neki a fellépések idejére.
 
A becenév a The Doors egyik dalában, a Celebration Of The Lizard-ban is megjelenik, Morrison pedig így nyilatkozott róla nem sokkal a halála előtt: "ez az egész egy ironikus dolog volt. Viccesnek találtam és tetszett a hangzása. Azt hittem, mindenki számára teljesen egyértelmű lesz, hogy ez csak egy poén, de a jelek szerint sokan azt hitték, hogy tényleg megőrültem."