Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ezek minden idők legjobb dalai a Saxon frontembere, Biff Byford szerint

A Saxon frontembere, Biff Byford a Classic Rock-nak adott interjújában árulta el, hogy melyek a legmeghatározóbb dalok számára, mit hallgat, ha szerelmes vagy ha éppen szomorú és mi szóljon majd a temetésén, de az is kiderült, hogy szerinte melyik minden idők legjobb albuma és kik a legjobb előadók élőben.
 
- az első dal, amire emlékszik: "az 50-es években sok egyházi zenét és Elvis-t hallottam, de akkoriban még nem igazán voltam tisztában a dolgokkal. A 60-as évek volt a legmeghatározóbb időszak számomra, olyan előadókkal, mint a The Beatles, a The Yardbirds, a The Animals, a The Troggs vagy éppen Tina Turner. Aztán pedig jött Hendrix..."
 
 
 
- az első dal, amit eljátszott koncerten: "a Paint It Black a The Rolling Stones-tól. Egy Scissett nevű Yorkshire-i kis faluban léptünk fel. Én gitároztam - elég pocsékul - és énekeltem. Ez egy elég egyszerű dal és tetszett is a lányoknak, más pedig akkoriban nem számított."
 
 
 
- minden idők legjobb albuma: "a Led Zeppelin első lemeze. Az a barátom, aki gitározni tanított, egy blues zenekarban játszott, úgyhogy ismertem azokat a régi blues dalokat, amiket a Zep a saját képére formált, és zseniális munkát végeztek velük."
 
 
 
- a tökéletes dal egy szombat esti bulihoz: "ritkán tartok házibulikat, inkább a modellvasutammal játszom, viszont több Saxon dalt is hallottam már különféle partikon és rockdiszkókoban és a Solid Ball Of Rock-ra mindig megtelik a küzdőtér. Az a szám hangulatba hozza a népet."
 
 
 
- a dal, amitől romantikus hangulatba jön: "a szólóalbumomon van egy Me And You című dal, amit a feleségemnek írtam. Azt hiszem, tőlem nem érdemes ennél nyálasabb szerelmes számot várni. A nejemnek, Sue-nak egyébként tetszett. Nem mondta rá azt, hogy nem elég metalos."
 
 
 
- a nagybetűs Rock And Roll Himnusz: "a Smoke On The Water a Deep Purple-től! Egyszerűen képtelenség nem énekelni! A szövege elég komplex és nem is rövid dal, mégis mindenki ismeri. Egyszerűen benne van a rockerek vérében."
 
 
 
- a legjobb zenekar élőben: "rengeteg van. Láttam a Led Zeppelin-t 1970-ben, de elcsíptem a Canned Heat-et és a Small Faces-t is. Alex Harvey nagyszerű elóadő volt, a színpadiasabb stílusban pedg Alice Cooper a csúcs. De ha csak egyet mondhatok, akkor legyen a Yes, akiket a Close To The Edge turnén láttam. Nagyon összetett, mégis fülbemászó a zenéjük."
 

 
 
- a dal, amin elsírja magát: "az Open Arms a Journey-től. Imádom Steve Perry hangját és a Journey zenéje egyébként is sok szomorú pillanathoz kapcsolódott életem során."
 
 
 
- ez a dal szóljon a temetésén: "nem hiszem, hogy Saxon dalt választanék. Legyen inkább valami a Yes-től, mondjuk a Close To The Edge. Az egy gyönyörű szám, ráadásul elég hosszú is, így a temetésem sem lesz rövid, a szünetben pedig lehet majd szendvicseket enni és iszogatni."