Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Ebben a zenében érzem mindazt, ami maga az élet." - MAYA interjú



Bár a MAYA csak nem régóta létezik, dalaik ismerősek lehetnek a progresszív rockot kedvelő közönségnek, ugyanis a csapat elsőként azt tűzte ki célul, hogy ismét színpadra vigye a 90-es évek legendás magyar art rock bandája, a You and I EXIT című albumát, de persze sok más tervük is van - például egy fesztivál megszervezése. A zenekar billentyűsével, Szabó Gergővel és dobosával, Galántai Zsolttal ezekről a témákról és sok minden másról is beszélgettünk.
 
Rockbook: Bemutatkozó anyagaitokban sok helyen szerepel, hogy zenétek progresszív rock. Ez a műfaji meghatározás egy sor páratlan együttest idézhet fel a zenekedvelőkben, ugyanakkor mégis kicsit megfoghatatlan. Ezért kérdezem, mit jelent számotokra a progresszív rock? 
 
Szabó Gergő: A projektünk, vagyis az EXIT zenei műfaját tekintve klasszikus progrock. Ez a hetvenes évek elején fénykorát élő műfaj nagyon sokat változott, színesedett és mára sokkal inkább gondolnak az emberek a progresszív metál bandákra, amikor a progresszív rock kifejezést meghallják. Emiatt, valamint amiatt, hogy a produkciónk egyre több színpadi elemmel bővül, ma már inkább az art rock műfajt nevezzük meg, ha a produkciónkról kérdeznek. A háttérvetítés, jelmezek és egyszerű díszletek használata támasztja alá ezt a műfajmegjelölést. 
 
Rockbook: A Rock FM készített veletek egy hosszabb interjút, melyben több számotok is elhangzott. Ezeket végigmazsolázva kellett rácsodálkoznom: zenei világotok már most egységes, kiforrott, érthetően és egyértelműen átgondolt koncepciót hordoz. Kiknek köszönhető mindez? Kik a szerzőitek, és kik azok, akik zeneileg hatottak rátok?
 
Szabó Gergő: Az EXIT eredetileg a You and I nevű, az 1990-es évek második felében működő progresszív rock együttes 2000-ben kiadott koncept albuma. A M.A.Y.A. hat tagja közül négy zenész tagja volt a You and I különböző felállásainak, így ezt a produkciót teljesen a sajátunknak érezzük. Ez magyarázza a kiforrottságát. Az EXIT a megjelenésekor sikeres és elismert lett, nem csak Magyarországon. Viszont a You and I 2001-ben feloszlott és az EXIT-et nagyon kevésszer játszották, játszottuk el, ezért választotta a M.A.Y.A. első projektjének az EXIT újbóli színpadra állítását. 
 
Rockbook: A Rock FM-interjúban hallható, "Burokban születtem..." sorral kezdődő dalotok első hallgatás után betört az én személyes slágerlistámra. Ennek és a többi kompozíciótoknak is fontos szövegi üzenete van. Gondolom, a Tibeti Halottaskönyv megidézése sem véletlen, vagy marketing ötlet részetekről. Mik a kapcsolódási pontok a zenétek és a buddhizmus alapműve között?
 
Szabó Gergő: A Tibeti halottaskönyv egy elképesztően érdekes leírása a köztes létnek, és a halott szellem élményeinek, ami a halál után a testet elhagyva tovább létezik a körforgásban. A témaválasztás örökké aktuális mindenkinél, mivel a halál az összes ember közös sorsa. A nyugati ember ugyanakkor hajlamos tagadni, megoldhatatlan problémának tekinteni a halált, és nem foglalkozni vele. A mi alkotóközösségünkben a mű születésekor és a mostani időszakban is megjelent a halál, mint a zenekar tagjai vagy egészét foglalkoztató motívum, ezért hitelesen, mély érintettséggel állunk mindannyian a színpadon, amikor megszólalnak az EXIT első hangjai. 
 
 
Rockbook: A jelenlegi médiaközeg nem pont a 7-9 perces, nagyívű szólókkal teletűzdelt, ráadásul gondolatébresztő zenéknek kedvez. Mi késztetett benneteket, hogy belevágjatok ebbe a progresszív kalandba?
 
Szabó Gergő: A zenekar tagjai progrock rajongók, ebben a zenében érezzük magunkat otthon, ebben a műfajban tudunk kompromisszumok nélkül, felszabadultan alkotni és előadni. Ennyire egyszerű a válasz.
 
Galántai Zsolt: Ebben a zenei műfajban találtam meg a teljes zenei kiteljesedésem lehetőségét – összetettségében, érzelemgazdagságában, szabadságában és kötöttségeiben érzem mindazt, ami szerintem maga az élet. 
 
Rockbook: Miután lemez, vagy cd-eladás ma már nincs, kötelező koncertezni. Ti hatan vagytok a zenekarban, komoly, a műfaj által megkövetelt hangszerkészlettel. Melyik koncerthelyszínekre tudtatok bejutni, hol lehet benneteket látni-hallani a közeljövőben, illetőleg kiket terveztetek "betámadni"?
 
Szabó Gergő: Nemrég kezdtük a koncertezést és még nagyon az elején tartunk a hazai helyszínek feltérképezésének, nem beszélve a külföldiekéről, ami szintén célunk ezzel a projekttel. Azt már tudjuk, hogy az előadásunk figyelmet és elmélyülést igényel, ezért számunkra a hagyományos leülős helyszínek az ideálisak, ahol nem az étel és italfogyasztás a látogatás apropója, hanem a koncert. Sokat szeretnénk játszani Budapesten, ahol kiforr majd a még egyébként bővítés, kísérletezés alatt álló produkciónk, és vidéki turnét is szervezünk a közeljövőben.
 
Rockbook: Minap láttam a Lámpás-ban egy Marcello's Mystical Mind nevű progrock együttest, ők is igen jó benyomást tettek rám - van ezek szerint valamiféle progresszív rock újjáéledés nálunk is...nem lehetne valami erre a zenére felfűzött kisebb fesztivált összehozni valahol?
 
Szabó Gergő: Játszottunk már a MMM-dal és remek élmény volt, kiváló zenészeket és remek embereket ismertünk meg személyükben. A progresszív fesztivál gondolata is felmerült, de egyelőre a saját projektünk kidolgozása a cél. Ha ezzel megvagyunk, bármire nyitottak leszünk.
 
Galántai Zsolt: Elmosolyodtam, amikor olvastam a kérdésedet, ezzel nagyon beletaláltál, két okból is. Egyrészt játszottunk már együtt az MMM-mel, és a jövőben is szeretnénk közös koncertet adni velük, másrészt ettől teljesen függetlenül bennünk is felmerült már egy fesztivál megszervezésének ötlete, akár összművészeti szinten is.
 
Rockbook: Köszi az interjút!
 
A M.A.Y.A. (Music As You Are) február 7-én ad koncertet a  NyolcTíz Klubban (Gödör)
 
Vendégük újra a Garda-Benkő Duó! 
 
Belépő: 1500 Ft
Jegyek a helyszínen kaphatók.
Korlátozott férőhely!
 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.