Bejelentkezés

x
Search & Filters

Elfeledett magyar zenekarok - Roxx69



Az egyetlen dolog, ami sohasem változik az maga a változás. Így van ez a rockzenével is. De ha egy hangot is valaha feljátszottál egy hanghordozóra, az onnan kitörölhetetlen és lehet, hogy akár generációk elteltével is támasz lesz későbbi zenészek számára. Emblematikus példa erre a következő banda, ami főként a dögös, piszkos rock and roll hőskorába repítette vissza anno a hallgatóit. Ez itt a Roxx69.
 
Hallgasd meg a Roxx69 legjobb dalait:
 
 
 
 
Székelyhídi Balázs neve először egy televíziós tehetség kutatón bukkant fel, méghozzá 2004-ben, a Megasztár első felvonásában. Szólóénekesként indult el itt, és igen csak szép eredményt ért el azzal, hogy kis híján a döntőig küzdötte magát. Balázs a következő képen emlékszik vissza az eseményekre: „Nekem nem volt kudarc, hogy nem jutottam döntőbe, hisz nem úgy indultam, hogy megnyerem a vetélkedőt. Egy lehetőségnek tartottam. Nem sokáig kellett szomorkodnom amiatt, hogy nem jutottam tovább. A versenyt követően Kelemen Tamás, a Groovehouse együttes akkori gitárosa felhívott, hogy itt lenne az ideje, hogy csináljunk egy rock bandát. Azonnal igent mondtam! Az első találkozásunkkor kiderült, hogy ez nemcsak egy hosszútávú munkakapcsolat, hanem egy barátság kezdete is.”
 
A 2005-ös év februárjában úgy döntöttek, hogy ők ketten megalapítják a zenekart. A névválasztás nem ment egyszerűen, ami tetszett egyiküknek az a másikuknak nem. Legvégül mikor már nem lehetett halogatni egyszerűen ránéztek Balázs kezére, pontosabban a jobb karjára, melyen volt egy tetoválás. Na ezen a tetováláson szerepelt az a felirat, mely végül a banda nevének ötletét adta, Roxx69. A stílus pedig, az 1980-as évek rockzenéjének hangulatára épült, modern hangszereléssel.
 
Kelemen Tamás így emlékszik vissza: „A Groovehouse akkori menedzsere, Szovják Beáta segített megszerezni a Balázs telefonszámát, és szinte azonnal összeállt minden. Beáta minket is elvállalt, hitt bennünk. Rátaláltunk a Private Moon Records lemezkiadóra, amelynek tulajdonosa az a Kisszabó Gábor, akivel később igazán jó barátok lettünk. Noha a dolgokat megnehezítette, hogy Balázs Pécsett élt, egy évvel később sikeresen megjelent az albumunk. A dalok nagy részét, érdekes módon, minden hangszeren én játszottam fel. Olyannyira egymásra találtunk, hogy a leendő zenekari tagokat a lemez készítése közben kezdtük keresni. A munkafolyamat vége felé, aztán több nagyszerű zenész is kivette a részét a stúdió munkákból, és működött közre a későbbi dalokban. Köztük Lőrincz Viktor basszusgitáros, akinek két szerzeménye is felkerült a lemezre. Ezeket olyan klasszul játszotta fel, hogy rám már csak a gitárszólók maradtak. Szerintem Viktor a világ legjobb basszusgitárosa: nem túlzás, én ezt gondolom róla! Ő is mindenkivel játszott, játszik, aki a szakmában számít és nem mellékesen ő lett később a Roxx69 basszusgitárosa is. Varga Csabi is billent egy-egy dalban. Bende Nagy Jani barátom (Slam) több zenei ötlettel segítette munkánkat, emellett szerzőként is megjelenik a lemezen. A stúdió munka alatt pedig a zenekarhoz csatlakozott még Rein Ákos, mint billentyűs, dobosunk pedig a „nagy glammer” Gróf Pisti lett.”
 
