Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Dream Theater billentyűsével zenélt együtt a Special Providence két tagja, Markó Ádám és Kertész Márton



Augusztus 3-11.-e között a csehországi Karlovy Vary-ban került megrendezésre a Summer Music Camp & Festival Musicians esemény, amely egy valódi ínyencség volt az igényesebb zene kedvelőinek. Mint részvevővel, Markó Ádámmal (Special Providence, USEME, Hrutka Róbert, Udvaros Dorottya dobos) beszélgettünk az ottani élményeiről, történésekről.
 
Rockbook: - Első körben mesélj kérlek magáról az eseményről! 
 
Markó Ádám: - Ez egy egy hetes zenei kurzus, tábor volt Csehország ékszerdobozában, Karlovy Vary-ban, ahol a jelentkezők zenekari és hangszeres órákat kaptak neves művészektől, a világ minden tájáról. Idén csak Attila képviselte a zenekart tanárként, de az előző években Marci és én is tanítottunk már.
 
Rockbook: - Kik voltak az idei fellépők? Milyen programok voltak?
 
M.Á.: - Kurzusokat tartott Simon Phillips, Plini, David Maxim Micic, Mark Lattieri, Emanuelle Caplette és még sokan mások. Napközben hangszeres, délután-este csoportos zenekari órák voltak.
 
 
(Eren Başbuğ, Jordan Rudess és Markó Ádám)
 
Rockbook: - Jordan Rudess már ismerős számotokra, mivel 2015. július 7-én épp a Dream Theater előzenekara voltatok a Special Providence-szel a Barba Negra Track-ben. 
 
M.Á.: - Így van, ott ismerkedtünk meg és nagyon beleszeretett a zenekarba, aminek hangot is adott posztok formájában a Facebook-on.
 
Rockbook: - No de kanyarodjunk vissza Karlovy Vary-ba! Az a hatalmas megtiszteltetés ért téged és Kertész Marcit (a Special Providence gitárosa – a szerk.), hogy Jordan felkért benneteket, vegyetek részt ti is a csehországi fellépésén. Szóval hogy is jött ez a felkérés?
 
M.Á.: - Pénteken és szombaton koncertek színesítették a programot. Mi is felléptünk a Special Providence-el. A fesztivál záróakkordja, fő száma Jordan fellépése volt. Onnan indult a dolog, hogy az ’Explorations’ című szimfónikus művéhez kellett neki dobos és engem kerestek meg ezzel kapcsolatban, ami óriási megtiszteltetés. Később hozzácsaptak még egy dalt a műsorhoz és megkérdezte, hogy a Marci vállalná-e a gitáros szerepét! Hát, sokat nem kellett gondolkodni a dolgon…
 
 
(Kertész Márton és Jordan Rudess)
 
Rockbook: - Mire hegyezte ki Jordan a műsorát? Mi volt az alapkoncepciója?
 
M.Á.: - Az ’Explorations’ egy 3 tételes szimfónikus mű, amelyet a Karlovy Vary szimfónikus zenekar kíséretében adtunk elő. A muzsika amolyan 30-as - 40es évek amerikai filmzenéjéhez hasonlít, zseniális darab, és remekül bemutatja Jordan elképesztő és sokszínű kvalitásait.
 
Rockbook: - Egyáltalán hogyan tudtátok összepróbálni a programot egy ekkora kaliberű műsorhoz? Mivel ugye itt nem egy sima zenekaros próbáról volt szó… 
 
M.Á.: - Én hónapokig készültem a dologra, rengeteg féle dolgot csináltam már, de ilyen nagyzenekaros + karmesteres dolgot még nem, pláne egy világsztárral, úgyhogy mélyvíz volt a javából. Kívülről megtanultam a darabot így nagyobb szabadságom volt és tudtam arra koncentrálni, hogy összetartsak 80-100 embert elég nehéz akusztikai körülmények között.
 
Rockbook: - Elégedett volt Jordan a közös zenéléssel? 
 
M.Á.: - Már az első próba után együtt ebédeltünk és nagyon jóban lettünk. Nagyon elégedett volt és többször kiemelt minket, hogy nagyon szép munkát végeztünk. Hihetetlen érdeklődő volt a zenekar iránt, óriási érzés hogy egy ekkora ikon a szívén viseli a Special Providence sorsát. Egy közvetlen, iszonyatosan elhivatott muzsikus, aki mind zenészként, emberként példa. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ez megtörtént és hogy együtt dolgozhattunk. 
 
 
Rockbook: - Lesz folytatása a történetnek?
 
M.Á.: - A hazafele úton kaptam tőle egy üzenetet, amiben azt írta, hogy „átmentem a meghallgatáson  és várja, hogy újra együtt dolgozzunk”.  :D  
 
Rockbook: - Augusztus 30-án a Barba Negra Track-ben játszotok a Special Providence-szel. Mire számíthat a közönség? 
 
M.Á.: - Már hagyomány nálunk a nyárvégi Barba Negrás koncert és nagyon várjuk. A műsort tekintve inkább egy Best Of program lesz, de természetesen az új lemez fontosabb dalai mind elhangzanak.
 
Rockbook: - Elkerülhetetlen a kérdés: Mik a zenekar további tervei? 
 
M.Á.: - Most lesz egy kis leállás és november végén, december elején lesz egy EU turnénk, melynek a dátumai hamarosan kijönnek. Lassan nekiállunk a 6-os lemez dalainak, de nem kapkodunk, mert mindig az a cél hogy fejlődést mutasson az előzőhöz képest. 
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
Special Providence
2018.08.30. Barba Negra Track
Budapest, Neumann János u. 2.
 
Jegyek:
 
Elővételben: 2499 Ft
A helyszínen: 2999 Ft
 
 
 
Balogh Péter