Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dorothy - Interjú három heves(i) gráciával



A punk rockot játszó csajtrió Heves megyéből származik, a közös érdeklődési kör hozta össze Őket egy bandában. A hazai zenei palettát rendkívül színessé teszik, mivel csak nőkből állnak, és még zenélni is tudnak. Szóval, amellett hogy tehetségesek, még szépek is. Nem sok ilyen formáció van kis hazánkban. Csak kettő. Március 10-én jelent meg első nagy lemezük az EDGE Records kiadónál „Fejjel lefelé” címmel, túl vannak a lemezbemutató koncertek egy részén. Turnéztak már a Tankcsapda, a Road, a Kowalsky meg a Vegával. Ennek ürügyén faggattuk ki a csajokat majdnem mindenről…

Rockbook: Mindenképpen kuriózumok vagytok a hazai rock palettán, mivel csak csajokból álló banda összesen, ha kettő van. Hogy találtatok egymásra? Egy kicsit mutasd be légy szíves a bandát annak, aki van olyan elvetemült és még nem ismer Titeket!

DoDo: 2011 őszén sikerült összehoznunk az első próbánkat. A gyöngyösi hangszerüzletben találtunk egymásra. Brigi gitározik, Klo dobol és én Dodo énekelek/basszus gitározok. Már az első próbára vittünk egy két dalt, hogy megnézzük hogyan is állunk egymáshoz. Elég jól sikerült, habár szerintem senki nem hallgatná vissza… :)) Szerettünk volna valami mást csinálni mind a hárman amikor kipattant a fejünkből az ötlet, hogy mi lenne ha csaj bandáznánk. Már az elejétől fogva nem feldolgozás zenekart szerettünk volna, hanem kizárólag saját dalokat csinálni, ezért azon nyomban elkezdtünk ötletelni, és szerencsére mostanra sikerült is ezeket a dalokat egy korongra rátenni, ami a Fejjel lefelé címet kapta és most jelent meg, március 10-én. Könnyed, egyszerű dallamokban, de azért a rock műfajon belül.

Rockbook: Mostanában debütált az első albumotok, a „Fejjel lefelé”címmel. Meg volt a lemezbemutató a megyés rokonokkal (Road) a Barba Negrában, illetve a Lovardában. Milyen volt a fogadtatás a közönség részéről? Utána volt „ereszd el a hajam”?

Brigi: Úgy gondolom mindkét bulit nagy sikerrel tudtuk zárni. Jól érzetük magunkat nagyon a színpadon, a Barba Negrában és a Lovardában is rengetegen énekelték velünk a dalokat, számomra ez meglepő volt, de nagyon jól esett. A koncertek után kimentünk megnézni a Road, és Debrecenben Leanderék buliját. És csak jöttek-jöttek az emberek gratulálni a fellépéshez, illetve a megjelent albumhoz. Említették, hogy már rongyosra hallgatták a CD-t, és hogy nagyon tetszik nekik, két kérdés között egy-egy fotó és dedikálás, már nem tudtam merre áll a fejem, de nagyon jól esett, amiket mondtak, hihetetlen nagy szeretetet kaptunk tőlük. Úgyhogy meg is ünnepeltük ezt. :) Csak szerényen, kecsesen, csajokhoz mérten… Nem emlékszem, hogy jutottunk haza! :D

 

Dorothy - Fejjel lefelé

 


Rockbook: SuperSize Recording. Itt rögzíti új lemezét idén a Csapda, a Depi esetleg a Road a turnéról. A Tietek is itt készült, szóval a minőség gondolom garantált. Meséljetek a felvételről, meg az album dalairól! Milyen volt a hangulat?

