Bejelentkezés

x
Search & Filters

Érett gondolatok, fülbemászó dallamok - Szekeres András (Junkies): Holnapután (2014) lemezkritika



Szekeres András nevét legtöbben a Junkies zenekar révén ismerhetik. A banda énekese anyazenekara mellett számtalan projektbe tevékenykedett, tevékenykedik a mai napig is. Ilyenek pl. a banda gitárosával/dalszövegírójával közös alkalmi felállás, ahol ketten, akusztikus verzióban adják elő a Junkies klasszikusokat. Vagy említhetném a nem túl rég feloszlott brit/pop feelingű másik zenekarát, a Stereomilket. Andris a zenélés mellett alkalmanként több hazai zenekarnak is ír dalszövegeket. Monkey zenei stílusa kicsit talán kilóg abból a zenei vonalból, amit a „Dzsunkák” képviselnek. Ezért is döntött egy szólólemez mellett, ahol mind zeneileg, mind dalszövegileg is maximálisan kibontakoztathatja egyéniségét.

A Holnapután című albumát meghallgatva pontos képet kaphatunk egy 40 éves, tapasztalt ember gondolatairól, érzéseiről, világszemléletéről a meglepően őszinte dalszövegek közvetítésével. Felrakva az anyagot, egy láthatatlan kapcsolódási fonal köti össze a zenészt a hallgatóval. A dalok hétköznapi dolgokat vetítenek elénk, melyekkel bárki könnyen tud azonosulni. Egy szélesebb korosztályt megérintve brit/pop-rock zenei műfajba csomagolva.

 


A lemez első dala, az Ez az a Szerelem, a minden ember életében egyszer, vagy jó esetben többször eljövő Nagy Ő-ről szól. Egy olyan kapcsolatról, ahol a szerelem vért izzadva sem teljesülhet be és az ember hiába is próbálja, nem tudja kitépni a másik felet a szívéből. Mikor magunkat is becsapjuk azzal, hogy úgy teszünk, mintha már túlléptünk volna rajta, de legbelül epekedünk a másik iránt.  

A következő, Ennyit ér című, dal egy faképnél hagyott fél érzéseit, gondolatait eleveníti fel, egy olyan pillanatot örökít meg, amikor hirtelen a semmiből, mintha mi sem történt volna, visszatér az Ex. Lendületes dal, zongorabetéttel és költőien megfogalmazott refrénnel.

A lemez címadó dalához, a Holnapután-hoz, érkezve, a tempón kicsit visszavéve, egy elszállós dalocskával találjuk szembe magunkat.  A tátongó űrt festi le nekünk, amit a szakítás után érez az ember. Mikor minden színtelenné, szagtalanná válik a szerelmünk nélkül. A bizakodó holnapról szól. A belső vívódásokról szóló Valaki, Valahol, Valamiért. A harcokról, amiket egy adott élethelyzetben saját magunknak kell megvívnunk.

Úgy is Isten tudja jobban címmel jön a soron következő dal az emberi élet céljairól,  az emberi lét fogalmáról, Istennel való kapcsolatunkról.

 


Egy optimista ember gondolatait tükrözi a következő tétel, a Százszor félregombolt élet, amikor az ember megpróbálja kizárni a negatív hatásokat, amik körülveszik és úgy éli életét, ahogy szeretné.

Elérkeztünk a hetedik trackhez, személyes kedvencemhez a korongon, a Legyél Nekem a Szép-hez. Egy szerelmes dal, mondhatni beteges párkapcsolati ragaszkodásról. Arról, amikor a párunkat egy teljesen más személlyé akarjuk átformálni, mint amilyen az Ő valódi személyisége. Mikor az akaratunkat a másik félre rá szeretnénk erőltetni.

A következő dal szövege versformában is tökéletesen megállná helyét, a költői hasonlatokban gazdag szöveget egy kellemes zenei megoldás kíséri. Nem csak erre a „Legalább szólhatnál” című tételre, hanem az album összes dalára jellemző a kellemes, könnyen dúdolható, fülbemászó dallamvilág.

A dalszövegírásról a zenész és a hallgató közti intim, őszinte kapcsolatról is írt egy jó kis dalt Andris, „Hogy egyben legyek” címmel. Ismét a szerelmes témakörhöz érkeztünk. Egy olyan mély érzelemről szól az album utolsó előtti tétele, mikor az ember úgy érzi, megtalálta élete szerelmét és azért bármit, még az életét is feláldozná.

Egy bulizós, lazulós dallal zárul a lemez. Iróniával bőségesen megtöltött dalszöveggel. „A rock and roll és a tehén” a kakukktojás a cd-n. Egy szétcsapatott éjszakáról és a másnapról szól, mikor a fejünket fogva szembesülünk azzal, mi is történt a tegnap esti bulin.

Összegezve Szekeres Andris szólólemezét elmondhatjuk, hogy az érett gondolatokat a jól megfogalmazott dalszövegek közvetítik és a változatos, könnyen a fülünkbe mászó dallamok kísérik.
 

 

Az albumot az 1G Records forgalmazza, amelyet megvásárolhattok az alábbi címen:

 

http://www.musicland.hu/

 

Telefon: (06-1) 365-19-29, (06-70) 606-5000 (SMS-t ne küldjetek!)
E-mail: musicland@musicland.hu
Cím: 1077 Budapest, Almássy tér 8. (bejárat a Tivadar utca felől!)
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: kb. 11.00-19.00 Szombat-Vasárnap: zárva

 

ImiRamone

Címkék: 
Szekeres András
junkies