Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Hang-Ár Music Pubnak van egy sajátos hangulata, amit a vendégek szeretnek, és ez a legfontosabb...



A Hang-Ár Music Pub a Dunántúl egyik legnagyobb, Kaposvár első számú, sajátos hangulatú élőzenei bázisa. Giczi Tamás, a klub egyik tulajdonosa mutatta be a klubot a Rockbook Rockmagazin olvasóinak.
 
Rockbook: - Szia Tamás! Akkor kezdjük az elején! Mikor és milyen indíttatásból alakult a Hang-Ár Music Pub?
 
Giczi Tamás: - A történet, még a 2000-es évek elején kezdődött. A multiplex mozi megnyitásával a város legnagyobb filmszínháza “gazdátlanná” vált. Mivel az épületet nemigen tudták hirtelen mire használni, sikerült bérbe venni. Akkor úgy gondoltuk, hogy méretei, adottságai és elhelyezkedése miatt egyedi hangulatú és nem utolsó sorban a város szívében elhelyezkedő koncerthelyszínt lehet itt kialakítani. Az ötlet bevált, rövid idő alatt “ Szivárvány Zeneház” néven meglehetősen ismert és látogatott klub lett. Hat év működés után a város uniós pályázati pénzt nyert az épület felújítására, a hasznosítására pedig más elképzelések születtek. Oda jutottunk ahonnan 6 éve elindultunk: kéne egy jó hely. Négy éven át kerestük a lehetőséget egy új klub nyitására. 2013-ban csodával határos módon a belváros közepén megürült egy 1000 m2-es épület. Sikerült a tulajdonossal hosszú távra megállapodni, így a történet folytatódhatott. (a Facebook oldal itt elérhető)
 
Rockbook: - Mennyire volt embert próbáló feladat elindítani vidéken egy klubot? Mint tudjuk, az utóbbi években nem csak Budapesten, de sajnos vidéken is sorra dőlnek be a hasonló élő zenés bázisok.
 
G.T.: - Röviden: tényleg az volt. Hosszabban: szerencsére az előző időszak bőséges tapasztalattal vértezett fel bennünket, tehát nem az ismeretlenbe kellett belevágni. Egy színvonalas klub fenntartása ma nem egyszerű feladat. Esetünkben az épület nagysága illetve elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a klub programokon kívül az év minden napján vendéglátóhelyként tudjon üzemelni, ez a túlélés kulcsa ugyanis pusztán a koncertek bevétele nem lenne elegendő.
 
Rockbook: - Mennyit és miben változott a klub a kezdetekhez képest?
 
G.T.: - Kész koncepcióval indultunk, azaz a nyitásra minden infrastruktúrát sikerült kialakítanunk. Persze állandó fejlesztésre kell törekedni mert ma már a technikai követelmények fényévekkel magasabbak, mint mondjuk tíz éve. 
 
 
Rockbook: - Mekkora a befogadóképessége és milyen felszereltséggel rendelkezik? 
 
G.T.: - Két szinten tudunk dolgozni. A nagyobb rész földszint + galéria 550 fő befogadására alkalmas, 50 m2-es színpaddal, öltözőkkel, professzionális hang-és fénytechnikával rendelkezik. A kisebb terem az emeleten helyezkedik el és 300 fő befogadóképességű.
 
Rockbook: - Kizárólag a hétvégékre fókuszáltok vagy hétköznap is vannak programjaitok?
 
G.T.: - A nagy rendezvények hétvégére esnek. Ez itt egy sajátos kényszerpálya, a város nagyságából adódik, hogy hétköznap nem nagyon lehet koncertet tartani. 
 
Rockbook: - Mennyit számít egy vidéki klub szempontjából, hogy Kaposvár egyetemi város? Miben nyilvánul meg?
 
G.T.: - Hát ez kissé neuralgikus pont. Bár az egyetem rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedben, sajnos egyben ki is költözött a városközpontból, jó néhány km (Kb.12-15 km) távolságra. Így szinte alig érzékelhető a jelenléte, legalábbis számunkra.
 
Rockbook: - Mit kell tudni a nálatok fellépő előadókról? Milyen stílusú zenekarok képviseltetik magukat?
 