Klo:  A lemezt két körben készítettük el, először még 2012 nyarán játszottunk fel négy dalt a SuperSize Recordingban, majd pedig tavaly év végén a többi hatot, szintén Törökbálinton. Amikor az első négy dal feljátszása ment, még mindenki csak pislogott, hogy hol is vagyunk, és mit csinálunk… :) Idegen környezet és helyzet volt mindenkinek, ahol mindezek ellenére a maximumot kellett nyújtanunk. Szerencsére remek szakemberekkel voltunk körülvéve mindkét alkalommal! Varga Zolival, a Dorothy zenei producerével nem volt nehéz együtt dolgozni, remek instrukciókat kaptunk tőle végig, valamint Brucker Bence is nagy segítségünkre volt a feljátszásoknál. Második alkalommal már sokkal otthonosabban éreztük magunkat, kicsit olyan egy-egy ilyen „stúdióbavonulás”, mintha nyaralni, pihenni mennénk, holott kemény munka folyik. Beköltözünk a stúdió apartmanjába, elvonulunk, és csak azzal foglalkozunk, hogy minden fel legyen játszva, a lehető legjobb módon. Ezeket a „munkanapokat” aztán esténként természetesen meg is ünnepeljük, ahogy azt illik. :)

Rockbook: Van már két vadiúj klipetek is a meglévő másik kettő mellé. Hol, és hogyan készült?

DoDo: Ez egyik az EPU (Egy Pofon Után), amit 2013 őszén vettünk fel Komáromban, illetve az oda tartó úton, amikor a Tankcsapdával turnéztunk. Nagyon jó buli volt aznap este, szuper volt a közönség is. Egész nap forgott a kamera, az elindulástól a koncert végégig. Lényegében egy napunkat mutatja be maga a klip, amikor koncertre készülünk. A dal a fiatalság elmúlásáról szól, illetve arról, hogy észre kell venni egy nőnek, ha már nem 15 éves. A másik, a legújabb, amit februárban forgattunk le, a „Miért legyek”. Ez egy edzőteremben készült, ahol pankrátorok szoktak edzeni. Sikerült felvennünk a kapcsolatot velük, és beszervezni egy igazán bevállalós pankrátort is (Audrey Bride).

Rockbook: Zene és szöveg. Nálatok mi a menetrend, hogy készül egy dal?

Brigi: A zenével szoktunk kezdeni és a szöveg csak azután kerül rá, ha már érezzük, mit is sugall a dal, mi illene rá leginkább. Általában az otthoni, egyedüli gyakorlásnál születnek az ötletek, majd ezeket elvisszük a próbaterembe és megmutatjuk egymásnak, hogy ki mit hozott. Ha megmozgat minket valamelyik ötlet, vagy tovább tudjuk gondolni, akkor csak azzal foglalkozunk. Volt már, hogy nagyon tetszett mindenkinek egy téma és nagyon jól haladtunk vele, de a kész dalra nem jött semmi szövegötlet és így félre tettük. De van, hogy rögtön tudjuk, hogy ez egy bulizós dal lesz, vagy egy depizős, vagy éppen egy szerelmes. De nem tudom megmondani mitől is függ, hogy sikerül összehozni vagy nem. Vagy rá érzünk egy témára vagy nem, vagy csak fél év múlva sikerül újra elővenni! :)

Rockbook: A tavalyi év is zúzós volt koncertügyileg. Több húzó banda előtt játszottatok: Csapda, Road, Kowalsky meg a Vega. Tapasztalat mi volt, hogy bántak a nőfaló rock zenészek veletek? Hány bulin vagytok már túl?

Klo: Mindhárman életben vagyunk, nem ettek meg minket. :) Mindhárom zenekarral jó volt együtt koncertezni, abszolút jó fejek és segítőkészek, nem tudnék negatívat mondani senkire! Sokat tanultunk mindegyik bulin, nincs két egyforma este. Most hirtelen nem tudom megmondani, hogy hány koncert volt összesen eddig. A próbateremben az ajtón ki van biggyesztve egy nagy szivacs, amire a már lejátszott koncerteket fel szoktuk írni, illetve amellett is van még egy. Na, azok tele vannak tavalyi dátumokkal és helyszínekkel, és persze már gyűlnek az ideiek is! :)

Rockbook: Csajok, pasik, R&R. A háromból kettő adott. A középső szóra kérdeznék először: Mekkora a roham a rajongók közül? Szinglik vagytok, vagy van remény?

