Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Ez egy tiszta sunshine életérzés” - Positive Mental Attitude lemezkritika



Hol is kezdjem? Anno Szentes (szülővárosom) egy mozgalmas kis város volt, tele érdekes és értékes underground emberkékkel, volt színterünk tele zenekarokkal a súlyos metal és a hardcore vonalon is. A 90-es évektől kezdve sokan magukénak érezték a punk-hardcore világot, ebből volt, aki az old-school érára esküdött, sokan straigth edge-ek és veganok lettek, de volt olyan is, aki a durvább, metal-osabb oldalt kedvelte. A legnagyobb vízválasztó talán a Biohazard: Mata Leão albuma volt, akkoriban mindenki arról beszélt, meg az Integrity-ről. (Humanity is the Devil !?) Jött aztán a Sepultura, hogy leigázza a világot a Roots albummal, majd lassan begyűrűdzött a metalcore meg a nu-metal és megváltozott minden. Kovácsházi Attilát (a PMA énekese) még a hőskorból ismerem, amikor még létezett Szentesen igazi hardcore közeg. Ritkán szoktunk találkozni, de ha leállunk dumálni, biztos eltelik jó pár óra. Ennyi év távlatában, bevallom kicsit féltem a lemeztől, ugyanis nem tudtam mire számítsak, de a tagok előéletét ismerve valahol bíztam abban, hogy egy minőségi és élvezhető munkát kap az ember. A szimplán csak Positive Mental Attitude-ra keresztelt debütkorong már kinézetre is bíztató, szép és elegáns a design, nincs túltolva, a színek a már említett Mata Leão-t juttatják az eszembe, de ez ne vezessen félre most senkit, ugyanis a PMA-tól eléggé távol áll az Evan Seinfield és Billy Graziadei írta-játszotta hangzásvilág.

 

 

Bepattintottam a disc-et a lejátszóba és meglepődötten tapasztaltam, hogy egy vaskos grindcore lemez játékidejével bír, ugyanis 17 számot passzíroztak bele 25 percbe. Hoppá, gondoltam magamban mi lesz itt, könyörtelen fastcore vagy robbanómotoros powerviolence? Punch, Spazz, Fuck On The Beach imádat? Nem. Az anyag első része 11 trackből áll, a többi 6 egy különálló tételt alkot (ez volt a bemutatkozó EP-jük egészen pontosan) így a PMA debüt alig 20 perc játékidővel bír, ami rövidsége ellenére tömény, szisztematikusan felépített és okosan megírt HC-metal muzsikát rejt. Aki még nem tudná a srácok olyan mega-dallamos „California és térsége” punk-ban utazgatnak-utaztatnak, aminek a gyökere a régi korok hardcore-jában keresendő. A srácok le sem tagadhatnánk zenei előéletüket: aki esetleg nem tudná, Szalkai Tibor olyan bandákban fordult meg, mint az Idoru, Blind Myself, vagy az USEME, illetve Kovácsházi Attila olyan formációkból lehet ismerős, mint a Mana, Quest From Inside, vagy a Penalty Kick. A srácokon jól kivehetően érződik a sok éves tapasztalat és rutin, de a többiek, Simon András (dobos) és Nagy Gábor (gitáros, volt Idoru tag) szintén a mércéhez megfelelően teljesítenek. Munkájukat fifikás, feszes játék jellemzi, a lemez hangzása szerencsére kerek, így mindenkit szépen ki lehet hallani. Zenei oldalról abszolút görcsmentesen gördülnek a témák, az énekdallamok is a helyén vannak, néhol csordavokál díszíti a sorokat és itt-ott lelki rokonságot vélek az Ignite-tal felfedezni.

 

 

Nem tudok egyetlen nótát sem kiemelni a 17-ből, rövid, tömör és velős a set. Néhol olyan sűrűséggel pakolják a sebességet a dallamos témákkal karöltve, hogy alig van időm párat pislogni. Ez egy tiszta sunshine életérzés. Minden nóta egy amerikai városról, vagy városrészről van elnevezve, teljesen jó, illik a koncepcióba és nem is kell ennél több. Sőt, videoklipekből sincs hiány, amik nagyrészt zenekaros-image klipek, az egyik kedvencem, a Lupa tavon forgatott Boston című szám.

 

 

Biztos vagyok benne, hogy sokan fenn fognak vagy már fenn akadtak a Positive Mental Attitude zenéjén, ki így – ki úgy. Ettől függetlenül az üzenet és a mondanivaló (Attila szövegeit kihallva a vokál-témáiból – érdemes rá odafigyelni) valakinek még mindig fontos 2017-ben is. Egy barátomat idézve: „Kellett már a hazai színtérnek egy ilyen zenekar, szerintem hiánypótló, amit csinálnak, ugyanis senki nem csinált még ehhez hasonlót magyar nyelven.”

Erőteljes bemutatkozás a PMA-é, de már kint is van a legújabb kislemez, ami Los Angeles címen fut, erről vélhetőleg hamarosan értekezni fogunk.

Még több napfényt!

 

A PMA Facebook oldala itt elérhető!

 

 

Lupus Canis