Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ezek a dolgok tűnhetnek el a zeneiparból a következő 5 évben



A világ folyamatosan változik, az internet megjelenése óta pedig még gyorsabban, mint korábban, és ez alól a zeneipar sem kivétel, hiszen sok minden máshogy megy már, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Az Ultimate-Guitar most hét olyan dolgot gyűjtött össze, amely akár teljesen megszűnhet az elkövetkező öt évben.
 
- a CD-k: a CD forradalmi újításnak számított a 80-as években: sok zene ráfért, könnyen magunkkal vihettük és még tekerni sem kellett, mint a kazettákat. Az utóbbi években azonban sok előadó már egyáltalán nem is adja ki az anyagait CD-n, mivel a digitális terjesztés, a streamszolgáltatás és a limitált darabszámú vinyles megjelenés sokkal hatékonyabb, így könnyen lehet, hogy a CD-knek hamarosan végleg leáldozik.
 
 
 
- a műfaji besorolás: ma már egyre nehezebb egyértelmű határokat húzni a különféle zenei alműfajok között, mivel a legtöbb banda dalaiban számos különböző stílusjegy ötvöződik és gyakran ők sem sorolják be magukat egy konkrét irányzathoz.
 
 
 
- a drága reklámozás: az internet elterjedése előtt egyértelműen a "pénz beszél" elv működött: a nagykiadós bandák kiemelkedtek, a kisebbek pedig eltűntek a hatalmas mezőnyben. A 2000-es évek végén azonban komoly változás történt és kiderült, hogy már drága tévé- és rádióreklámok nélkül is lehet hatékonyan népszerűsíteni egy-egy csapatot a közösségi oldalakon és már a kiadói szerződés sem befolyásolja túl nagy mértékben a zenekarok népszerűségét.
 
 
 
- az eladási listák: a streamszolgáltatások korában könnyebb új zenéket felfedezni, mint valaha és mivel a zenefogyasztás túlnyomórészt már online zajlik, sokkal inkább a hallgatások és a megtekintések száma a döntő az eladási mutatók helyett, így könnyen lehet, hogy az eladási listák ideje hamarosan lejár.
 
 
 
- a nagy kiadók: igaz, még mindig viszonylag sok nagy kiadó létezik, már messze nincs akkora befolyásuk, mint néhány évtizeddel ezelőtt és a bevételük is jelentősen megcsappant, ezért is szorulnak rá arra, hogy jelentsék a YouTube-videókat a szerzői jogok megsértése miatt. Ha a nagy kiadók nem is tűnnek el teljesen, az szinte biztos, hogy változtatniuk kell a működési elveiken.
 
 
 
- a nagy stúdiók: a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a berendezések egyre olcsóbbak lesznek és ma már egyszerűen kezelhető számítógépes programokkal is lehet stúdióminőségű felvételeket készíteni, így a bandák akár egy szobában is felvehetik a dalaikat, igaz, a filmzenék és a nagyzenekaros felvételek esetében azért más a helyzet.
 
 
 
- az albumok: a legnagyobb kérdés talán az, hogy mi lesz az albumokkal, hiszen még 5-6 évvel ezelőtt is bevett módszer volt a legtöbb bandánál, hogy kiadnak egy lemezt, aztán 1-2 évig turnéznak és így tovább, de ez a modell mára már korántsem ilyen egyértelmű és sokan inkább a néhány havonta kiadott 2-3 dalos EP-kre esküsznek a hosszabb albumok helyett, de persze még mindig vannak olyan csapatok is, amelyek akár a 2-3 lemezes kiadásoktól sem riadnak vissza.