Első kislemezük egyfajta előfutárként 2005 novemberében jelent meg, melyen „A jel” című dal szerepelt. Szép sikert hozott a zenekarnak, a dalhoz klip is készült. Balázs így véleményez: „Ez egy erotikus töltetű nóta, de ha többször meghallgatod kiderül, hogy egy karmikus kapcsolatról szól. Természetesen egy nagyon szexi lány is szerepel a klipben. Érdemes megnézni!”
 
 
 
A debütáló albumuk első lemezbemutató koncertjét 2006.02.18-án tartották. Mely után nem sokkal 2006.05.10-én hivatalosan is a boltok polcaira került „A rúzs nem vér” címre keresztelt, 13 dalt tartalmazó alkotás, mely tíz új nótára, „A jel" című klip felvétel remix változatára, a "Ha tiltod" című muzsika angol verziójára, és a Billy Idol - Rebel Yell című szerzemény feldolgozására osztható. Az albumon a lírikus balladáktól, a húzósabb rock témákig minden megtalálható. Koncertjeinken a saját daloké volt elsősorban a főszerep, de előszeretettel játszottak Bon Jovi, Billy Idol, Queen, Van Halen, Extreme, Whitesnake műveket is.
 
Szinte azonnal a nagylemez megjelenése után, az album másik igazán sikeres dalához is elkészült egy klip. Ez volt a „Meghalnék érted” című dal. A videó apropója, hogy egy klasszikus dögös cicababa helyett, egy finoman szólva molett hölgy kapott szerepet. A dal önmagában is tényleg nagyszerű, de a hozzá készül videóval talán még fergetegesebb. 
 
 
 
Előszeretettel léptek fel nem szokványos helyszíneken is. Így történt, hogy a Hungarian Bowl 2006.07.01.-én, Budapesten megrendezésre kerülő döntőjének szünetében, de a Roxx69 volt az a zenekar, aki elsőként adott koncertet a pécsi fiatalkorúak börtönében is.
 
Kelemen Tamás visszaemlékezései: „Nem panaszkodtunk, igazán jól fogadták az emberek a lemezt, az első klip, „A jel” a legjátszottabbak között szerepelt az akkori magyar zenei televízióban. Második videós dalunk, a „Meghalnék érted”, pedig országosan játszott rádiós nóta lett. A 2006-os évben a Viva Comet gálán az év felfedezettjei közé kerültünk és úgy látszott, minden rendben lesz. Sokat beszélgettünk mi erről akkoriban zenekar tagok.” 
 
A zenekar bomlása ezután mégis viszonylag gyorsan elkezdődött. „Basszusgitáros cserére kényszerültünk, Viktor helyére Prepelicza Zoltán érkezett. Néhány zenekaron belüli egyet nem értés, „pofon” után rájöttem, hogy egy csapatot nem könnyű egyben tartani. Ugyanis, ha akad valamilyen általános probléma, azonnal kiderül, hogy azt nem egyformán látjuk. Végül az adta a halálos döfést a zenekarnak, hogy a második lemez munkálatai közben Balázs hirtelen bejelentette, hogy minden rendben van ugyan, ám ő mégis Angliába költözik... Teljes K. O! Ez után tizennégy évig nem is beszéltünk. Utólag azt tanultam meg, hogy a sikerért meg kell, és meg is lehet dolgozni! Különböző iskolákból évente káprázatos zenészek kerülnek ki, de ettől függetlenül, ne feledjük, a telt házas, világ körüli turnékat nem ők csinálják, hanem a Rolling Stones! Ezzel csupán azt a meggyőződésemet szeretném kifejezésre juttatni, hogy a hangszeres játék tanulható, sőt akár ufó-szintre fejleszthető, ám három létfontosságú dolgot nem oktatnak, és nem is lehet megtanulni: csapatszellem, kitartás és a rock’n’roll! Ezek vagy léteznek, vagy nem.”
 
 
Igyekeztünk az eseményeket a lehető legkomplexebb módon bemutatni. Így ehhez minden elérhető információt felhasználtunk, ami segített tovább kerekíteni az írást. Így a music.hu - Gab, Musicmedia.hu - Hegedűs István, Zene.hu - Bíró Zsolt, Dunántúli Napló - Kozma Ferenc munkáiból is szemezgettünk.
 
RockerBel,,l