Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Gyerekként Superman vagy Batman szerettünk volna lenni, most pedig híres metal banda



Ha figyelemmel kísértétek a Rockbook Rockmagazin I. Online Tehetségkutatóját, már találkozhattatok a kazincbarcikai Sklatrax nevével, sőt, a banda meg is nyerte a közönségszavazást. Az alábbi interjúból még többet megtudhattok a csapatról, amely azt a nemes célt tűzte ki maga elé, hogy minél több emberhez közelebb hozza a metalt.
 
Rockbook: - Ti lettetek a közönségdíjas zenekar a Rockbook Rockmagazin I. Online Tehetségkutatóján, amihez ezúton is gratulálunk! Hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt komoly és elhívatott tábort kialakítanotok a zenekar körül?
 
Bence: - Hát igazság szerint fogalmunk sincs, pár próbára hívtunk le barátokat, közeli ismerősöket, majd az első koncertünkön több mint 100-an voltak. Valószínűleg a próbáinkon résztvevő ismerősöknek köszönhetjük ezt.
 
Rockbook: - Meséljetek! Hogyan alakult a zenekar?
 
András: - Épp főztem a babfőzeléket, (egy étteremben dolgoztam akkor) mikor Bence rám írt a Facebook-on, hogy nincs-e kedvem metálkodni egyet. Én mondtam neki, hogy van. Nem volt basszusgitárosunk, ezért szóltam öcsémnek, hogy nincs-e kedve basszusozni. Eleinte nem akarta, de később megtetszett neki. Az első klip után, amely ugyan elég gyatrára sikerült, (The Forsaken) Ricsi felkereste a zenekart és csatlakozott hozzánk. Majd Ricsi után jött Tamás is, de meggondolta magát. Majd Tamást követve jött Tamara, de az első koncert előtt visszatért Tamás újult erővel. Egyszóval a zenekar elég lassan állt össze, így nem tudjuk a pontos megalakulás idejét. 
 
Rockbook: - Miért éppen a Skaltrax nevet választottátok? Van esetleg valami jelentése?
 
Bence: - Épp Anthrax-ot hallgattam, miközben a kedvenc fantasy társasjátékommal játszottunk (Andor Legendái). Onnan az egyik lénynek a nevéből adódóan megszületett a Skaltrax. Jelentése ekkor még nem volt. Bár számunkra a második családot jelenti.
 
 
Rockbook: - Hogyan jellemeznétek a zenekar stílusát? Milyen alapokra épül, és mi jellemzi leginkább?
 
Bence: - Eléggé vegyített vonal, kevert stílus. De leginkább a melodikus death metal a fő irányvonal. Elsősorban az erős triolák jellemzik.
 
András: - Igazából Bence fejéből pattannak ki a dolgok, mi pedig megpróbáljuk megvalósítani.
 
Rockbook: - Minden eddigi dalotok szövege angol nyelvű. Szerintetek miért ez passzol jobban az általatok képviselt stílushoz? Terveztek esetleg magyar szövegeket is a későbbiekben?
 
Ákos: - Már van egy magyar nyelvű számunk, melyet januárban rögzíteni is fogunk az első albumunkra, ami valószínűleg tavasz elején meg is jelenik. Igazából ezen az albumon csak ez az egy magyar dal lesz, de a későbbiekben tervezünk többet. Egyelőre nem mertünk sok magyar dalt írni.
 
Rockbook: - Kazincbarcikai banda vagytok. Milyen a rock/metal zenei élet arrafelé? Vannak más ígéretes csapatok és fellépési lehetőségek?
 
András: - Hát itt sajnos nem sok fellépési lehetőség van a közelben. Ha konkrétan metálbandákra gondolok, akkor a Mytra-n kívül nem igazán tudok mást. Bence játszik még az Eleven nevű zenekarban, igaz, nem metál banda, de érdemes őket is követni.
 
Richárd: - Ha jól értesültem, az arlói fesztivál is elmarad 2019-ben. 
 
Bence: - Itt Kazincbarcikán a Kolorfesztiválon szeretnénk majd fellépni 2019-ben. Reméljük, sikerül.
 
Rockbook: - A bemutatkozótokból kiderült, hogy januárban dolgoztok majd az első nagylemezeteken. Jelenleg hogy álltok a munkával? Hogyan születnek a dalok nálatok?
 
András: - Bence fejében születnek meg első sorban a riffek, majd erre épül rá az egész, amit együtt összerakunk. Van, hogy már a dobot is megírja rá, vagy később beleszól, hogy itt ne így legyen, hanem úgy. Vagy néha nekem jut eszembe egy apró változtatás. Például próba közben felcsillan a szemem, hogy: „Heeee! Mi lenne, ha itt átmennénk triolába? Vagy mi lenne, ha ennél a résznél befeleznénk?” A szöveget Bence írja, mert gitározás közben ő tudja, hogy hogy tud énekelni. Van, hogy besegítek neki, bár a jó múltkor elaludtam... Az első lemezünkhöz rögzítettünk 5 dal, viszont ebből 2-t újra veszünk és jön hozzá még 6 dal. Így összességében 11 dal lesz a lemezen, ebből 1 magyar.
 
 
Rockbook: - Az első album elkészítése mellett milyen terveitek vannak még 2019-re és a közeljövőre nézve?
 
Bence: - Szeretnénk minél több fellépést intézni, fesztiválokon részt venni, valamit elkezdünk dolgozni a következő lemezen.
 
Rockbook: - Ahogy ti is megfogalmaztátok, a zenétek leginkább dallamos death metal, de más hatások is felfedezhetők benne. Kik a legnagyobb kedvenceitek?
 
András: - Majdhogynem mindenki mást szeret, de azért van egy-kettő közös is. Nekem például a Rammstein, Nightwish, Slipknot, Children of Bodom.
 
Bence: - Iron Maiden, Death, Gojira, Pantera, Children of Bodom, Anthrax.
 
Tamás: - Ensiferum, Korpiklaani, Children of Bodom.
 
Richárd: - Slipknot, Rammstein, Nonpoint.
 
Ákos: - Children of Bodom, Parkway Drive, Sabaton, Arch Enemy.
 
Tamás: - De persze ezt lehetne még sorolni szerintem mindannyiunknak.
 
Rockbook: - Manapság sokan, köztük a műfaj neves zenészei is azt állítják, hogy a rock és a metal halott, nagyrészt azért is, mert nincs megfelelő utánpótlás, de többek közt a Skaltrax is remek példa arra, hogy igenis vannak tehetséges fiatal bandák. Ti, mint nem régóta működő zenekar, hogyan látjátok a műfaj jelenlegi helyzetét?  Milyen célokat tűztetek ki magatok elé a megalakuláskor?
 
Bence: - Valamilyen szinten ugyanezt érzem. A mi célunk az, hogy minél több embert közelebb hozzunk a metálhoz.
 
András: - Gondolom, ha teljesen őszintén akarok válaszolni, akkor ugyanaz lehet a célunk, mint minden más bandának. Gyerekként Superman, vagy Batman szeretett volna lenni mindannyiunk, most híres metál banda.
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
A Skaltrax Facebook oldala itt elérhető.
 
 
Tóth Mátyás
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.