Brigi: Többségben vannak a pasik, koncerteken is sokkal lelkesebbek, bulik után sokat kérdezgetnek, kicsit érdeklődőbbek, mint a csajok. De persze lányok is vannak szép számmal. :) Van olyan koncert, ami után nagyon közvetlen a közönség és jönnek, nyomulnak, próbálkoznak és van olyan is, hogy csendesebbek, nyugodtabbak a kedélyek. A bandában viszont van, aki párkapcsolatban él és van, aki szingli. De az, hogy ki melyik csoportot erősíti, maradjon titok. :)

Rockbook: Koncertek után egy fotó, dedikálás belefér Nálatok?

Klo: Persze! Nagyon fontos nekünk, hogy személyesen is találkozzunk azokkal az emberekkel, akik megtisztelnek minket a figyelmükkel, követnek minket, eljönnek egy-egy koncertre. Szerencsére egyre több visszatérő arcot látunk a bulikon, illetve egyre többen vannak velünk akár a Facebookon is és a kedves, elismerő, biztató üzenetek száma is növekszik. :) Nekünk ezek a levelek, vagy az, hogy közös fotót, aláírást szeretnének nagy erőt és pozitív visszacsatolást adnak. Szeretnénk a közönségünkkel jó kapcsolatot kialakítani, illetve ápolni.

Rockbook: Hogy történik egy fellépés, utazás, beállás, smink… Meséljetek!

Brigi:  Eleve három különböző településről kell indulnunk, így attól függően, hogy az ország melyik részére megyünk, elindul valamelyik széle és összeszedi a többieket. :) A helyszínre érkezéskor csekkoljuk a helyszínt, színpadot, körbeköszönünk és lecuccolunk. Vicces, hogy említetted a sminket, mert pont az előző bulikon kaptam meg a csajoktól, hogy kicsit erősebbre kellene vennem a sminket, mert mégis csak színpadra kell kiállni. Néha már nagyon unom a dolognak ezt a kozmetikai részét! :) Amúgy azt, hogyan is zajlik egy koncertezős napunk, beállással, bulival és minden egyéb mással, az EPU (Egy pofon után) című dalunkra készült klipben mindenki megtekintheti. :)

 

Dorothy - EPU (Egy pofon után)

 


Rockbook: R’n roll. Kinek mi a meghatározó vagy kedvenc zenéje?

DoDo: Ez egyre nehezebb kérdés számomra, mert ahogy jobb a 'hallásom', úgy még a nagy kedvencek közül is változóba vannak. De azért vannak, amik örök darabok mégis: Distillers, Mangod, Drowning Pool, Limp Bizkit, igaz nem rock, de imádom Sena Dagadu hangját, Courtney Love-ot, Everlast-et stb stb :)

Klo: Lehetne kezdeni a gyerekkortól, de egyszerűbb, ha a jelenlegi kedvenceket sorolom fel. :) Sokat pörög a Five Finger Death Punch, Volbeat, Skillet, Crucified Barbara, Road, Kowalsky meg a Vega, Black Stone Cherry és persze az örök kedvenc, a Mötley Crüe.

Brigi: Legmeghatározóbb… Elég sokféle zenét hallgatok, de azok a zenekarok, akik hatással vannak rám és ez által a zenénkre azok a Road, Alvin és a Mókusok, Limp Bizkit, Bring Me The Horizon, The Pretty Reckless, Papa Roach. De nagy kedvenc még a Slipknot, A7x, Hatebreed, Tankcsapda, Rise Against, Punnany Massif és a népzenék.

Rockbook: A trión belül „ki viseli a nadrágot”, vagy demokrácia van?

