Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ez a 10 zenekar volt nagy hatással a Pantera-ra!



Az nem ritka, hogy egy zenekar hangzása változik egy kicsit az évek során, de arra azért nem sok példa van, hogy egy banda két időszaka szinte nem is hasonlít egymásra, márpedig a Pantera esetében ez a helyzet. A csapat a 80-as években még az akkor népszerű hajmetal stílusban alkotott és annak megfelelően is nézett ki, a 90-es években azonban extrém/groove metalra váltottak és ezzel értek el igazán nagy sikereket. A Loudwire most tíz olyan zenekart gyűjtött össze, amely hatással volt a Pantera-ra, és nem meglepő, hogy több műfaj képviselőit is megtaláljuk köztük.
 
- KISS: A 70-es évek végén gyakorlatilag nem volt olyan amerikai fiatal, aki ne imádta volna a KISS-t, így nem csoda, hogy a Pantera tagjai is odavoltak értük, különösen Vinnie Paul és Dimebag, akiket KISS-es koporsóban is temettek el, Dimebag pedig egy 1993-as interjúban nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy "Ace az Isten."
 
 
 
- Slayer: A thrash metal Nagy Négyese közül többen is hatással voltak a Pantera-ra, amiről Phil Anselmo beszélt egy 2010-es interjúban: "a Slayer és a Metallica öt évvel előbb indult, mint mi, és nagy hatással voltak ránk. A Metallica gyakorlatilag megváltoztatta a thrash metal gitárhangzását, a Slayer pedig teljesen lenyűgözött. Nélkülük más ember lennék."
 
 
 
- Van Halen: Dimebag a vele egykorú gitárosokhoz hasonlóan Eddie Van Halen-t tartotta a legnagyobb gitárhősnek és egy nagyon fontos dolgot is megtanult tőle: "Eddie nagyon agresszíven játszott és egészen különleges hangzást ért el. Neki köszönhetően kezdtem másképp tekinteni a hangszeremre. Rájöttem, hogy nem muszáj óvatosan játszanom rajta, hanem nyugodtan csinálhatok vele bármit."
 
 
 
- Judas Priest: A Judas Priest azon kevés bandák közé tartozik, amely egyformán nagy hatással volt a 80-as évekbeli Pantera tagokra és későbbi énekesükre, Phil Anselmo-ra, aki Rob Halford-ot tartotta a legnagyobb metalénekesnek és állítása szerint naponta kétszer elénekelte a teljes Unleashed in the East albumot, mielőtt a szülei hazaértek volna a munkából.
 
 
 
 
- Venom: Annak ellenére, hogy a Pantera nem igazán foglalkozott okkult témákkal, a black metal úttörőjének számító Venom nagy hatással volt az ifjú Phil Anselmo-ra: "a borító miatt vettem meg a Black Metal albumot, de nagyon tetszett a zene és a szövegek is. Még sosem hallottam hasonlót. Amikor először meghallgattam, úgy éreztem, mintha megbetegedtem volna tőle, de egyáltalán nem bántam. Nagyon fontos és különleges élmény volt."
 
 
 
 
- ZZ Top: A ZZ Top hatása ugyan a Pantera egyik időszakában sem igazán tetten érhető, Dimebag sok bluest hallgatott a gyerekkorában és a ZZ Top egyértelműen hatással volt rá. Különösen a Tush című dalban szerette Billy Gibbons játékát.
 
 
 
 
- Metallica: A Metallica bebizonyította, hogy kemény és extrém hangzással is lehet nagy sikereket elérni. Dimebag kedvelte Kirk Hammett szólóit, de igazán James Hetfield játéka nyűgözte le, akit egy alkalommal "a riffek mesterének" nevezett, példának pedig a Motorbreath című dalt hozta fel.
 
 
 
- Dark Angel: Phil Anselmo sosem tagadta, hogy a Dark Angel és különösen az énekesük, Don Doty óriási hatással volt rá: "több thrash metal énekes hangja is tetszett és a Slayer volt a legnagyobb kedvencem akkoriban, de muszáj megemlítenem Don Doty-t is. Imádtam, hogy egészen máshogy énekelt ki bizonyos hangokat, mint a többiek."
 
 
 
- Def Leppard: A 80-as évekbeli Pantera tagok imádták a Def Leppard popos metalját, Dimebag pedig egyfajta példaképként tekintett a banda eredeti gitárosára, Pete Willis-re, aki hozzá hasonlóan alacsony és fiatal srác volt, mégis maximálisan odatette magát és kőkemény volt.
 
 
 
- Exhorder: Egyesek szerint nehéz lenne letagadni a Phil Anselmo nevével fémjelzett Pantera és az Exhorder közti hasonlóságot, az énekes szerint azonban szó sincs arról, hogy másolták volna egymást: "az Exhorder egy remek banda és a mai napig jó barátságban vagyok az énekesükkel, Kyle Thomas-szal, ráadásul mindkettőnkre ugyanazok a frontemberek voltak nagy hatással: Rob Halford, Don Doty, Tom Araya... tehát köztünk vannak hasonlóságok, de szerintem a zenénkben nincsenek."