Bejelentkezés

x
Search & Filters

The Grenma - "Frissek vagyunk és üdék, rutinosabbak, mint az elején" (interjú)

Egy zenekar amit gimnáziumi barátság hozott létre. A kezdetben két tagú (Matyi és Csongi) zenei szárnypróbálgatása 2004-ben vált teljessé Dóri csatlakozásával. Idén szinte minden fesztiválon felléptek, túl vannak a 300. koncertjükön. Nemrég jelent meg legújabb klippjük, az Igazán otthon. Ennek kapcsán faggattuk a zenekart.

Rockbook: - Idén az A38-on volt a 300. koncertetek. Hogy bírja a "Nagymama"?


Csongi: - Frissek vagyunk és üdék, talán egy cseppet rutinosabbak, mint az elején… Szerencsére nem fáradtunk bele, vannak még ötletek, és talán mondhatom, hogy sikerült fejlődnünk dalszerzés és előadás terén is - magunkhoz képest mindenképp. Ráadásul különösen jó nyarat zártunk, szóval sikerült feltöltődnünk egy kicsit.

Rockbook: - A pletykák szerint Párizsból hozattatok divattervezőt a Grenmás (Hoaxos) cuccokhoz. Ez igaz?

Csongi: - Cáfolnom kell, mindig is Budapesten éltem…;) A Grenmás merch és a HOAX két külön vonal, de igaz, én állok mindkettő mögött. Pontosabban a zenekaros cuccokba mindenkinek van beleszólása, legyen szó mintáról, színekről, szabásról; míg a HOAX a saját kis ruhamárkám, de persze itt is kikérem a barátaim véleményét. De az összes grafikát én csinálom.

Rockbook: - A legfrissebb klippetek forgatásáról mesélnétek? Hol vagytok "Igazán otthon"?

Csongi: - A klip szerint egy tanyán és egy reptéren. Meg futva. Vagyis mindenhol, csak hát ugye a kérdés az, hogy hol vagyunk “igazán”... Egy elég összetett, és talán mondhatom, hogy nem szokványos kis videót sikerült készíteni Miki357 (rendező) és Becsey Kristóf (operatőr) irányításával. RED kamerára forgattunk, aminek a felbontása a full HD többszöröse, és nagyon finom lassításokra képes, ez a képi világon meg is látszik. A lehetőséget a Suzuki játékán nyertük, a dalválasztás szinte magától értetődő volt, egy rövid ötletelést követően pedig a sztori is összeállt. Nem túl szájbarágós, a “megfejtés” leginkább a nézőre van bízva, érdemes többször megnézni az apró részletek miatt.

 

The Grenma - Igazán otthon

 


Rockbook: - A dalszövegeket ha jól tudom Te írod, van mindenkinek beleszólása? A zeneszerzés együtt megy?

Csongi: - A szövegek valóban az enyémek. Azt szoktuk mondani, hogy mindenkinek vétójoga van, csak a többiek nem élnek vele...:) Szerencsére szeretni szokták, amiket írok. Zenei ötleteket pedig vegyesen hozunk, akár Matyi is ír gitártémákat (én dobtémákat már kevésbé), aztán együtt kifejtjük, csiszolgatjuk,  feldemózzuk, végül Matyi hangmérnöki segítségével veszünk fel mindent a saját főhadiszállásunkon, a Grenma Studioban.

Rockbook: - Főállású zenészként nagyon nehéz kis hazánkban. Civilben mit ténykedtek?

Csongi: - Nem is szeretnénk, ha csak erre kéne alapoznunk, mert akkor valószínűleg kénytelenek lennénk elvállalni olyasmit is, amit nem szívesen teszünk… Mindhárman dolgozunk mellette, Matyi mint már említettem, a Grenma Studio vezetője, sok más zenekarnak is készít felvételeket; Dóri egy szerevezetfejlesztési tanácsadó cégnél kommunkációs tréner; én pedig szinkronszínészként tevékenykedem, valamint a HOAX mellett vállalok néha más grafikai melókat. Így nekünk a koncert még szórakozás marad, a csekkjeinket meg nem ebből kell fizetnünk.

Rockbook: - Tavaly jelent meg legutóbbi albumotok, a BudaPest SoftCore. Hol tart letöltésben, eladásban?

Csongi: - Megmondom őszintén, a letöltési statisztikákról fogalmam sincs, a CD pedig csak 500 darabos limitált kiadásban jelent meg, az szerencsére hamar elfogyott… a visszajelzések viszont jók, és az elmúlt másfél év koncertjein nem fordult elő, hogy ne ismerték volna róla a dalokat, szóval gyanítom, hogy kellőképpen elterjedt már. :)

Rockbook: - Jövő ilyenkor 10 éves a zenekar.Készültök valami különlegessel a jeles alkalomra?

Csongi: - Mindenképp készülünk majd, de a szülinapunkat mindig november környékén tartjuk, szóval van még egy bő évünk kitalálni valamit.

 

The Grenma - Rajtunk áll

 


Rockbook: - Kik a zenei példaképetek, vagy aki befolyással bír rátok? Mind hármatoké érdekelne!

Csongi: - Egyikünk sem az a kimondott rajongó alkat, meg hát igyekszünk zeneileg nem más előadókhoz mérni magunkat, de persze vannak nagy kedvenceink. A közös nagy kedvenc a Rise Against, mind zeneileg, mind mentalitásban nagyon közel állnak hozzánk. De hallgatunk mindenféle más műfajt is, Dóri például mostanában a Biffy Clyro-ra kattant rá nagyon.

Rockbook: - Dórinak a kedvenc állata a disznó? Pengetőjén is az van, az új klippben vele fut...

Csongi: - Igen, ezt bátran kijelenthetjük. Mikor a pengetőket terveztem, csak annyit kért, legyen rajta egy disznó, és a klip esetén is az ötlete volt… ebből indult el az egész sztori. :)

Rockbook: - Közeledik az év vége, rengeteg fellépésen vagytok túl. Jön a pihenés ideje, esetleg lesz még idén valami durranás?

Csongi: - Egy picit most megállunk pihenni, mert ilyesmire rég volt már példa… készülünk pár feldolgozással a Kettőnégy Halloween bulira, valamint néhány új dalt is rögzítünk majd, ami terveink szerint még az év vége fele napvilágot lát.

Rockbook: - További rakenrollt és jó bulikat kívánunk!

 

The Grenma - Ideje élni

 

 

Juhász Peti 

Címkék: 
Grenma