Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dream Theater koncertbeszámoló - 2014. július 26., Budapest Park



2014. július 26-án kilencedjére tette tiszteletét Magyarországon kedvenc bandám, a New York-i Dream Theater. Amikor múlt év végén közzétették honlapjukon az Európa turné helyszíneit, kissé csalódottan konstatáltam, hogy ezúttal bizony kimarad Budapest. Hasonló legutóbb a 2003-as ’Train Of Thought’ album turnéján történt, hogy hazánk nem szerepel a zenekar európai fellépései között. De szerencsére tévedtem! Tavasszal érkezett a hír, a progresszív metal istenek nyáron mégis visszatérnek Európába az „Along For The Ride” turné keretén belül, és ekkor már Budapest is ott kacsintgatott a helyszínek között (hála a Skalar Music csapatának). Mindezt megkoronázandó, abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy a koncert előtt videó interjút készíthettünk John Petrucci-val, a zenekar gitárosával, amit hamarosan megtekinthetitek itt, a Rockbook-on.

A Budapest Park nálam a kedvenc koncerthelyszínné nőtte ki magát, amit főleg a hangulatával érdemelt ki, annak ellenére, hogy akár egy mini konténerváros, vagy egy kultúráltabb piac benyomását is kelthetné.

 


Rendhagyó módon sikerült szabályos keretek között túllépni az érvényben lévő 22.00 órás csendrendeletet, melynek köszönhetően a zenekar 22.45-ig szórakoztathatta lelkes rajongótáborát. A koncert így pontban 19.45-kor kezdődött az új album instrumentális intrójával, a „False Awakening Suite”-tel. A zenekar azonban csak a következő dalnál, a Grammy-díjra nominált „The Enemy Inside”-nál lépett a deszkákra. Majd jött a "The Shattered Fortress", amely Mike Portnoy  - korábbi dobos -alkoholizmushoz fűződő viszonyát dolgozza fel. A Dream Theaternél az is ritkán fordul elő - a folyamatosan változó setlistnek köszönhetően -, hogy két egymást követő turnén is eljátsszanak egy adott dalt, azonban úgy fest, hogy az „On The Backs Of Angels” kivételt képez, ugyanis a 2011-es székesfehérvári Fezen, valamint a 2012-es Budapest Aréna koncert után a Parkban is terítékre került, immáron harmadjára. Az atmoszférikus bevezetőjű „Trial Of Tears”-szel  egy kicsit Pink Floyd-os vizekre eveztünk, amelyet az új album másik instrumentális tétele, a Mike Mangini dobszólójával megspékelt „Enigma Machine” követett. Itt meg kell jegyeznem, remek húzás a zenekar részéről, hogy a „vérprofi” hangzáson kívül egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a képi világra. Amíg pár éve még csupán egy-egy dalnál lőttek el hasonló „extrát”, mostanra már az összes dalt különféle képi aláfestés kísért. Nyilván nem egy Roger Waters szinten, de mindenképp színesíti a showt-t. Jár érte a plusz pont.
 


Ezután jöhettek az öngyújtók, szentjánosbogarak és egyéb alternatív fényforrások, következett az új album balladája, a turné névadó dala, az „Along The Ride”. Itt már lement a nap, kiválóan érvényesült a fénytechnika. A kb. negyed órás szünet előtti első részt a „Dramatic Turn Of Events” - számomra kedvenc – tétele, a zseniális „Breaking All Illusions” zárta, ami szintén visszatérő tétel volt az előző budapesti koncerthez hasonlóan.

Érdekesség, hogy a szünetben sem hagyták unatkozni a közönséget, mivel egy 10 perces videómontázst kaptunk az arcunkba, amely többek között a zenekarhoz kapcsolódó rajongói videókból összeállított kisfilm formájában került levetítésre. Volt, hogy az „Erotomania”-t nyomta egy banda játékhangszeren, de játszottak Dream Theatert beatbox-szal, szaxofonnal és vibrafonnal, valamint egy rövid bevágás is szerepelt, amelyben egy 15 éves Tina S nevű fiatal lány a „Best Of Times” szólóját pengeti, mondhatni igen profin.
 


A második felvonás első felét az Awake album 20. évfordulójának szentelték. A „The Mirror” és a „Lie” már-már elválaszthatatlan kettőst alkotnak, most sem volt ez másként. Őket követte a könnyed - a koncerteken nagyon ritkán játszott - „Lifting Shadows Off A Dream”, majd jött a zseniális „Scarred” és az „Awake” csokor zárásaképpen a keserédes Kevin Moore szerzemény, a „Space-Dye Vest.

Köztudott, hogy ritkán kapunk Dream Theater koncertet 20 perc körüli dal nélkül. Ha már főként az új lemezt promotálja a turné, ezen az estén az új album zárótételére, az „Illumination Theory”-ra esett a választás, melynek közepén a zenészek elhagyták a színpadot, a zene viszont maradt. A kb. 4 perces instrumentális rész meseszerű képi világgal tárult elénk, amit idáig a „The Count Of Tuscany” koncertverziójának a legvégén láthattunk.

Ezt követően heves ováció közepette levonultak a színpadról és elköszöntek a közönségtől. Ez a színjáték már bevett show-elem a legtöbb bandától, tehát senki nem dőlt be Petrucciéknak. Jött a szokásos füttykoncert, a taps és hangorkán kis hergelés után pedig maga a zenekar is.

Ha már jubileum, akkor a „Scenes From A Memory” album 15. évfordulójáról sem feledkeztek meg, amely igazi áttörést hozott a zenekar életében, Jordan Rudess billentyűs bemutatkozó albuma is egyben. A konceptalbum első két tételével indult a ráadás. Érkezett az Overture 1928 (2014-től 1928-ig visszaszámolva a kivetítőn) és Strange Déjá Vu „testvérpár”, majd a zenekar talán legkomplexebb instrumentális szerzeménye, a „The Dance Of Eternity”, ami ismét úgy bevitt az erdőbe, hogy motoros fűrésszel, GPS-szel és idegenvezetővel sem tudtam kitalálni onnan. A koncert a csodálatos „Finally Free”-vel ért véget, de bevallom őszintén, hallgattam volna még 3 órát, az fix!

Ezen az estén ismét bebizonyították, hogy zseniális zenészek, a produkciójuk minden tekintetben egyre kiforrottabb, rajongótáboruk stabil, szinte minden korosztályt megmozgat, Budapestet pedig nagyon szerethetik, mivel kétévente visszatérő vendégek nálunk. Bízom benne, hogy hamarosan ismét találkozunk. Mondjuk 2016-ban…

 

Dream Theater setlist, 2014. 07.26., Budapest Park

 

Első felvonás:

01. False Awakening Suite
02. The Enemy Inside
03. The Shattered Fortress
04. On the Backs of Angels
05. The Looking Glass
06. Trial of Tears
07. Enigma Machine (+ Mike Mangini dobszóló)
08. Along for the Ride
09. Breaking All Illusions

Második felvonás:

10. The Mirror
11. Lie
12. Lifting Shadows Off a Dream
13. Scarred
14. Space-Dye Vest
15. Illumination Theory

Ráadás:

16. Overture 1928
17. Strange Déjà Vu
18. The Dance of Eternity
19. Finally Free

 

A teljes fotógalériához klikk ide!

 

 

 

 

 

 

Beszámoló: BP

 

Fotók: Bódis Krisztián
 

Címkék: 
Dream Theater