Bejelentkezés

x
Search & Filters

Érdekes teóriák és rejtett üzenetek rock és metal zenékben



Nemcsak a modern kori zenészek és zenekarok használták a „backmasking” azaz, visszafelé lejátszott dalokban való rejtett üzenetek elhelyezését, hanem már a ’60-as és ’70-es évek zenészei is alkalmazták ezt a technikát. Ám nemcsak ezen eszköznek a használatával lehet elrejteni üzeneteket, hanem dalszövegek elferdítésében, zenék átszerkesztésében vagy simán bipoláris szavak és párbeszédek használatával. Íme 10+1 zeneszám amiben elrejtettek üzeneteket vagy csak véletlen kerültek bele félreérthető részek. 
 
Led Zeppelin – Stairway to Heaven
 
A „Stairway to Heaven” teóriája talán a legismertebb a listán szereplők közül. Egy igen érdekes állítással ruházták fel. Méghozzá azzal, hogy ennek a fenomenális rock balladának sátánista üzenete van, a címmel és a dalszöveggel ellentétben. A dal ötödik verzéjének teljes visszafelé való lejátszása egy egészen hátborzongató jelentést kap. Az akkori producerük Eddie Kramer elutasította és megsértettnek érezte magát az elmélet hallatán. Viszont ami a tény mellett áll, hogy a Led Zeppelin totálisan ignorálta ezt az egészet és soha nem tagadták meg ezt a mítoszt. Vannak, akik ezt elhiszik, hogy létező és helytálló megállapítás, de vannak, akik nem tudják elképzelni, hogy egy mennybéli dalnak sátánimádó dalszövege legyen. Mindenkinek egyéni meglátása, hogy mit gondol erről.
 
 
 
Judas Priest – Better By You, Better Than Me
 
Rob Halfordnak ’90-ben bíróság előtt kellett magyarázkodnia a dal kapcsán, miszerint nem tartalmaz tudatalatti üzeneteket. Ámbár ejtették a vádat, amiben az állítás az volt, hogy olyan kifejezéseket rejtettek el, mint a „Legyünk halottak” vagy a „Próbáld ki az öngyilkosságot” mondatok. De egy másik elmélet, amiben nem az öngyilkosságra vagy a gyilkolásra buzdítja a zenész a hallgatót, hanem a rock kultúrában igen népszerű sátáni üdvözlésre. Az alábbi videóban vélhetően ez a vokál rész hangzik el a 2. perc 57. másodpercétől: „Kiabálok a démonjaimnak, mikor veled vagyok…”
 
 
 
Tool – 10.000 days
 
A „10.000 days” szám önmagában nem hordoz rejtélyes üzenetet, csak ha még két dalukat hozzácsapjuk. A „Viginti Tres” és a „Wings for Marie” zeneszerkesztő programban történő egymásután való elhelyezése, és azok rámaszkolása a „10.000 days”-re. Meglepően pont ugyanazt a lejátszási időt kapjuk a két számmal, mint az utóbb említett dal hosszát. Így ezek kombinációja után a „Viginti tres” számban hallható furcsa dallamvonalak, vokál részek és melódiák értelmet nyernek, és egy új szám születik. Az alábbi videón egy YouTube felhasználó magyarázata látható.
 
 
 
 
Marilyn Manson – Revelation 9
 
Marilyn Mansonnál nem meglepő, ha kiakasztó történetet, elmét elborzasztó- vagy elvont dolgokat hall róla az ember. A ’Get Your Gunn’ című első kislemezének legvégén található „Revelation 9” tizenhárom perces rémisztő őrülete több magában, mint amit elsőre hallunk. Rendes lejátszása során aligha hallható valami abból a titkos üzenetből, amit a visszafele játszásnál tapasztalhatunk. A szöveg magában foglal olyan dolgokat, mint a kannibalizmus, a mentális becsavarodás, a sátánizmus alaptételei vagy a tömeggyilkosság és eszeveszett mészárlás. A visszapörgetett rész a tizenharmadik percnél kezdődik az alábbi videón.
 
 
 
Slayer – Hell Awaits
 
A második album címével azonos „Hell Awaits” talán kilóg a sorból, mivel ha egy listát képzelnénk el, aminek az lenne a címe, hogy: „Sátánizmussal kapcsolatos zenekarok” akkor a Slayer valahol az elején foglalna helyet. De ezt félretéve, ebben a zenében is találhatunk csak visszafelé lejátszott titkos üzeneteket. Az olyan kifejezések, mint a „Welcome Back” vagy a „Join Us” hallhatóak nyilvánvaló démoni hanglejtésekkel.
 
