Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Gutted védjegye a magas precizitással kombinált kíméletlen pusztítás: 'Martyr Creation' lemezkritika



A hazai death metal színtér egyik zászlós hajójának elég cirkalmas volt az útvonala. Egyszer már elsüllyedni látszott, de a léket befoltozták szerencsére. Azóta újult erővel pusztítanak, aminek legújabb eredménye a 'Martyr Creation' című új album.

A borítót nem nevezném a képzőművészet új csúcsának, de igazából mégis van benne valami, amiért kifejezetten tetszik és pólón is jól mutat. Még akár visszafogottnak is mondanám (az előző album borítójához képest mindenképp). A borító témákban kissé elkanyarodtak a black-death irányába. A booklet takaros, jól mutatnak a koszos-szürkés-barnás háttéren az élénk dalcímek.

A Gutted-nak minden anyaga külföldi kiadónál jelent meg eddig és mindegyik más kiadónál. Szerencsére a hazai kiadványok általános színvonala (a szerzői kiadások vadhajtásaitól eltekintve) az utóbbi időben teljesen vállalható, de azért a nemzetközi terjesztésben valószínűleg nem árt a külhoni kapcsolat.

A zenekarnak eddig is védjegye volt a magas precizitással kombinált kíméletlen pusztítás. A Mankind Carries The Seeds Of Hell zabolázatlanságából visszább vettek a srácok egy olyan 0,7%-ot, de így is padlógázzal tolják végig az alig több mint félórás játékidőt.

A szűk játékidőbe még egy intro is belefért a Chaos Of The Beginning formájában. Introt elég nehéz elrontani (bár lehet hogy én egy különleges intro-fetisiszta vagyok), általában van jó és nagyon jó. Ez most utóbbi lett. Sötét, borongós hangulat vesz körül, hogy aztán orrba vágjon a Cosmos Of Humans. (ami az introval együtt, ha nem is pont ilyen formában, már szerepelt a 2013-ban megjelent a Path of a New Era Ep-n)

Sándor Tamás a dobcájgnak álcázott géppuskafészekből küldi a pergőtüzet a dobhártyákra. A gitárok süvítenek. Az egész dalt szétveti az energia.

Innentől nincs is megállás a Fals Happinessel sem, és az azon túl a lemez utolsó pillanatáig. Úgy tudnak roppant súlyosak lenni, hogy közben a tempóból sem engednek ki és mégsem torkollik kakofón káoszba az egész. Ehhez persze kell a jól eltalált keverés is. Hallottam már súlyosabbra kevert anyagot, de ehhez a tempóhoz pont megfelelő, mert így ki lehet venni az apró részleteket amiből bizony akad bőven.

Ha mindenképp hasonlítgatnom kéne (és hogy más neveket is írjak azon túl, amiket eddig olvastam példaként más orgánumokban) akkor egy letisztultabb, kevésbé agyas Beyond Creation vagy Spawn of Possession jutna eszembe, kevesebb matekozással, de ugyanolyan magas technikai szinten.

Nagyon lelkes voltam az elején, de később kissé árnyalódott a kép. Az első tracknél azt hittem, hogy kész, ez az anyag engem megvesz kilóra. Az első teljes végighallgatás után az volt az érzésem, hogy túl rövid az anyag és csak úgy elszaladt az egész. Igaz a nem túl hosszú játékidő és a nagy tempó együtt gyakran okoznak ilyet. Viszont a negyedik-ötödik hallgatásra is ugyanez volt érzésem. Nem találtam a kapszkodókat. Mindig azt vettem észre, hogy hiába tetszenek nagyon a részletek, mégis elkalandoztam és hoppá, megint lejárt a lemez. Semmiképp nem állítanám, hogy az anyag nem elég érdekes, de ahogy mondani szokták, sokszor hallgatós. Nekem személy szerint a számok között jól esett volna valami nagyobb arányú változatosság.

A hangszeres produkció minőségét nem lehet számon kérni. Ahogy Hajnali Sándor ének teljesítménye is teljesen rendben van. A Fades Awayben Vörös Attila, az Into Oblivionban pedig Csihar Attila erősíti tovább az amúgy sem gyenge felállást. Itt például el tudtam volna képzelni valamivel másabb dalokat, jobban beengedve a vendégek egyéniségét.

Technikailag igazából nem volt hova fejlődniük, mert már a Defiled idején is a kezükben volt minden, ami kell, és bármelyik korszakát nézzük a zenekarnak, mindig profi zenészek alkották.

Rajongók körében egyértelműen ott lesz a lemez a felső polcon, de a nemzetközi mezőny mérhetetlenül erős ebben a stílusban és a szerencsén is múlik egy-egy, amúgy megérdemelt kiugrás.

A 'Martyr Creation' album dallistája:

01. Chaos Of The Beginning (intro)
02. Cosmos Of Humans
03. False Happiness
04. Consuming Life
05. Deeper Than Hell
06. Fades Away
07. Kings Of Emptiness
08. Hell Dwells Inside
09. Into Oblivion
10. Atrophied Existence (outro)

 

 

vtb