Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ezekben a bandákban kezdték a legnagyobb rocksztárok!



A legtöbb zenész nem egyik napról a másikra válik igazán ismertté és elismertté, sőt, gyakran nem is arat sikert első, de talán még második-harmadik nekifutásra sem. Az Ultimate-Guitar csapata ezúttal tíz olyan rocksztárt gyűjtött össze, akik legalább egy másik bandában is játszottak, mielőtt bekerültek volna abba a csapatba, amelyben a többség felfigyelt rájuk.
 
- Chester Bennington - Grey Daze: A 2017-ben elhunyt Chester Bennington eleinte egy Grey Daze nevű csapatban bontogatta szárnyait, amely egyébként igazi átjáróház volt, ugyanis rengeteg zenész megfordult benne és végül 1998-ban fel is oszlottak. Chester nem sokkal később ment el egy meghallgatásra a Xero-hoz, amiből hamarosan Hybrid Theory, majd végül Linkin Park lett.
 
 
 
- Maynard James Keenan - Children of the Anachronistic Dynasty: Manapság nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor Maynard még nem azzal töltötte a legtöbb időt, hogy rejtélyes üzeneteket írt ki Twitterre az új Tool albummal kapcsolatban (amely idén talán végre tényleg megérkezik), de az első próbálkozása a Children of the Anachronistic Dynasty volt, amellyel hasonló rockos-funkos zenét játszott, mint a korai Red Hot Chili Peppers. Külön érdekesség, hogy a Sober című Tool dal kezdeti verziója ennél a csapatnál készült el, igaz, akkoriban még Burn About Out néven futott.
 
 
 
- Dave Grohl - Brain Damage: A Brain Damage nevű washingtoni punk-rock bandáról nem sokat tudunk azon kívül, hogy Dave Grohl már ezekben az időkben is tehetséges dobosnak számított. A csapatról csak néhány nem túl jó minőségi felvétel maradt fenn, mint például az alábbi, amelyet Dave édesanyja készített. Nagyjából egy évvel a Brain Damage feloszlása után a még mindig csak 17 éves Grohl a Scream nevű post-hardcore banda dobosa lett és ott is maradt egészen 1990-ig, amikor megismerkedett Kurt Cobain-nel és Krist Novoselic-kel.
 
 
 
- Bruce Dickinson - Samson: Bár mindenki Dickinson-t tartja az Iron Maiden igazi és legjobb frontemberének, előtte három másik énekes is megfordult a zenekarban, ő pedig Paul Samson gitáros-énekes csapatában, a Samson-ban játszott 1979 és 1981 között, így ő énekelt a banda második és harmadik albumán. Az alábbi klipből pedig tökéletesen kiderül, milyen volt az átmenet a 70-es és a 80-as évek között.
 
 
 
- Ronnie James Dio - Ronnie Dio and the Prophets: Dio 1942-ben született, vagyis idősebb volt és korábban is kezdett zenélni, mint a többi úttörő metalos. Ennek tudható be az is, hogy az 50-es, 60-as években még egészen más műfajban próbálkozott a Ronnie and the Redcaps-ben, amely később áttért a Ronnie Dio and the Prophets-re, egyes kiadványaik pedig simán csak Ronnie Dio néven jelentek meg. A 60-as évek végén és a 70-es évek elején Ronnie az Elf-ben próbálkozott és viszonylag ismertek is lettek, mivel többször is játszhattak a Deep Purple előtt.
 
 
 
 
- Lemmy Kilmister - Rockin' Vickers: Lemmy több csapatban is megfordult a Motörhead előtt amelyek közül a Hawkwind neve többeknek is ismerős lehet, de játszott a Rockin' Vickers-ben is, méghozzá beat és R&B feldolgozásokat 1963 és 67 között. A zene tehát nem volt igazán kemény, ennek ellenére a lázadó szellemiség jelen volt a bandánál, ugyanis gyakran beöltöztek papi ruhába vagy a számi népcsoportra jellemző öltözékekbe.
 
 
 
- Robert Plant és John Bonham - Band of Joy: Miközben Jimmy Page session zenészként és a The Yardbirds tagjaként ténykedett, Robert Plant és John Bonham több bandában is megfordult. Ezek egyike volt a Band of Joy, amely rövid fennállása ellenére többször is megpróbálta elérni a nagy áttörést. Ez ugyan nem sikerült, de néhány felvétel azért fennmaradt.
 
 
 
- Brian May és Roger Taylor - Smile: Akik látták a Bohém rapszódiát, biztosan felfigyeltek és talán rá is kerestek a Queen elődjének tekinthető Smile-ra. A bandát Brian May és Tim Staffell énekes-basszusgitáros alapította, hamarosan pedig Roger Taylor is csatlakozott hozzájuk, akik a mai napig együtt zenél May-jel. Érdekesség, hogy éppen Staffell volt az, aki bemutatta Freddie Mercury-t a későbbi zenésztársainak.
 
 
 
- Slash, Steven Adler és Duff McKagan - Road Crew: Slash-nek annak idején volt egy Road Crew nevű saját zenekar, amit azért érdemes megemlíteni, mert két másik Guns N' Roses tag, Steven Adler és Duff McKagan is megfordult benne, az énekesük pedig kis híján az a Ron Reyes lett, aki később rövid ideig a Black Flag tagja volt.
 
 
 
- Tony Iommi és Bill Ward - Mythology: Tony Iommi az élő bizonyíték arra, hogy a heavy metal gyökerei a bluesból eredeztethetők, ugyanis a riffek mestere több ilyen zenekarban is játszott a 60-as években. Ezek egyike volt a Mythology, amelyben játszott Bill Ward is, aki később szintén a Black Sabbath tagja lett. A banda története 1968 júliusában ért véget, nem sokkal azután, hogy a tagokat letartóztatták kannabisz birtoklása miatt.