 
 
Jimi Hendrix – Third Stone From the Sun
 
A „Third Stone From the Sun” különlegességét nem csak a Hendrix féle pszichedelikus és összetéveszthetetlen gitárcentrikus dallamvezetés adja. Az elmélet úgy hangzik, ha bakelit lejátszón 45-ös fordulatszámra váltunk, akkor egy érdekes párbeszédet hallhatunk. A dalban a dialógus két szereplője Hendrix és egy földönkívüli űrflotta, akik egymással beszélgetnek és pozíciójukról egyeztetnek. A földönkívüli űrhajósok a Földet jellemzik és megállapítják, hogy egy intelligens faj bolygója felett repülnek. A párbeszéd vége egy csavart visz a történetbe, miszerint végig csodálják a földi dolgokat, de nem értve azt, így arra jutnak, hogy elpusztítani kívánják a bolygót.
 
 
 
Nirvana – Polly
 
A „Polly” című szám dalszövege elsőre úgy tűnik, mintha egy érthetetlen zagyvaságról szólna. Ám a történet egy metaforikusan megfogalmazott bűncselekményt rejt magában. A szám egy ’87-ben történt Tacoma-i esetet mutat be, miszerint egy idegen férfi egy 14 éves lányt rabolt el és erőszakolt meg egy koncert után. A szám azért is érdekes, mert a bűnt elkövető személy szemszögéből van elmesélve, azzal a különbséggel, hogy egy felhőtlen „gazda és háziállat” kapcsolatának mására van megírva. Ami még inkább teszi hátborzongatóvá és szörnyűvé ezt a tényt. Aminek az üzenete a mai napig ismeretlen.
 
 
 
Pink Floyd – Empty Spaces
 
A ’79-es „The Wall” konceptalbumuk nyolcadik dala egy titkos üzenetet tartalmaz, amelyet úgy hallhatunk, ha visszafelé játsszuk le az „Empty Spaces” dalukat. Az üzenetben Roger Waters gratulál a hallgatónak, hogy megtalálta ezt a titkos üzenetet és elmondja, hogy küldje vissza a válaszát Old Pink-nek majd a végén kiköszön a Funny Farm gondnokaként. Értelmezés szerint az „Old Pink” név az egykori Pink Floyd tagra, Syd Barrett-re utal, a „Funny Farm” pedig annak az elmegyógyintézetnek a neve, ahova Syd-et küldték mentális betegsége miatt. Feljegyzés nincs róla, hogy valaki elküldte volna-e Barrett-nek a 2006-ban bekövetkezett haláláig.
 
 
 
Motörhead – Nightmare/The Dreamtime
 
A „Nightmare/The Dreamtime” rejtett üzenetét szintén egy „backmasking” használatával lehet értelmezni. A visszafelé lejátszott dalszöveg amit Lemmy közöl, így hangzik lefordítva: „Meséljetek nekem a semmitmondó, nyomorúságos kis életetekről. Nem fogjuk követni a szűklátáskörű, paranoiás módszereiteket. Én és a hozzám hasonló emberek fogunk mindig érvényesülni! Soha nem fogjátok elvenni a szólásszabadságunkat, a világ egyetlen egy pontján sem. Mind a végsőkig fogunk harcolni!” Hogy mire is gondolt itt Kilmister? Az akkori Anglia nem igazán kedvelte, sőt mi több elutasította a Motörhead és az ahhoz hasonló zenekarok stílusát és zenéjét. Ez a szám akkoriban jót tett a sokat híresztelt és ismételt, berögzött látásmód ellen, miszerint a rockzene káros a társadalomra és azon belül főleg a fiatal generációra. Ezeknek az embereknek szól-szólt leginkább a dal.
 
 
 
The Eagles – Hotel California
 
A „Hotel California” dalszövegének visszafordítása helyett elég, ha a sorok között olvasunk. Észrevehető, hogy néhol a túlvilági témákkal és a pokolra jutással példálózik a szöveg. Vagy a dalban említett „night man” – ördög asszociáció. A visszapörgetett zenében már a démoni, sötét erőkkel foglalkozó, sátáni, szektás megfogalmazások vannak előtérben. Az élénk fantáziájú emberek még egy érdekes kapcsolatot véltek felfedezni az album single változatú lemezének borítóján. Aminek kapcsán egyesek azt állítják, hogy a borító tetején látható három ablak közül a középső ablakban egy szellem vagy démoni lény látható közeli nagyításban.
 
 
 
Soundgarden – 665
 
A „665” a Soundgarden azon száma, ami feltételes módon helyezkedik el a listán. Ebbe csupán annyi üzenete van a zenekarnak, hogy azokat a rock és metal dalokat parodizálja, amiben sátáni vagy démoni ’backmasking’ van. A számot direkt úgy rakták össze, hogy a visszajátszásakor a következőket hallják a hallgatók: „A Mikulás az én királyom” vagy az „Üdvözlet Télapó” mondatokat. A Soundgardent gyakran dühös zenekarként titulálták, de ez a dal megmutatja élénk humorérzéküket. 
 
 
Csernus Ábel