Bejelentkezés

x
Search & Filters

Egy újabb vérbeli Junkies album - Félelem és reszketés Budapesten (2014) lemezkritika



A 2014-es év több szempontból is a Junkies éve, hisz ez az év a zenekar fennállásának a 20 éves jubileuma, amit nem csak egy jubileumi koncerttel ünnepeltek meg a srácok, de megfejeltek egy új albummal is. Előző lemezük a „Mi van veled, semmi?!” 2012-ben jelent meg és itt a folytatás 10 új dallal, a november elsején megjelent, „Félelem és reszketés Budapesten” vadiúj Junkies lemez amelyet a cikk alatt teljes egészében meghallgathattok.

Első személyes kontaktom az új cédével a borítóval kezdődött, amin a banda tagjainak tv-képernyőbe zárt karikatúrája látható. Előző albumukhoz képest a dalszövegek direktebbek, arcbamászósabbak, a Barbaró Attilát jellemző ironikus, néhol, jó értelemben vett, cinikus dalszövegvilággal. Nagyon sok dal foglalkozik most az élet értelmével, az emberi lét kérdéseivel, emellett a másik irányvonal a szerelem témaköre. A világmegváltó szövegekkel ellentétben most több szerepet kaptak az albumon a lazább, könnyebben befogadható dalok, a markáns gitár-riffeket pedig felváltották a Szekeres András-féle tételek, a brit/popra jellemző dallamvilág. Természetesen a Junkiesra jellemző stílusjeggyel tálalva.Érezhető a dalokon, hogy jó hangulatban, ösztönösen íródtak és egy jól összeszokott csapat készítette, A cd-n szereplő daloknak az egységes, jól kikevert hangzás még pluszban emeli státuszát.  

 


A nyitótétel a Hóbort címet kapta. Egy tipikus Junkies-dal a szó szoros értelmében az élet értelmét az emberi lét fogalmát boncolgató dalszöveg frappánsan megfogalmazva egy kis iróniával megfűszerezve. Ezt a gondolatmenetet viszi tovább a második dal is, kicsit személyes aspektusból megközelítve. A harmadik, Hidegháború című dal, a lemez előfutáraként, szöveges videóval érkezett. Jó döntésnek bizonyult a zenekar részéről, hogy ezt a dalt választotta a lemez előzetes hírnökének, mert ezt a tételt meghallgatva körülbelül tudni fogjuk, mind hangulatilag, mind zenei téren, mire is számíthatunk, ha végig hallgatjuk a teljes anyagot.  

 

A szerelmes témák sem maradhattak le a lemezről, de a következő, Hazudni Muszáj című, dal nem egy tipikus szerelmes dal, némi csavarral a történetben. Tudjátok, amikor fordítva sülnek el a dolgok, mint ahogy azt az ember eltervezi… story. A folytatásban következik az előbb említett történetnek az a része, amikor az ember rádöbben a hibáira, de nehezére esik azokkal szembenézni. Igen-igen, nem mindig Édes az élet. Sodró, lendületes dal, ami magával sodorja hallgatóját. A következő dal az Áldozat címet kapta. Személyes kedvencem a lemezről, melynek története több szálon fut, de összességében egy nem pont idilli, harmonikus párkapcsolatról szól. András énekdallamainak váltakozása, sokszínűsége egy dalon belül egyszerűen fantasztikus. Következik a lemez egyik, talán legsúlyosabb, tétele a Diófa, markáns gitár- és dobtémákkal.

 


Egy új Junkies lemezmegjelenés előtt, amit biztosan tud egy rajongó azaz, hogy lemaradhatatlan egy új angol nyelvű track, amit albumról-albumra a banda basszusgitárosa, Riki Church szállít. Meg is érkezett az angol dal, amit most meglepő módon szintén Andris énekel On&On címmel. A folytatásban egy cinizmussal, iróniával bőségesen megtöltött, nagy túlzással mondható „szerelmes” dal következik, amiről úgy gondolom, maga a cím is sok mindent elárul. Ez a Többé kevésbé szerelem.

Megérkeztünk a zárótételhez, az album kakukktojás számához, a Pesti Sanzonhoz, ami tökéletes képet fest a fővárosról, bemutatva a budapesti élet pozitívumát és negatívumát, összességében kellemes szájízzel.

Összegezve az új korongot: egy dalszövegekben változatos lemez született, egységes zenei világgal. A banda stílusjegyeit, zenei megoldásait hűen megtartva, de a saját korlátait megint átlépve mondhatjuk, hogy egy vérbeli Junkies-lemez lett a Félelem és reszketés Budapesten, aminek a lejátszás után, a többi album mellett, a gyűjteményben a helye.

 

Az albumot az 1G Records forgalmazza, amelyet megvásárolhattok az alábbi címen:

 

http://www.musicland.hu/

 

Telefon: (06-1) 365-19-29, (06-70) 606-5000 (SMS-t ne küldjetek!)
E-mail: musicland@musicland.hu
Cím: 1077 Budapest, Almássy tér 8. (bejárat a Tivadar utca felől!)
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: kb. 11.00-19.00 Szombat-Vasárnap: zárva


 

 

Imi Ramone

Címkék: 
junkies