Bejelentkezés

x
Search & Filters

Elfeledett magyar zenekarok: Dance

Álmaimban néha elmerengek, hogy egy heves első soros, teli sörös kordonrángatós headbangelés közben, felém tántorog egy részeg bomba csaj. Röviddel szenved a kezében, és én segítek a szájához emelni a nedűt. Majd váratlanul felszalad egy csepp pálesz a combjaira feszülő bőrnadrágján, ahogyan a karjaim közé veti magát. Oké, oké emberek, nyugalom! De ha már itt tartunk, egy ilyen ábránd valami igazán mocskos, szoknya alá nézegetős dirty rock muzsikával lehet csak garantáltan teljes. Nos, ehhez ideális, első rangú választás a Dance.
 
 
Mi sem lehet eredetibb helyszín egy ilyen banda kezdeti lépéséhez, mint egy 1987.07.22-nek éjszakájára eső házibuli. Itt nem csak az alkohol került a helyére, hanem egy zenekar tagjai is. Az itt alakult formációban játszott együtt először többek között Balogh „Skull Spark Joker” Tamás, Csillik Zsolt, valamint Révi „Snake” Józsi. Rövid idő után innen szált ki a zenekaron belüli marakodások, folyamatos összezörrenések és személyes ellentétek miatt Balogh Tamás, aki rögvest meg is alapította a Dance-t. A következő lépcső ismét egy parti volt, ugyanis szilveszter este futott össze Tomi és Révi Józsi, akik itt végül ki is békültek. Utóbbi így, itt lett egyből az alapuló zenekar gitárosa. A formáció a következő tagokkal teljesedett ki: Vértes „Drinker” Attila (ének), Révi „Snake” József (gitár, vokál), Csillik Zsolt (gitár), Balogh „Skull Spark Joker” Tamás (basszusgitár, vokál), Zana „Electric G. LoveSS” Zoltán  (dob). 
 
Első hanganyaguk egy demó felvétel volt, amin két alkotás szerepelt. Ezek voltak a „Vad száj” és a „Sírig tartsd a szád” című dalok. Nem kellett sok idő és a Proton kiadó jóvoltából 1990-ben megjelenhetett első nagylemezük is „Love Commando” címmel. Az album borítóját az azóta az amerikai „Five Finger Death Punch” magyar főnökeként ismert Báthory Zoli készítette. Ezen album végül több összetevős alkotás lett, ugyanis az „A” oldalon az új dalok csokrában helyet kapott a korábbi két dal. És ami abszolút újításként hatott az a „B” oldal volt, hiszen itt csak angolul szólaltak meg. Összességében a lemezt jól fogadta a közönség és népszerűségnek is örvendett az anyag. Azonban Zana „Ganxsta Zolee” Zoli mégis a megjelenés után, nem sokkal a Sex Action-hez csatlakozott.
 
 
És ezzel mintha egy mélyrepülést idézett volna elő. A zenekari egység megbomlott. Ennek következtében pedig csaknem teljes átalakuláson esett át a Dance. A megszűnés szele is tán lengett a levegőben, de Révi „Snake” Józsi, mint utolsó fennálló alapító tag, igyekezett gatyába rázni maga körül a helyzetet. Elsőnek mindenképpen a ritmusszekció hiányposztját kellett betölteni, nos ez rövid időkre sikerült csak. Az elkövetkezendő időszakban feltűnt a zenekarban Boros „Pöpi” Péter, egy hatvani születésű srác „Pierre”, de még Glatz Gábor is a „Back to Black”-ből. Emellett Csillik Zsolt és Balogh Tamás távozott, helyüket Weisz „Kicsi” László (gitár) és Beloberk „Belo” István (basszusgitár) foglalta el. Ez a formáció is működött egy darabig, még egy turnét is végig zenéltek, majd Vértes „Drinker” Attila szállt ki és inkább megalapított egy új, „XL Sisters” nevű formációt.
 
Az újabb mozgolódás Ördög „Csipa” Tibor (ének) érkezését eredményezte, aki Kiss Endi-t (dob) hozta magával, ők Weisz „Kicsi” László (gitár), Beloberk „Belo” István (basszusgitár) és Révi „Snake” Józsihoz hozzáverődve indultak neki a következő anyagnak. A zenészek ebben az esetben nagyon odatették magukat. A marketinggel sem cicóztak, ugyanis még ma is jól csengő, nem kevesebb, mint hétmillió forintos reklámkampánnyal tolták meg a zenekar szekerét. Az eredmény pedig, hogy az 1993-as „Ördög vagy angyal” című album, 20 000-nél is több eladott példányszámot tudhatott maga mögött. Érdekesség, hogy Weisz „Kicsi” László a stúdiózás után, de még a megjelenés előtt került ki a zenekarból. Így eshetett meg az, hogy a helyére érkező Tóth Tibor már szerepel ennek az albumnak a borítóján, de gyakorlatilag egy hangot sem játszott fel arra.
 
 
Hiába az újbóli siker, az ellentétek ismételten bevackolták magukat a csapaton belülre, mely megosztotta a társaságot, amire az egyik oldal azzal az ötlettel állt elő, hogy folytassák, D.A.N.C.E. néven, de ez nem jött be a másik oldalnak és ez matthelyzetet teremtett. Révi „Snake” Józsi itt tette le örökre a hangszert és ezzel párhuzamosan valamikor ez idő tájt születhetett meg az első gondolata a Hooligans-nek.  
 
Ezzel a kaméleon életű Dance a végéhez ért...
 
A dalok újbóli felcsendülésére egy sajnálatos esemény kapcsán került sor, ami nem volt más, mint Révi József 2014-ben bekövetkezett halála. Így egy emlékkoncert keretén belül szólaltak meg újra a klasszikusok. A ’80-as,’90-es évek klubélet rockzenéjének meghatározó alakja volt ő, akit elsősorban a Pokolgép, és a Hooligans elődjének számító Dance zenekarból ismerhettünk. Ez az esemény a Barba Negra Track-ben került megrendezésre és részt vettek rajta a Hooligans tagjai, a Dirty Dance, a R'n'R Swindle, a Dance zenekar egykori zenészei, Balog Tonyó, Beloberk Pisti, José fia, Richie, barátok és pályatársak, így Jung Norbi a Twin City-vel, Pocky Demon, Sidd DeVille, Mikky Slade és Raga, valamint még sokan mások. Majd az est teljes bevételét átnyújtották a családnak.
 
A Dance zenekar utolsó koncertjének felállása:
 
Ördög Tibor (Hooligans) - ének
Révi József - gitár
Weisz László (Zorall, Kalapács) - gitár
Beloberk István (EGO-Project) - basszusgitár
Kiss Endy (Hooligans) - dob 
 
Ha szereted a zenéjüket akkor azért, ha pedig nem hallottál eddig róluk, akkor azért hallgasd meg a szerintünk legjobb dalaiból készült válogatásukat!
 
 
RockerBel,,l