Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Ha tényleg jó, amit csinálsz, valaki csak fel fog figyelni rá" - Apey & The Pea interjú



Remélhetőleg az Apey & The Pea az a magyar zenekar, akiket már nem nagyon kell bemutatni itthon senkinek. A srácok két lemezzel és egy 2015-ben elnyert Fonogram Díjjal (Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele) a hátuk mögött jelenleg is turnéznak, és nagy erőkkel készülnek a harmadik lemezük, a HEX megjelenésére. Ezen dolgok kapcsán beszélgettünk az énekes/gitáros Apey-val, és a dobos Makai Lacival.

Rockbook: Épp a fesztivál szezon közepe van, valamint nemrég Angliát is újra megjártátok. Meséljetek erről! Milyenek a bulik?

Apey: Nagyon jók köszönjük szépen, az elmúlt időszakban nagyon sokat jöttünk mentünk, leginkább csak gyönyörű élményekben volt részünk, úgyhogy nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki eljött eddig a nyári bulikra, kurvára szerencsések vagyunk.

Rockbook: Láttok alapvető különbségeket a külföldi és a hazai koncertek, azok szervezése és a közönség között? Van, amit meg lehetne tanulni határainkon túlról?

Apey: Hát most nyilván más, de nem szeretnék leállni, hogy miben jobb rosszabb bármelyik is, külföldön nagyon magasan pozitív és támogató mindenki függetlenül attól, hogy ő segített, szervezett, játszott vagy csak eljött megnézni. Érdeklődőek és nyitottak, és itt jön a lényeg, ez azért van, mert magasabb körülmények között élnek, ergo van rá idejük és energiájuk. Nem hinném, hogy ezt tanulni lehet, társadalmi különbségek és szokások minden országban vannak, amik értelemszerűen kihatással vannak mindenre körülöttünk.

Rockbook: Milyen érzés olyan nevekkel megosztani a színpadot, mint a Bongripper, a Weedeater vagy egy olyan fesztiválon fellépni, mint a Desertfest?

Makai László: Engem, aki ismer tudja, hogy ezek a bandák azok, akik miatt nagyjából elkezdtem zenélni, szóval simán képes vagyok csurgó nyállal végig nézni a bulijukat a színpad széléről, és ezek azok az élmények amiket életem végéig raktározni fogok. Vannak olyan bandák akik érdeklődők és rettenetesen kedvesek, mint pl.: a Weedeater, akikkel a bulink után még egy házi buliba is elmentünk, de erről nyilván reggelig tudnék mesélni. Alapvetően az amerikai bandák nagy része kedves, intelligens és lehet velük dumálni, és vannak azok a bandák, akik nem annyira nyitottak és lehet, hogy a turné fáradalmai miatt nem is akarnak maximum csak köszönni,alapvetően ezzel sincs baj mert aki turnézott az tudja, hogy nem fenékig tejfel egy ilyen akár több hetes story.

 

 

Rockbook: Hamarosan érkezik az új lemezetek, mely a HEX címet kapta. Az anyagot Szegeden rögzítettétek, a borítón újra Barber's Art azaz Kókai Barnabás dolgozott. Emellett még az tudjuk, hogy a két eddig bemutatott dal közül a "Slaves" egy az eddigiektől elterően egy thrash-esebb anyag, a "Death" pedig egy nehezebb darab, szövegileg pedig mind a kettő sötétebb, előben pedig mindkettő nagyon szól! Milyen információt szabad még tudnunk a megjelenés előtt?

Apey: A félreértések elkerülése végett, Bánházi Gábor a lemezünk producere és hangmérnöke, mint eddig minden lemeznél is korábban, Szegeden kibéreltük a Miracle Sound Studiót, ahová Gabikával együtt beköltöztünk egy hétre és ott rögzítettük a felvételeket (ezúton is nagy hála Vári Gábornak a sok segítségért), az éneket egyedül rögzítettem Budapesten majd mikor kész lett, Gabika zalaszentgróti stúdiójában, a Zengőkertben folytattuk tovább négyen a keverést és a mastert. Minden létező pénzünket és energiánkat beleöltük ebbe a lemezbe, mert igazán megérdemli, mindenképpen a legjobb album, amit valaha csináltunk így négyen együtt. Július végén kirakunk még egy dalpremiert a címadó ’HEX’-re, augusztusban pedig megjelentetünk egy új videoklipet a ’Black November’ c. trackre, úgy hogy nagyon izgatottak vagyunk egyenlőre.

Rockbook: Hogy működik a zenekari struktúra? Ki áll elő az ötletekkel, hogy raktok össze egy dalt?

