Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Egy kérdőjellel teli időszak várható az Eddánál” – interjú Pataky Attilával



Retro II címmel nagyszabású arénakoncertre készül az EDDA Művek december 28-án a Papp László Sportarénában, nemrég pedig az is kiderült, hogy hamarosan új albummal jelentkezik, ami egyben az utolsó CD-n is megjelenő kiadványuk lesz. Elsősorban ezekről beszélgettünk Pataky Attilával, de természetesen szóba került a banda, a dalszerzés és persze a legendás, 47 éve elkötelezett Edda-tábor is.
 
Rockbook: Az idei év különleges, kaptunk egy nagy bejelentést, várunk egy nagy koncertet. Milyen dalokkal készültök?
 
Pataky Attila: A Retro II. című „meghívó”, ha nem is nagyon feszesen, de mégis meghatározza, hogy mely dalok kerülhetnek a programba. Hála’Istennek a mostani 35. albummal együtt 242 dalunk van. Azért így sem könnyű kiválasztani azt a 22-24 dalt, ami megszólal majd az Arénában.
 
 

 
Rockbook: Az elmúlt évtized alatt rengeteg zenétek született. Vajon lehet ma olyat írni, ami eredeti és tényleg megfogja az embereket?
 
P.A.: A körülöttünk lévő „Világ” gondoskodik arról, hogy legyen miről írni, és hogy aktuális legyen a mondani való. Én, Pataky Attila minden dalomat megélt élmények alapján írtam és írom. Talán, remélem, ettől hitelesek. Természetesen ezek az élmények az 5 Edda zenész által válnak abszolút aktuálissá, mégis időtállóvá.
 
Rockbook: A bandák általában egy stílust képviselnek. Gondolkodtatok azon, hogy valami egészen más zenével borzoljátok fel a kedélyeket? Lesz valami meglepetés a koncerten?
 
P.A.: Ismerjük az Edda tábort, 47 évünk van benne, ők is ismernek minket. A közös elvárás összeadódásából születik meg mindig az, amit úgy hívnak, hogy eggyé válás, a pillanat varázsa. Ezt tudjuk mi közösen. 
 
Rockbook: A nagy zenei leállás sok művészt megviselt. Hogyan használtátok ki a visszavonulást? Hogyan készültük a jövőre?
 
P.A.: A kényszerleállás minket is kegyetlenül megviselt. Sőt mi Gömével ketten úgy is mondhatjuk, hogy sikerült túlélnünk a covidot. A végeredmény mégis az, hogy én írtam 24 dalt és ebből a 12 legjobb kerül most fel a 35. albumunkra.
 
 
Rockbook: Tevékeny zeneszerzőnek számítasz, honnan meríted az ihletet?
 
P.A.: A hétköznapok gondoskodnak róla, hogy legyen miről írni, és én érzékenyen figyelem a Világot, érdekel a sorsom, a jövőm, a jövőnk, hiszen Fiaim, Unokám, Családom, Barátaim és egy hatalmas Edda tábor nevében kérek és követelek magunk számára – mert megérdemeljük – egy belátható, tervezhető, épkézláb jövendőképet. 
 
Rockbook: Az utolsó CD-tek egy korszakot zár le. Milyen folytatás várható?
 
P.A.: Egy kérdőjellel teli időszak!
 
Rockbook: Az utolsó CD nem egyenlő az utolsó lemezzel, de milyen szolgáltatóknál hallhatjuk a következő zenéiteket?
 
P.A.: A formát és a formátumot a következő egy év eseményei fogják valóságossá rajzolni. Addig zenélünk, ha engedik és figyelünk, mint a többiek. 
 
Rockbook: Több tucat zenéből mindössze feleannyi került az új lemezre. Mi alapján választjátok ki a legjobbakat?
 
P.A.: 47 évnyi rutin segít minket abban a két szerzőtársammal Gömöry Zsolttal és Alapi Istvánnak, hogy valóságosan a legjobbak kerüljenek a CD-re. Itt természetesen nagyon fontos a zene megjegyezhetősége, és hogy a szövegvilág abszolút aktuális legyen, hordozza magában a jelent és mutasson utat a jövendő felé. 
 
 
Rockbook: Úgy tűnik, hogy a CD-k kora tényleg lejár. Szerintetek hogyan lehet a legkönnyebben elérni az embereket?
 
P.A.: A bakelit formátum is egyszer eljutott a csúcsra, így volt ez a CD-vel is, befutotta a pályáját.  
 
Rockbook: A közösségi médiában eléggé jelen vagytok. Hogyan próbáljátok elérni a legfiatalabb generációt?
 
P.A.: Közösségi hálón, interneten jó zenével. Igyekszünk aktuálisak maradni, de görcsmentesen, lazán. Ezt a lazaságot ők megérzik és elkezdik keresni a mögötte lévő tartalmat. És ott megtalálhatóak vagyunk mi az EDDA Művek. Ott a valóságos valóságban. 
 
Rockbook: Több évtizednyi munkával magatok mögött melyik az a pillanat, ahol az EDDA azzá vált, aki most?
 
P.A.: Én, Pataky Attila 47 évnyi pillanatra emlékszem, ennyi kellett hozzá!
 
Rockbook: Köszönjük az interjút!
 
 
A legendás rockzenekar egy hatalmas bulival zárja az évet, természetesen a nagy slágerekkel és meglepetésekkel is készülnek.
 
Ha van rockbanda, akinek dalain és lendületén nem fognak sem az évtizedek, sem a világ változásai, az az Edda Művek. Megszámlálhatatlan mennyiségű koncerttel, szakmai díjjal és több millió eladott albummal a háta mögött a zenekar a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplője. Budapesti nagykoncertjeik mindig kiemelt figyelemnek örvendenek, ahogyan történt ez legutóbb a RETRO című, többnyire a kezdeti korszak legnagyobb slágereit felvonultató show-n is.
 
A hatalmas sikerre való tekintettel, most jöhet a folytatás! 2021. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában az EDDA Művek RETRO II is hasonló bombasztikus koncertet ígér a mindenki által ismert legsikeresebb dalokkal. Gömöry Zsolt, Alapi István, Kicska László, Hetényi Zoltán és az idén 70. életévét ünneplő alapító-frontember Pataky Attila egy igazán különleges évzáró bulival készül, ami a legnagyobb rajongóknak is tartogat majd meglepetéseket.
 
Jegyárakhoz és jegyvásárláshoz klikk ide!
 
 
BP
 
Fotók: EDDA Művek Facebook