Brigi: Három teljesen különböző ember vagyunk. Dodo és Klo tűz és víz, én meg az az oltóanyag közöttük. Ők ketten nagyobb hangúak, mint én, ez még a legelején volt érdekes. Én olyan csendes szemlélőként, nekem mindegy mi lesz módon, nem nagyon mertem beleszólni a nagyok vitájába. De elég hamar alkalmazkodtuk is egymáshoz és sokkal könnyebben egyezünk meg. Most már én is hisztizek, ha kell. :D De csak a demokrácia működik egy zenekarban! Nem erőltethetünk senkire semmit, mert abból csak rossz dolog fog születni. Ha nagyon nem akaródzik a dolog valakinek, akkor maximum egy próbát teszünk, és ha még akkor sem, akkor az az ötlet a kukában végzi.

Rockbook: Kicsit gonosz kérdés: Dodo, gyárilag ilyen a hangod (szerintem kurva jó), vagy esetleg a cigi, pia miatt?

DoDo: Vicces... Nem vagyok se alkesz, se 40 éve dohányos :)) Kis korom óta rekedtes a hangom, örököltem apámtól, lényegében ennyi!

Rockbook: Önálló buli megfordult-e már a fejetekben?

DoDo: Természetesen. Mint mindenkinek nekünk is el kell engedni a kezünket. Nem is olyan sokára, pontosabban április 18-án lesz idén az első önálló bulink Tatabányán a Roxxyban. Nagyon várjuk már, az is egy elég pörgős bulizós kis club. Már tavaly voltunk ott a Road turnén belül, várjuk a visszatérést. De persze több helyszín is szóba jött már, de az legyen egyelőre titok. :)

Rockbook: Idén lesz egy jó pár fesztivál. Melyiken láthat a közönség Titeket? Egyáltalán, hol kereshet Rátok a rajongó?

Klo: A koncertek szervezése folyamatosan zajlik nálunk a háttérben és a biztos bulikat jó előre ki is írjuk a Facebook-on, illetve a weblapunkon (www.dorothymusic.hu) is. Lesz pár fesztivál, ahol játszottunk tavaly és úgy néz ki, idén is visszatérünk jó néhányra, illetve lesznek számunkra új fesztiválok is, ahol fellépünk, ilyen pl. a Megyer Camp Fesztivál. A feszteken kívül még nyár elején tolunk pár klubkoncert is, ezekről is minden infót igyekszünk időben közölni, elsősorban a Facebook oldalunkon, (www.facebook.com/dorothyzenekar) itt frissül a leggyorsabban és leggyakrabban minden koncertes és egyéb tudnivaló, szóval érdemes minket itt is követni! :)

Rockbook: Mit vártok 2014 – től?

Brigi:  Most a tavasztól azt, hogy minél több helyre és emberhez eljussunk és sikeresen fogyjon a lemezünk. A nyártól én személy szerint a fesztivál bulikat – valahogy ott mindig olyan sokan vannak. Lehet, új klipet is várnék és új dalokat a koncerteken – ez Dodonak és Klonak szól:P Az ősszel pedig egy turné nagyon jól zárná az évet és reméljük, ezek mind összejönnek. Mi mindent beleadunk, hogy összehozzuk!

Rockbook: Szabadidő van számotokra a pörgés mellett?

DoDo: Nem túl sok akad. Eléggé meg kell szervezni a hétvégéket, ha mondjuk nem megyünk koncertezni még akkor is, mert a próbák az utazgatás miatt elviszik az idő nagy részét. De hát nem megy semmi, ha nem fordít rá időt az ember.

Rockbook: Van még valami, ami nyomja a szíveteket és nem kérdeztem rá? Kivele!

Brigi:  Igen! Van! Mit iszunk? :D

Rockbook: Legközelebb szavadon foglak! Köszönöm az interjút Csajok!

 

Facebook: https://www.facebook.com/DorothyZenekar?fref=ts

 

Legközelebbi koncertek:

 

április 18. Tatabánya - Roxxy Music Cafe
április 21. Budapest - Dürer kert

 



Juhász Peti
 

Címkék: 
Dorothy