Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Hét Jel maga köré gyűjtötte a magyar rockzenei élet legjavát: 'Tiszta lap' lemezkritika



Az még az ismert külföldi zenekarok esetében sem ritka, hogy meghívják néhány kollégájukat vagy cimborájukat az éppen aktuális albumuk egy-egy dalába, hogy ezzel is egy kicsit izgalmasabbá tegyék a végeredményt, a Barba Negra programigazgatójaként is tevékenykedő Pócsi István azonban ennél sokkal nagyobb és merészebb vállalkozásba fogott: több mint harminc kiváló magyar zenészt gyűjtött maga köré, hogy velük valósítsa meg az elmúlt évek során összegyűlt ötleteit, ez pedig már látatlanban is elég különlegesnek és érdekesnek hangzik ahhoz, hogy mindenki tegyen vele egy próbát, aki szereti a minőségi rockzenét. "Főhősünkkel" készült korábbi interjúnkat itt olvashatjátok.
Pisti annak idején a nyíregyházi F.O.T.B. nevű csapatban zenélt és a Tiszta lap album egyes szerzeményei is egészen idáig nyúlnak vissza, de természetesen sok más hatás és hangulat is felbukkan a lemezen hallható 11 dalban. Az albumot nyitó Ideátban egy igazán különleges vendég is felbukkan: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Haumann Péter, aki egy Petőfi idézetet szaval el, maga a nóta pedig leginkább talán a Quimby és Ákos világát idézi, akik közül utóbbi több dal kapcsán is beugrott, ami talán annak tudható be, hogy Pisti hangfekvése hasonlít az övéhez, a Furcsa Zaj című dalban pedig azt a Kékkői Zalánt hallhatjuk gitározni, aki Ákos zenekarában is felbukkant, így talán itt sem véletlenül érezhető némi párhuzam. Ebben a nótában Kiss Endi ül a dobok mögött és aki kicsit is ismeri a munkásságát, valószínűleg azonnal felismeri jellegzetes játékát. 
 
Bár az énektémákat elsősorban maga Pisti hozza, ezen a fronton is akadnak vendégek, a Down For Whatever-ből ismert Diószegi Kiki például négy dalban is felbukkan, amelyekben remekül kiegészíti Pistit és bizonyítja, hogy a legjobb fiatal magyar rock-metal énekesek közé tartozik. Ő az egyik közreműködő az Istent játszóban is, amelyben rajta kívül a szintén több nótában szereplő Csányi Zoli, illetve Anga-Kis Miklós bukkan fel, a dal címe után pedig nem is annyira meglepő, hogy a Miatyánk egy részlete is helyet kapott benne, ráadásul ez a lemez leginkább metalos tétele.
 
 
Az Örök a dalban Maróthy Zoltán alkot emlékezeteset, majd pedig jön az album számomra csúcspontja, a Maradni, amely – ahogy egy kommentelő találóan megfogalmazta a Hét Jel Facebook oldalán – tulajdonképpen egy Black-Out minikoncert a zenekar olyan klasszikusaiból, mint a Magányos, a Jég, a Zuhanás és a Nagy köpés, ráadásul Pisti mellett Csányi Szabi és Zoli, valamint Fehérvári Attila is felbukkan, így a Black-Out rajongók tényleg mind a tíz ujjukat megnyalhatják az egyébként is remekül összerakott egyveleg hallatán.
 
Az Itt hagyomban Jamie Winchester is beszáll a „buliba” és érezhető, hogy a dal megírásából is kivette a részét és beletette az ő zenei világára jellemző hatásokat, amelyek izgalmas színt képviselnek a Hét Jel amúgy is széles palettáján. A legérdekesebb nóta azonban mégis az ezt követő Párbaj a Fish! és a Sunset mezítlábas dobosával, Hámori Dáviddal, valamint Kiszin Miklóssal megfűszerezve, aki elektronikus témákat és effekteket csempész a dalba. Veszélyes terep ez, amellyel ugyan sokan megpróbálkoznak, de a végeredmény gyakran minimum megkérdőjelezhető lesz. Itt azonban szerencsére erről szó sincs és bár elsőre talán felkapjuk a fejünket a gépekkel létrehozott hangokra, valójában ezek is jól belesimulnak ebbe az izgalmas zenei kavalkádba.
 
