Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dorothy - Fejjel lefelé 2014 lemezkritikaMegjelenés 2014. március 10. Edge Record, digipackos kiszerelésben egy darab „Mátyás király” pénzért, mondjuk többért nem is lehet itthon Cd-t eladni. Szép színes borító, szövegkönyvvel, jó koncert – és stúdiófotókkal, szponzor logókkal. Akár a nagy zenekarok. Nem lehet belekötni. A gyöngyösi csajtriónak az első albuma tíz számmal, amiből egy feldolgozás, egy közös szerzemény Molnár Mátéval (Road). A törökbálinti SuperSize Stúdióban felvéve az anyag két részletben 2012/13. Punk-rock kategória, zeneileg nem túlbonyolítva, de néha az egyszerűségben – no meg a kuriózumban, hogy csak nőcik zenélnek, rejlik az erő. Menjünk végig a dalokon szép sorban:

1. Miért legyek (2:39)
2. Lélekevő (3:47)
3. Fejjel lefelé     (2:57)
4. Szívparancsolat   (3:49)
5. Most jó   (3:17)
6. Engedj ki     (3:19)
7. Ezt egy életen át kell játszani  (3:32)
8. EPU (Egy pofon után) (3:02)
9. Szeress, utállak (3:19)
10. Csajok, pasik, rock & roll    (3:54)

Total Playing Time: 33:39 (min:sec)

Nyitásként mindjárt a „Miért legyek?”, szövegileg rendben, rögtön helyére teszi a fikázókat, odamondogat finoman, zeneileg zúzós és lendületes, punkhoz mérten „három akkordos” szerzemény, Dodó hangja is remekül passzol hozzá. Ideális első dalnak. Mindenképp az erősebbek között van a lemezen. A Utube-s klip után nincs kétségem, hogy mit tennétek velem Audrey Bride – del egyetemben, ha mást írnék…

 


Másodikként a „Lélekevő” már olyan szerelmes – szakítós nóta, (lelkizős) zeneileg jóval gyengébb, mint az előző. A szöveg itt is jó, viszont ha a nyelvújító Kazinczy Ferenc élne, csuklana a cím miatt. A lélekölő talán jobb lett volna. Kapunk benne rövidke szólót Brigitől, egy kis riff nyúlást innen – onnan, viszont mentségükként írom, hogy a nagy hazai bandák is ez teszik…

 

A harmadik nóta, az, ami a címadó, s egyben ez volt a belépő az ismertség felé, no meg az előzenekari státusz Road, Csapda, Kowa turnén. Első klipjük, ami jó zúzósra is sikerült olcsó költségvetésből, de láttam már régebbi múlttal hazai együttest ennél rosszabb videón is. Dodónak remekül áll az ilyen pörgős dalokhoz a hangja! Klo is rendesen üti a bőrt, az effektek azért segítenek a gitáron. Jó kis szám, a szöveg viszont nem túl bonyolult. Ezt a lendületet kellene folytatni, nem ilyen szerelmes, lelkizős vonalat, mint az előző.

 


„Szívparancsolat”, negyedikként. Zeneileg teljesen rendben, mivel egy az egyben lenyúlva a Nirvana. A szöveg viszont magyarítva nem túl kreatívan. Belefér az albumba, főleg, hogy első lemez. Dodó hangja tiszta, de nekem a rekedtes mélyebb, teltebb vonala jön be igazán, abban ott a „dög”. Erről is van egy klippecske…

 


Öt, „Most jó”. Még hogy a férfiak fantáziája piszkos! Szöveg jó, zene hardcore-os inkább, de rendben van. Lendületes, pörgős szám. Na erről csináljatok lányok valami „mocskos” szexista klipet! Lenne nézettség!

 

Ha előbb sex, akkor itt a six: „Engedj ki” nóta. Na itt a „DÖG” amiről beszéltem! Nagyon jó, az egyik legjobb az albumon! Picike kis Brigi szóló, Klo is remekül ”kalapál”, Dodo hangja itt adja ki magát igazán! Jobb, mint a címadó dal! Grat!

 

A hetedik: A Hevesi feldolgozás. Értem én, hogy a trió Heves megyéből, Gyöngyösről származik, lehet, hogy ezért került fel, mert szójáték. A baj az, hogy az eredetit annyira agyonjátszották a médiában, hogy sikerült megutálnom. Erről nem a lányok tehetnek. Jól eljátszák (Egy életen át…), oszt’ rendben van, ennyi. Én jobban örültem volna egy egyenáram/váltóáramos TNT-nek, ha már feldolgozunk…

 

Nyolcadikként az EPU – Egy pofon után, jópofa turné klippel, őszinte szöveggel, nem annyira zúz, de rendben van. Az erősebb nóták közé épphogy, de befér. Brigi aranyosan szólózgat ebben is.

 


Kilencedikként itt az egyik legerősebb a lemezről: „Szeress, utállak!” Road Máté feat. Dorothy. A szöveg remek, Máté keze könyékig benne van, szerintem a zenei vonalban is! A két hang (legyen duett) nagyon passzol együtt, főleg élőben koncerten. Abszolút Roados riffek, zúznak, ahogy kell, dob is rendben! Itt is kijön a dögös hang, főleg élőben, amikor Dodó kiereszti.

 

Zárásként a „Csajok, pasik, Rock & Roll”. Remek szöveg, zúzunk, marha jól! Akár ez is lehetett volna a címadó. Nagyon eltaláltátok, ez jön be a legjobban a lemezről. Szerencsére ez a leghosszabb is. Igazi koncert dal, a hangulat garantálva!

 

 

Összegezve az egészet, minden ilyen iromány szubjektív. Igazából az irogasson komolyabb kritikát, aki legalább annyit tud zeneileg, mint akiről ír éppen. Az is legyen szempont, hogy hallja élőben is, ne csak a stúdió korongon, mert az máshogy szól, néha jobban, néha rosszabbul, de ez az élőzene varázsa. Jöhetnék ilyen dumákkal, de megdörren a bass, meg milyen a sound, de mint tudjuk, addig masterezik az anyagot, amíg úgy nem szól, ahogy a producer (Varga Zoli) elvárja. Nyílván a lányoknak van még hova fejlődniük, de már most jobbak, mint amit a médiában megcsinált sztárfaktorok tolnak pofátlan gázsiért néha nulla tudással. Szóval a kiszereléssel, árral rendben vagyunk teljesen, a korongos nóták nagytöbbsége jó, van igazi húzó szám is a tízből, kettő - három. Tettvágy, stílus is fekszik nálam. Egy ilyen fiatal zenekarnak első lemez gyanánt teljesen megfelelő, az átlagot hozza, néha még többet is. Kitartás csajok, nyomjátok ezerrel, mert a lemezből már nem lehet megélni, turnézni kell!

 

Olvashattok egy korábbi interjút is a csajokkal. Klikk ide!

 

 

Juhász Peti

 

Címkék: 
Dorothy