Bejelentkezés

x
Search & Filters

Guns N' Roses: 20 érdekes tény a Use Your Illusion dupla albumról

28 évvel ezelőtt, 1991. szeptember 17-én jelent meg a Guns N' Roses legendás dupla albuma, a Use Your Illusion, amelyet sokan mai napig minden idők egyik legjobb kiadványának tartanak. A Loudwire most 20 olyan érdekességet gyűjtött össze, amelyek között talán még a legnagyobb rajongók is találnak új infókat.
 
1. azonnal sikeresek lettek: a Geffen tájékoztatása szerint az első pár órában 500 ezer példány talált gazdára a dupla albumból, ráadásul úgy, hogy a Kmart és a Walmart nem volt hajlandó forgalmazni őket.
 
2. uralták a listát: a Use Your Illusion II kicsit népszerűbb lett: 770 ezer eladott példánnyal rögtön a Billboard lista élére ugrott, de a második helyen ott volt az első rész is 685 ezer eladott lemezzel.
 
3. "baszd meg, St. Louis!": 1991 júliusában Axl Rose stage divingja elég rosszul sült el a St. Louis-i koncerten, miután a közönség nem kapta el őt. Emiatt még az album bookletjébe is bekerült a "baszd meg, St. Louis!" mondat, a zenekar pedig egészen 2017-ig nem is lépett fel újra a városban.
 
 
 
4. néhány dal már az Appetite for Destruction megjelenése előtt megszületett: a Don't Cry, a Back Off Bitch, a Bad Obsession, a The Garden, a You Could Be Mine és a November Rain már az Appetite megjelenése előtt kész volt, de különböző okokból lemaradt arról a lemezről. A November Rain akusztikus verzióját már 1986-ban felvette a zenekar.
 
 
 
5. balhé a Civil War kapcsán: a Civil War felvétele volt az utolsó, ami még Steven Adler-rel készült el, akitől a zenekar ezután megvált drogproblémái miatt, amelyek miatt a stúdióban már alig bírt dobolni, így Matt Sorum váltotta őt.
 
6. Hová tűnt Izzy?: Izzy Stradlin sem maradt sokkal tovább: ő 1991 novemberében szállt ki, mert úgy érezte, a zenekar már nem olyan, amilyen volt. A Don't Cry klipjében egy pillanatra látszik egy "Where's Izzy' (Hol van Izzy?) feliratú transzparens.
 
 
 
7. Nélküled: Axl Rose szerint, ha egymás után lejátsszuk a Don't Cry, a November Rain és az Estranged klipjét, egy filmet kapunk, amelyet az énekes egyik barátja, Del James 'Without You' (Nélküled) című novellája ihletett, ami pedig egyébként a November Rain-en alapul.
 
 
 
8. Axl Rose reagál: a Don't Damn Me egy egyértelmű állásfoglalás volt Axl részéről, aki ezzel üzent mindazoknak, akik kritizálták őt a One in a Million című dal miatt.
 
9. a nemlétező nagyzenekar: a November Rain-ben hallható nagyzenekaros betéteket valójában Axl Rose játszotta fel szintetizátorral és a csapat csak az 1992-es MTV Video Music Awards-on adta elő a dalt tényleges nagyzenekarral és Sir Elton John-nal kiegészülve.
 
10. baráti segítség: a Blind Melon frontembere, Shannon Hoon a Live and Let Die-ban, a November Rain-ben, a The Garden-ben, a You Ain't the First-ben és a Don't Cry-ban is vokálozik, ráadásul utóbbi klipjében szerepel is és koncerten is többször elénekelte a dalt a GNR-rel. Hoon a húgán keresztül ismerte meg Rose-t és kezdett együtt dolgozni vele.
 
 
 
11. rejtett üzenet a Locomotive-ban: Slash egyik kedvenc dala, a Locomotive szövegében egy rejtett üzenet található, amelyet Axl azoknak szánt, akik kritizálták őt a stúdiózás során. Az énekes valójában maximalista volt a munka során, amely épp ezért sokkal tovább húzódott a tervezettnél.
 
12. óda a túladagolásról: a Coma mai napig a GNR leghosszabb dala, ami Slash és Axl számára is igazán személyes témájú, ugyanis a túladagolásról szól. Egész pontosan egy négy évvel korábbi eset ihlette, amikor Rose egy egész doboz bogyót vett be, majd kórházba került.
 
 
 
13. rekorder ballada: a közel 9 perces November Rain a Billboard Hot 100 listájának harmadik helyéig jutott, amivel a leghosszabb top 10-es nótának számít, a YouTube-on pedig egészen 2019-ig ez volt a legrégebbi klip, amely elérte az egymilliárdos nézettséget, idén azonban a Bohemian Rhapsody megelőzte.
 
14. a shock rock keresztapja is vendégeskedik a lemezen: Slash szerint Axl hangja nagyon hasonlít Alice Cooper-éhez a The Garden-ben, ezért el is hívták a shock rock legendáját egy rövid közreműködésre. A GNR még a 80-as évek közepén egy koncerten Cooper előzenekara volt, Rose azonban nem jelent meg a bulin, így Duff és Izzy énekelt.
 
15. egy kar és egy fej: a Double Talkin' Jive nyitósora a "Found a head and an arm in a garbage can" (találtak egy fejet és egy kart egy kukában) megtörtént eseten alapszik, ugyanis a rendőrök valóban találtak testrészeket a stúdió melletti egyik kukában.
 
 
 
16. kalandok egy dominával: a Pretty Tied Up-ot Izzy írta, az ihletet pedig egy domina adta hozzá: "tequiláztunk egy kicsit, aztán bementünk a hálószobába, ahol egy kövér fickó női bugyiban, magas sarkúban és egy hagymával a szájában feküdt a fal mellett, amihez hozzáragasztották szigetelő szalaggal."
 
 
 
17. drogos ámokfutás: Axl Rose a többiek tudta nélkül írta meg a Use Your Illusion II-t záró My World-öt, ami egy szintis-rapes őrület és nem meglepő, hogy az énekes állítólag begombázva szerezte a dalt.
 
18. tisztelgés: a 'So Fine' Duff szerzeménye, aki egyik legnagyobb példaképe, a New York Dolls gitárosa, Johnny Thunders előtt tiszteleg a dallal.
 
19. Axl Rose is gitárt ragadott: a Dead Horse riffjét Axl Rose írta és játszotta fel, sőt, néhány koncerten is gitározott, amikor előadták a dalt.
 
 
 
20. feledtetni akarták az Appetite for Destruction-t: az Appetite igazi világsztárstátuszba emelte a zenekart, akikre ugyanakkor nagy nyomás is nehezedett emiatt. Axl Rose így fogalmazott 1988-ban: "jó lenne végre elfeledtetni az Appetite-ot. Szeretem azt az albumot, de már nagyon unom. Nem akarom, hogy az egész életem csak arról szóljon."