Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Ember a logó mögött" - Size PathoLogos interjú



A zene az életem egyik legfontosabb sarokköve, ezt bátran kijelenthetem. Azonban maga a zene mit sem érne háttércsapatok nélkül. Ilyen lehet egy profi road brigád, egy kiadó, egy fanzine vagy akár egy grafikus. Soós Zoltán, alias Size keze munkáját több kiadványon is láthatod, így igen fontos (és egyre meghatározóbb) alakja a hazai underground életnek.
 
Rockbook: Az ismeretség ugyan kettőnk között régi, de egy gyors bemutatkozást kérhetnénk Töled?
 
Soós Zoltán (Size): 1974 -ben születtem Kalocsán, s azóta is itt tengetem a napjaimat.
 
Rockbook: Noha nem vagy zenész, én magam úgy vélem, hogy mégis hasznos és aktív zenei munkákat végzel. Mikortól datálható a zenei érdeklődésed?
 
S.Z.: Tulajdonképpen már egész kicsi koromtól, de a súlyosabb muzsikák valamikor 1985/86 körül keltették fel az érdeklődésemet, s ez az érdeklődés azóta sem csökkent. Még mindig szeretek számomra ismeretlen bandák után kutatni. Régiek és újak után egyaránt.
 
Rockbook: Zenélni próbáltál valaha?
 
S.Z.: Mint minden rajongó ifjonc korában, pár haverral mi is arról álmodoztunk, hogy összehozunk egy bandát, de hát ugye egyikünknek sem volt fingja a zenéléshez, arról nem is beszélve, hogy mindenki olyan csóró családból származott, hogy még pengetőt is csak részletre tudtunk volna vásárolni. A lelkesedés olyan nagy volt, hogy csináltunk egy gitárt saját magunk, persze mindent úgy lopkodtunk össze hozzá. laugh Ezt az egyik cimbi, aki valamennyire vágta a műszerész szakmát, valahogy összekötötte egy ITT Nokia magnóval. Olyan disszonáns és mocskos hangzást, azóta sem hallottam senkitől! laugh Dob gyanánt meg megtette egy régi repedt szék, aminek az ülőlapjának aljára rögzítettünk egy mikrofont, amit valami utcai telefonfülkéből csórtunk. A háttámlájára meg rögzítettünk egy cintányért. Gondolhatod, mi folyt ott? smiley Tudás nudli, csak csapkodás, reszelés és üvöltözés!! laugh Még egy demót is rögzítettünk, amelynek a meghallgatása felért egy halálbüntetéssel. smiley Sajna a kazetta már megsemmisült, pedig biztos szarrá röhögnénk magunkat, ha most meghallgatnánk. Bár volt  egy mazochista cimboránk, aki átmásolta magának. Nem is értettük, hogy minek? Hozzá kell tennem, a lelkesedés nem sokáig tartott, így a demo felvétele után felhagytunk a zenész álmok kergetésével. Úgy gondoltuk, jobb a csúcson abbahagyni! laugh Nekem volt még egy próbálkozásom. Kábé 9 éve kitaláltam, hogy én megtanulok basszusgitározni. Meg is vettem hozzá minden cuccot, gitár, erősítő, tankönyv, oktató DVD, stb.  Kartács haverom, akit lehet te is ismersz, eljött hozzám és mutatott pár alapgyakorlatot, amelyeket én becsülettel megtanultam, de amikor már egyre nehezebb leckéket kaptam, hagytam a francba az egészet! Szerintem, 40 évesen már nem nagyon van türelme az embernek ehhez, legalább is nekem nem volt. laugh
 
Rockbook: Jelen interjú fókuszába a 2017 elején létrehozott Size PathoLogos műhelyed áll. Érdekes szóösszetétel, honnan ered?
 
S.Z.: A magyarázat egyszerű! Mivel boncmesterként dolgozom a kalocsai patológián, már több mint 26 éve, mindenképpen valami evvel kapcsolatos nevet akartam. De szerettem volna, ha a „logo” szó is szerepel benne. Jó ideje agyaltam már, hogy mi fene legyen, amikor egy részeg pillanatomban beugrott ez szójáték szerű dolog, amit gyorsan le is jegyeztem, mert tutira kiment volna fejemből, amint kijózanodom. laugh
 
Size PathoLogos
 
Rockbook: A rajzolás, grafikai munkák mióta érdekelnek?
 
S.Z.: Már gyerekkoromban is állandóan firkálgattam, de inkább csak karikatúra jellegű dolgokat. Aztán ezek mellett, tinédzser koromtól már logókat is, persze csak kitalált neveket, és a magam szórakoztatására.
 
Rockbook: Mi a Műhely fő profilja? Csak zenekarok számára tervezel logókat?
 
S.Z.: Leginkább csak zenekari logokra jön felkérés, de kértek már facebook zenei csoportnak, kocsmanévnek, zenei kiadóknak, fanzineknek, zenei festnek, koncertszervező cégnek, sőt még fodrászüzletnek is logot! smiley
 
Lowland Fest
 
Rockbook: Fontos a jó logó?
 
S.Z.: Szerintem feltétlenül! Ha meglátok egy albumot, s a logo kurvára tetszik, tuti hogy utánakeresek és belefülelek. Kopasz tökű koromban, amikor csak néhány együttest ismertem, és a lengyel piaci kazetta árúsnál tátottam a szemeim, akkor annak a csapatnak a kazettáját vásároltam meg, amelyiknek legjobban tetszett a logoja.
 
 
Rockbook: Kiknek az emblémáin láthatjuk kezed nyomát?
 