G.T.: - Igyekszünk változatos programokat kínálni, de az alap a rock zene. Koncertjeink nagyobb része erre alapul, de a lehetőségek szerint más irányzatok is jelen vannak. Egy alapelvhez ragaszkodunk: kizárólag élőzenés produkciókat fogadunk.
 
 
Rockbook: - Ha jók az információim, már háromszor nyertetek a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program vidéki klubokat támogató pályázatán. Mekkora lökést adott ez a klubnak?
 
G.T.: - Igen, háromszor nyertünk, sajnos idén nem, hogy miért, azt mi sem tudjuk. Ez a pályázat pedig szerintünk fontos. Lélegzetvételhez juttatta azokat a klubokat, akik az élőzene mellett tették le a voksot. Elérhetővé tett néhány olyan koncertet, amely a bevételből nem finanszírozható, de feltétlenül helye van egy szélesebb spektrumú kínálatban, valamint lehetővé tette, hogy a koncertbelépő árait kordában tudjuk tartani. Nos az idei döntés kicsit fájt, de azért túléljük ezt is.
 
Rockbook: - Vannak egyéb támogatóitok? 
 
G.T.: - Néha sikerült bekapcsolódni, mint helyszín, városi rendezvényekhez, de egyéb támogatást nem nagyon kapunk, bár kétségtelenül jó lenne.
 
Rockbook: - A nyári időszakban köztudott, hogy a fesztiválok miatt igen nagy azok „közönség-elszippantó” ereje a klubokkal szemben. Ti üzemeltek ebben az időszakban?
 
G.T.: - Tök jó a kérdés. Nemcsak a közönség-elszippantó erő nagy, hanem a zenekar-elszippantó erő is az. Félretéve a viccet, ebben az időszakban nem érdemes koncertet szervezni, mert nincs kinek és nincs kivel.
 
Rockbook: - Az arculatát, hangulatát tekintve milyen stílust képvisel a hely?
 
G.T.: - Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, az épület helyi építészeti érték, ez volt a város első trafóháza, és ennek megfelelően talán az “industrial” kategóriába sorolható, tehát úgy érezzük, hogy van egy sajátos hangulata. Mindenesetre a vendégek szeretik és ez a legfontosabb.
 
 
Rockbook: - Összességében miben látod másnak a klubot a többihez képest? Miért ajánlanád azoknak, akik még nem jártak nálatok?
 
G.T.: - Talán nem minden vidéki klubtól különbözünk olyan nagyon, koncepciójába azok sorában tartozunk, akik az élőzenét preferálják melynek középpontjában a rock zene áll. (megjegyzem ez nem olyan népes tábor) Amiben esetleg különbözünk, az elhelyezkedés: nem sok klub működik a városközpontban a professzionális hang- és fénytechnikai körülmények, amelyet kiváló szakemberek kezelnek, illetve a munkatársaim lelkesedése és elkötelezettsége. 
 
Rockbook: - Hogyan, mi alapján állítjátok össze egy adott évad programját?
 
G.T.: - Igyekszünk változatos és jó koncert kínálatot nyújtani. Természetesen az adott műfajon belül a vezető zenekarok fellépései jelentik az alapot. Erre nem panaszkodhatunk, jók a zenekarokkal a kapcsolataink, úgy érezzük szívesen jönnek hozzánk. Természetesen minden olyan produkciónak helyt kívánunk adni a lehetőségek szerint, amelyre érdeklődést látunk.
 
Rockbook: - Mely zenekarokkal találkozhat a Hang-Ár közönsége a jövő év elején? Csak, hogy ne menjünk messzire…
 
G.T.: - Gyakorlatilag nyár elejéig megvannak a programok. A közeljövőben fellépnek: Kalapács, Mobilmánia, Moby Dyck, 30y, Rózsaszín Pitbull, Ganxsta Zolee és a Kartel, de még ebben a félévben találkozhat a közönség többek között:  Deák Bill Gyulával, az AWS-el, vagy a Rómeó Vérzikkel.
 
Rockbook: - Milyen megvalósítandó feladatok vannak a jövőre nézve?
 
G.T.: - Hát itt tényleg szeretnék lényegre törő lenni: Hosszú távon fennmaradni és fejlődni, fejlődni, fejlődni. 
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
Íme a Hang-Ár Music Pub 2019. év eleji koncertjei:
 
 
Balogh Péter
 
Fotók: Hang-Ár, Fenyő Zsuzsa
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.