Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Ha egyszer majd szétesek, hangfalba temessetek!” – P. Mobil Téglagyári beszámoló

Folytatódnak az őszi – téli klub napok a P. Mobil házatáján, az idén változó helyszíneken, most mikuláskor épp a Téglagyári megálló (Torinó étterem) – ben. Maga a hely több szempontból érdekes, egyrészt innen pár méterre szemben ott volt a Lőrinci Ifjúsági Park, ahonnan indult a zenekar P. Mobilként a névcsere után 73 – ban, valamint soha nem játszott még itt a Mobil és nem is fog, mert bezárják a klubot. Nagyjából akkora hely mint egy nappali szoba. Ennél kisebb klub koncerten még nem voltam. Családias hangulat, kb. 120 fő. Előzenekar is volt, a felvidékről a „HaddelHadd” akik a hetvenes évek meghatározó külföldi hard rock zenéjét kultiválják és játsszák saját számaikban, ill. néhány feldolgozásban, mint a „Tobacco Road”. Itt majd egy órát zenéltek bemelegítésként a közönségnek kilenc órától.

Este tízkor Lóránt hivatalosan is megnyitotta a bulit pár rövid anekdotával, amit  később  a számok között felkonferáláskor megtett többször, minden nótához volt valami története. Most nem buzdított, mesélt. Elmesélte a rágógumihoz fűződő sztoriját is, hogy régen nem hogy internet nem volt, még rágó sem. Az elsőt egy notesz cserével szerezte, amit napokig rágott, amíg el nem porladt…Az én korosztályom gyerekként emlékszik erre még. Érdekes volt hallgatni a bevezetőket, nem hiába telt el majd ötven év, volt miről beszélni. Teljesen más feelingű koncertet hallhattunk,mint a Crazyben. Kaptunk dalokat a kezdetekből (Yardbirds feldolgozás 1967- ből), a tavasszal megjelenő új korongról is (Nyomjad papa, Farkasok völgye). A közönséget inkább a középkorú korosztály jellemzi, jó néhány arc, aki rendszeresen is eljön Mobilra nem elfelejtve a kezdeti hatalmas létszámú koncerteket. Már az elején lement a Metálmánia/Transsylvania. Nagyon bírom, innen a cím is! Két vendég művész is meghívást kapott, a hölgy Juhász Zsuzsa hegedű játékával vezette be a Főnix éjszakáját, jól szólt  így a Hamonnddal együtt! Szép Károly a Wastapsból szaxszofonnal „segített” rá két számra, a „Csillag leszel, és a Rock ’n’ roll-ra”egy kis jazzes beütést adva a nótáknak, emelve a produkciót. A „Menj tovább”-ot Ő énekelte, Lacika hangjával sokkal jobban díjjazta volna a  közönség szerintem…Kaptunk két Bencsik Samu szerzeményt is, a „Ha megszólalnál, és a Nem érzek semmit”. Mindkettő fenn lesz az új albumon. A „Szerettél már szamurájt” nagyon rég nem játszották. Most marha jó volt hallani a Tunyó szám, az „Utolsó rock’n roll-al az első rész végén egyetemben.
 


Bő egy óra zene után most is volt szünet, amikor is kijöttek pacsizni, beszélgetni az együttes tagjai a „munkások, parasztok, értelmiségiek” közé. Az első részben a dobos Úrtól (Szebelédi Zsolt) olyan dobszólót kaptunk 4-5 percben, az „Adj király katonát” végén, hogy kalapom megemelném, ha volna! Mondtam is neki a szünetben, hogy ez a szóló jobb volt mint a Crazy-ben. Erre Ő: - Ott az csak egy hosszabb átvezetés volt a számok között. – Nem baj hogy szerény, az is szóló volt csak rövidebb. A közönség nagyon megtapsolta, többen gratuláltak is a szünetben. Danival (bass gitáros) váltottam pár szót gitáros tetkókról. Végre szakmabelivel is megtudtam beszélni! A második felvonás akusztikusan folytatódot a „Fellegajtó nyitogató, Embered voltam, és a Két forintos” dallal.
 


Zeneileg nagyon összerakta az estét a „Főnök”. Innentől azért bedurvult a banda a „Fegyvert veszek a Dugjatok a 220-ba és a Ne állj mögém-mel”.
 Ha már Téglagyár, akkor lement a „Lámpagyár” is. Ügyes húzás. A „Zenekar Játszott” mivel „Örökmozgó”. Ahogy Lóránt elmodta, minden koncert más és más, el kell jönni. Aki jön, jön, aki nem az maradjon otthon  és nézze a tv-t! Le van szarva. – Igaza van. Ez a buli jobb volt mint a szombat X faktor, de még az évenkénti egyszeri Mikulást is überelte. Idén lesznek még Győrben és Pesten is aki veszi a „fáradságot” és megemeli a valagát…Ha idén nem is, de tavaszig én biztos megemelem, és eljövök újra, mert játszanak még!


Juhász Peti
 

Címkék: 
P. Mobil