Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fél évszázad után is rejtélyek övezik Jimi Hendrix halálát



Szeptember 18-án lesz minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa, Jimi Hendrix halálának 51. évfordulója, és bár a zenész mindössze 27 évet élt, így is komoly örökséget hagyott maga után olyan kiváló albumokkal, mint az Are You Experienced, az Electric Ladyland és az Axis: Bold As Love. Hendrix halálát a mai napig rejtélyek övezik és egyes rajongók szerint menedzsere, Michael Jeffery végzett vele.
 
 
Ez a feltevés különösen azután kapott szárnyra, hogy a gitáros egyik korábbi roadja, James "Tappy" Wright azt írta a könyvében, hogy Jeffery részegen bevallotta neki a gyilkosságot: "meg kellett tennem, Tappy. Ugye, megérted? Egyszerűen muszáj volt. Pontosan tudod, miről beszélek. Jimi halálának estéjén Londonban voltam pár régi baráttal. Bementünk Monika hotelszobájába, lenyomtunk egy marék bogyót Jimi torkán, utána pedig megitattuk pár üveg vörös borral. Sokkal többet ért nekem holtan, mint élve. Az a rohadék el akart hagyni, és akkor mindent elvesztettem volna."
 
Hendrix és Monika Dannemann
 
Semmilyen konkrét bizonyíték nem volt erre vonatkozóan, ráadásul másfél évvel Jimi halála után Jeffery is elhunyt egy repülőgép-balesetben. A hivatalos tájékoztatás szerint Hendrix barátnőjével, Monika Dannemann-nal töltötte az utolsó óráit. Együtt vacsoráztak, megittak egy üveg bort, majd Monika elvitte Jimi-t az egyik barátjához, ahonnan alig egy órával később visszamentek a nő szobájába. Ekkor nagyjából hajnal 3 volt, és ezután egészen reggeli 7-ig beszélgettek. Dannemann 11 óra körül arra ébredt, hogy a gitáros ugyan még lélegzett, de nem volt magánál és nem is reagált semmire. A mentők hamar megérkeztek és a St Mary Abbot kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni. A halottkém jelentése szerint Hendrix megfulladt a saját hányásától, miután az előírt mennyiség 18-szorosát vette be a Vesparax nevű altatóból.