S.Z.: Most csak azokat sorolom fel, akik már adtak ki valamilyen formátumban hanganyagot: Türböwitch, Inhalator, Fanatic Attack, Hamvak, Evil Conqueror, Apoptosis, Molis Sepulcrum, Estve, Mephitic Grave, Integral Vortex, Amorite, Tornádó, Carnal Desolation.
 
Türböwitch
 
Rockbook: Külföldről is érkeznek megrendelések?
 
S.Z.: Eddig egy, Argentínából. Pár éve írt rám a Tóxica nevű thrash banda főnöke, hogy csinál egy death metal bandát, Carronero néven, s kellene egy logo! De szerintem behalt a dolog, mert azóta sincs semmi hír róluk!! De máskor is volt már ilyen. Persze mondhatnám, hogy feleslegesen dolgoztam, de ilyenkor úgy fogom fel, hogy tréningnek jó volt, oszt annyi!! smiley
 
Rockbook: Jellemzően már meglévő elképzeléseket valósítasz meg vagy szabad kezet adnak a megrendelők?
 
S.Z.: Fifti – fifti! Mindkettőnek vannak előnyei és úgymond, hátrányai is! smiley Ha elmondják az elképzeléseiket, abban az jó, hogy rögtön neki kezdhetek. Viszont néha kérnek olyan dolgokat ( ábrák, pentagram, pókháló, kasza, babámtöke, stb,) bele, hogy rohadt sokáig el lehet vele babrálni. Ha teljesen rám bízzák, abban az a fasza, hogy szabadjára engedhetem a fantáziámat, viszont benne van a pakliban, hogy nekik nem jön be. Volt olyan csapat, akiknek a 8. vázlat nyerte el a tetszését, de voltak olyanok is, akik már a legelső változattal elégedettek voltak. 
 
Rockbook: Hogyan zajlik egy-egy munkamenet?
 
S.Z.: Ha jön egy felkérés, rögtön agyalni kezdek és megpróbálok valami képet már a fejemben összerakni. Aztán leülök és nekikezdek. Van, hogy 2-3 vázlat is a kukában végzi, mert mire végzek vele, már nem tetszik. smiley
 
Rockbook: Milyen eszközökkel dolgozol?
 
S.Z.: Semmi extra! Grafit ceruza és filctoll. A régi módszerek rabja vagyok, mindent kézzel. (a rajzolásról beszélek! smiley)
 
Vomiting Rot
 
Rockbook: Van esetleg olyan munkafázis, amiben segítségre szorulsz?
 
S.Z.: Igen, a logok végleges formába öntése! Mivel már öreg vagyok, annyit tudok a számítógépről, hogy hol kell be és kikapcsolni, így egy ősrégi haverom, Attis szokott segíteni. Átküldöm neki a vázlatokat és ő vektorizálja őket.
 
Rockbook: Mennyire fontos ebben a munkában a gyakorlás?
 
S.Z.: Hát nekem mindenképpen fontos! Egyrészt fejlődik az ember, meg formában marad, ha éppen nincs megrendelés. A mai napig is rajzolgatok logokat ráérő időmben, csupán csak az általam kitalált bandaneveknek. A melós oldalamon ezek is fent vannak, s többször megesett már, hogy frissen alakult formációk innen választottak nevet maguknak.
 
Rockbook: Melyik volt az eddigi legérdekesebb, legizgalmasabb munkád?
 
S.Z.: A hazai Mephitic Grave zenekar kért egy „alternatív” változatot, amit lehet majd a jövőben pólón vagy egyéb helyen felhasználnak. Na, azzal rohadt sokat bíbelődtem, s még Attis haveromnak is feladta a leckét. smiley De én élveztem minden pillanatát. Szeretem a kihívásokat. ( A kocsmában meg a meghívásokat! cheeky)
 
Rockbook: Van a műveidből személyes kedvenced?
 
S.Z.: Igen! És azért érdekes, mert rám jellemző, hogy az általam készült logok egy idő után már nem tetszenek! smiley Bár ez mindenkinél jelen van, aki alkot valamit. De van néhány, amelyekkel még mindig meg vagyok elégedve. Ilyen, a már említett Mephitic Grave, a Türböwitch, a Molis Sepulcrum és a Vomiting Rot logoja.
 
Molis Sepulcrum
 
Rockbook: Mennyire fontos számodra a zene és a vizuális világ (logó, borító, booklet) összhangja?
 
S.Z.: Az esztétika megszállottja vagyok!! Szerintem, bármilyen jó is a zene, a végeredmény csak akkor 100%-os, ha a borító, a logo és a booklet is szemetgyönyörködtető. Hát nincs jobb érzés, mint a borítót és a bookletet órákon át nézegetni, bogarászni? De én még egy logot is hosszú ideig tudok csodálni. Pl. az Unleashed vagy az Impaled Nazarene logoja a mai napig is erekciót okoz. laugh
 
Rockbook: Van a szakmából példaképed?
 
S.Z.: Mark Riddick, Festering Phlegm, Christophe Szpajdel
 
Rockbook: Legközelebb melyik underground eseményen találkozhat Veled személyesen a jövőbeli megrendelő?
 
S.Z.: Mivel a Tales Of The Morbid Butchers fanzine idén ünnepli a 10 szülinapját, rendezünk egy kétszínpados bulit a Blue Hell & KVLT-ban, december 17-én, szombaton. Tíz hazai és egy külföldi horda fog zúzni hajnalig, úgyhogy ne hagyjátok ki! Mindenkit szeretettel vágunk....khmm...akarom mondani, várunk!
 
Rockbook: Köszönöm az interjút!
 
S.Z.: Én köszönöm a felkérést! Underground Forever!
 
 
Mephitic Grave
 
 
Bakos Zoli