Hátra van még a Végtelen Czifra Miklóssal, Jankai Sebastiannal, Zana „Ganxsta” Zolival és Szekeres Andrissal, akiknek névsora önmagáért beszél, a Mi vagyok hangszeres szekcióját pedig Csányi Zoli, Kővágó Zsolt, Lukács Peta és Megyasszay István alkotja, Pisti pedig a rapes, ordibálós témáktól sem riad vissza és ezek is jól fekszenek neki. A lemezt a találó című Kilépő zárja, amelyben ismét elhangzik egy versrészlet, a zenei rész pedig Pisti, Domokos Tibor és Kiss József közös alkotása.
 
 
Ahogy a fentebb említett nevekből is kiderül, Pisti tényleg maga köré gyűjtötte a magyar rockzenei élet legjavát, akik mindannyian bele is tesznek valami csak rájuk jellemző kis finomságot az adott dalokba, ezzel is még izgalmasabbá téve a végeredményt. Ugyanakkor épp emiatt a sokszínűség miatt érdemes többször is meghallgatni az albumot vagy akár külön-külön az egyes nótákat, mert elsőre képtelenség minden apró, izgalmas részletet felfedezni bennük. Természetesen minden résztvevőnek jár az elismerés, de Pócsi Pistinek különösen, ugyanis gyakorlatilag véghez vitte a lehetetlent: összerakott 11, alapvetően teljesen különböző dalt, amelyek mégis egységes egészet alkotnak. Már csak egy lemezbemutató koncertet kellene összehoznia valahogy és tényleg minden tökéletes lenne!
 
A 'Tiszta lap' album dallistája és a közreműködő zenészek:
 
01. Ideát
 
Pócsi István - ének
Kővágó Zsolt - zongora
Temesi Bertalan - basszusgitár
Kottler Ákos - dob
Rábold Ákos - vokál
Szegedi Károly - vokál
 
 
02. Furcsa zaj
 
Pócsi István - ének
Kékkői Zalán - gitár
Bodnár Péter - basszusgitár
Kiss Endi - dob
Rábold Ákos - vokál
Szegedi Károl - vokál
 
 
03. Átutazó
 
Pócsi István - ének
Rásó Péter - gitár
Ferenczi Tibor - basszusgitár
Makai László - dob
 
 
04. Istent játszó
 
Pócsi István - ének
Madarász Gábor - gitár
Kővágó Zsolt - billentyűs hangszerek
Anga Kis Miklós - basszusgitár
Csányi Zoltán - dob
Diószegi Kiki - vokál
 
 
05. örök a dal
 
Pócsi István - ének
Maróthy Zoltán - gitár
Kővágó Zsolt - billentyűs hangszerek
Giret Gábor - basszusgitár
Kottler Ákos - dob
Diószegi Kiki - vokál
 
 
06. Maradni
 
Pócsi István - ének
Csányi Szabolcs - gitár
Andrics László - basszusgitár
Fehérvári Attila - basszusgitár
Csányi Zoltán - dob
Diószegi Kiki - vokál
 
 
07. Itt hagyom
 
Pócsi István - ének
Kozma Norbert - gitár
Szappanos György - basszusgitár
Zombor Szabolcs - dob
Jamie Winchester - vokál
 
 
08. Párbaj
 
Pócsi István - ének
Kiszin Miklós - sampling, programozás
Hámori Dávid - dob
 
 
09. Végtelen
 
Pócsi István - ének
Czifra Miklós - gitár
Jankai Sebastian - basszusgitár
Zana Zoltán - dob
Szekeres András - vokál
 
 
10. Mi vagyok
 
Pócsi István - ének
Lukács Peta - gitár
Kővágó Zsolt - zongora, vokál
Megyasszay István - basszusgitár
Csányi Zoltán - dob
 
 
11. Kilépő
 
Pócsi István - ének
Kiss József - gitár, basszusgitár
Domokos Tibor - billentyűs hangszerek
Kiss Dániel - dob
Diószegi Kiki - vokál
 
 
 
A Hét Jel Facebook oldala itt elérhető.
 
Tóth Mátyás