Makai László: Sokáig úgy működött, hogy Apey-tól kaptunk egy demó jellegű számot, amit ha tetszett nem piszkáltunk bele és úgy ahogy volt gyakorlatilag nulla változtatással megcsináltuk. Volt, amihez jócskán hozzá nyúltunk, nálunk demokrácia van és szavazunk, ha tetszik marad ha nem tetszik kuka (nevet). A HEX annyiban más hogy szinte az egészet hárman írtuk meg és jammeltük össze és ez egy nagyon izgalmas folyamat volt, ahogy láttuk, hogy kerekedik a lemez próbáról próbára.

Rockbook: Mik inspirálták a HEX-et? Mind zeneileg mind szövegileg?

Apey: Zeneileg szerintem egy jó nagy valagnyi Exodus, nagyon sok hardcore-t hallgattunk az utóbbi időkben, ezt is érzem rajta, gitárilag nagy hatással voltak rám olyan bandák mint a Nails, Whores., Black Breath, Trap Them, vagy a Code Orange vagy a Sunn O. Szövegileg ezt az egész apokaliptikus eszmét, ami kialakult a fejemben a világ felé, próbáltam a lehető legagresszívabb profetikus köntösbe tekerni amennyire csak tudtam.

Rockbook:  Mikor kezditek turnéztatni a lemezt?

Apey: Igazából már most is játszunk két új számot, de szeptemberben indul majd a lemezbemutató belföldi turnénk jó barátinkkal a Stubborn-nal és a Southern Oracle-al, nagyon várjuk.

 

 

Rockbook: Elkezdtékek meghódítani Nyugat-Európát, Angliában már kezdik ismerni a neveteket, Londonba renszeresen jártok vissza. A visszhang utánatok pozitív. Én azt is tudnom, hogy az új anyag iránt is van érdeklődés. Mik a további terveitek? Más nyugati országokban turné?

Apey: Sok tervünk van leginkább turnékkal kapcsolatban, úgy hogy most ezeken dolgozunk nagy erővel hogy eljussunk ahová csak tudunk, sokáig fog tartani amíg kitapossuk magunknak a kis ösvényünket de rajta vagyunk, ez most a prioritás.

Rockbook: Andris! Régebben egy Rockbook interjúban már beszéltünk arról, hogy éltél Angliában, akkor szóba jött, hogy nagyon nehéz egy zenekarnak befutni, hisz teli van a piac. Változtatott-e a véleményeden valamit, hogy az Underworld-be szinte hazajártok?

Apey: Igen, már őszintén szólva nem igazán érdekel ez a téma, sem a piac, sem a befutás, meg ezek az általános vágyak teljesen hidegen hagynak, idő pazarlás ezekkel foglalkozni, azt kell csinálni amit a legjobban szeretsz, hinni benne és dolgozni rajta amíg el nem éred. Minden piac teli van az életben, bármiről is legyen szó. Ha tényleg jó, amit csinálsz, valaki csak fel fog figyelni rá, ha nem, akkor így kellet történnie, így vagy úgy, nekem jó bármelyik, rettentően szerencsések vagyunk.

Rockbook: Kik azok az előadók akikre szerintetek érdemes mostanában odafigyelni?

Apey : Code Orange, Nails, Whores., vagy olyan itthon bandák és előadók itthon mint a Stubborn, The Southern Oracle, Uzipov, vagy a The Devil’s Trade.

Rockbook: Laci! Volt egy koncert Debrecenben, amin te ott voltál, én meg csak azért remélem, hogy valaki feltalálja az időgépet, hogy megnézhessem. Te oda belépőt vettél vagy már meghívód volt? Mennyiben változtatta meg játékod a dobokon az a felpörgött éjjel?

Makai László: Arra emlékszem, hogy amikor megérkeztünk a hősünk már sörözött az emeleti pultnál, amivel nem lett volna baj, de szegénykém annyira becsiccsentett, hogy gyakorlatilag járás, beszéd és mozgás képtelen volt (nevet). A belépőt megvettem, mint egy rendes koncertlátogató, csak hát ugye megígérték, hogy ezt a "félre sikerült" bulit pótolni fogják, amit nem tettek meg, emiatt egy picit szomorú is voltam (nevet). A zene annyira nagy hatással nem volt rám - őszinte leszek - akkor inkább csak röhögni mentünk meg szórakozni, de azt sose gondoltam volna, hogy ez egy olyan kultikus koncert lesz, amire talán évtizedekig emlékezni fogunk? Viszont ha őszintén, minden zenész a szívére teszi a kezét, ő még sosem botlott ekkorát?

 

 

Az Apey & The Pea legközelebb a Barbra Negra Track-ben koncertezik július 26-án, a Stubborn társaságában. A koncert Facebook oldala itt elérhető.

 

A jegyeket a helyszínen, valamint elővételben itt vásárolhattok.

 

 

Támogatónk a Hangfoglaló Program.