Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Erdők mélyén ősi láng” – Fattyú: Rigor Mortis lemezkritika



A Fattyú viszonylag egy friss black metal - pagan formáció a honi nehéz zenei palettán. Biográfiájuk szerint Avius keltette életre e különös projektet még 2017 végén, de legelőször a most zajló 2. Rockbook Tehetségkutatón botlottam beléjük, úgyhogy kíváncsian tettem fel legújabb kiadványukat, a Rigor Mortis-t. A Hagyaték és a Ritu Paganorum anyagok után, ez az első olyan kislemez, amit session zenészek közreműködésével sikerült rögzíteni. Pápai Csaba a Vertigo-ban dobol eredetileg, Virág Lajos a Nemezis énekes-gitárosa, míg Peredi Péter a Goblinworkshop tulajdonosa, aki narrátorként funkcionál és Avius-szal (fő dalszerző, énekes) végül bezárul a kör. Az előző anyagokra jellemző misztikus black metal mely itt-ott ambient és törzsi megoldásokat is tartalmaz csupán egyetlen ember munkája, ezért Avius levelében kihangsúlyozta, hogy a Rigor Mortis EP emiatt eltér a megszokott Fattyú-féle világtól. No de lássuk milyen utazásra visz ez a 6 közös szerzemény.
 
Kelen: Az első szembeötlő dolog, hogy halkabbra lett keverve az összes szám, mint az eddigiek, viszont a hangszerelés élő (a dobokra gondolok) ami örvendetes dolog, úgyhogy a Kelenben kapunk is egy vészjósló gitártémát az arcunkba, Peredi Pétert pedig a Goblin Király szerepében hallhatjuk.
 
Ellenségeid vére: Akusztikusan indul a dal, ami átmegy némi headbangelős témába, majd lépegetős old school black jön, Avius károgásán sok visszhang van, illik bele, a vége felé kicsit betorzulunk „allezusammen” és már vége is, mint egy denevér éji lehelete.
 
Az elsüllyedt város: Már a kezdő billentyűs résznél beugrik H. P. Lovecraft (Dagon ?!?) neve, szövegek híján még talán Atlantiszra tudnék asszociálni (azért nem hinném, hogy erről szól), de roppant mód tetszetős ez a hangulat, szerkezetileg szépen végigviszik . A közepén a leállás-kiállás ügyesen el van találva, nálam favorit track.
 
Hamvak és por: Menetelős ősi black metal, nincs túl variálva, feelinges darab, dübörög a kétlábgép, riffel a gitár.
 
Áldozat: Rövid, velős, erőteljes nóta, szinte átmegy a hallgatón, ebben a legerősebb az északi fekete fém hatás a Hamvak és por mellett, másik kedvencem a Rigor Mortis-ról.
 
Farkasok ideje: Záró track (amolyan heavy metal versus black metal) vonyítanak az ordasok, ha jól hallom a Goblin Király ismét megszólal (nekem ezt még emésztenem kell, néha a norvég Ancient jutott erről eszembe) csöppet a fantasy világ felé tolva a mérce nyelvét, de úgy tudom, hogy a „történetmesélés” része a Fattyú koncepciójának.
 
 
Az EP hangzása nem a legkiválóbb, de ennek ellenére átjön az érzés a dalokból, vannak erősebb pillanatok és azt kell, hogy mondjam az irányvonal, amit eddig képviselt a zenekar (ambient-pagan-black metal – érdekes fúzió, talán a Hunok volt hasonló) ez tényleg egy ici-pici elkanyarodás a black metal javára. Ha a hangerőben levő ingadozást nem veszem számításba, akkor ez egy korrekt folytatás. Megjegyzésként hozzáteszem, hogy a Ritu Paganorum utolsó 10 perces nótája, a Hamvak a fagyott tó felett kiváló ambient tétel, én ezt a megközelítést pontosabban ezeket a stíluselemeket hiányolom a mostani EP-ről. Értem, hogy ez a 6 szám jelen esetben másabb aspektusát mutatja a Fattyúnak, de úgy vélem, hogy ebből az izgalmas kombinációból születhetnek még emlékezetes lemezek és remélem, hogy fognak is.
 
Sok sikert kívánok az úthoz!
 

 
A Fattyú elérhetőségei: Facebook, YouTube, Bandcamp
 
Lupus Canis