Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ez volt Cliff Burton B-terve arra az esetre, ha a Metallica nem lett volna sikeres



Cliff Burton 1982-ben lett a Metallica basszusgitárosa és kulcsszerepe volt a zenekar első három albumának sikerében, azonban 1986-ban tragikusan fiatalon, mindössze 24 évesen elhunyt egy közúti balesetben a banda Európa-turnéján. Cliff eleinte nem tudhatta, hogy a Metallica sikeres lesz-e, ezért volt egy B-terve is arra az esetre, ha a csapat dolgai rosszul alakulnának.
 
Burton 82-ben a Trauma basszusgitárosaként játszott a legendás Whisky A Go Go klubban, ahol James Hetfield és Lars Ulrich is ott volt a közönség soraiban és felfigyelt a fiatal tehetség játékára. Fel is kérték őt, hogy csatlakozzon hozzájuk, amit Cliff azzal a feltétellel vállalt, ha maradhat San Francisco-ban, ezért a banda többi tagja is odaköltözött Los Angelesből. A Kill 'Em All, a Ride The Lightning és a Master Of Puppets a zenekar legmeghatározóbb albumai közé tartoznak, Burton pedig szerzőként is jó néhány dalban közreműködött. A zenész édesapja, Ray Burton később egy interjúban idézte fel azt az időszakot, amikor fia a Metallica tagja lett és elárulta, hogy Cliff-nek ekkor még volt egy B-terve is.
 
"Nem volt túl sok pénzünk, de mindig mindenben támogattuk őt. Azt mondta, hogy ha a banda nem lesz sikeres, elmegy session zenésznek, mert úgy érzi, azt jól tudná csinálni. Azt feleltük, hogy nyugodtan próbálja meg, ha gondolja, ránk számíthat. Persze a Metallica dolgai végül egész jól alakultak."