Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hidrofor tartály - Több egy színes fémhordónál!Az már elég nyilvánvaló, hogy a családi házak esetében mennyire előnyös egy gazdaságos, mégis hatékony vízellátó, tároló, mozgató rendszer kiépítése. Az sem nagy megfejtés, hogy ez általában könnyen megvalósítható a megfelelő házi vízmű beszerzése révén. Viszonylag az is egyértelmű, hogy mi a szerepe a szivattyúnak, de sokaknak az már kevésbé világos, hogy mire szolgál a hidrofor tartály. Pedig nagyon fontos szerepe van a rendszer optimális és hatékony működését illetően.
 
A hidrofor tartály a kulcsa mindennek!
 
Legalábbis a megfelelő házi vízellátást illetően, hiszen a kiválasztása is a szivattyú teljesítményéhez mérten történik. Lássuk miért képezi olyan fontos elemét a rendszernek a hidrofor tartály, amiről a szakemberek is ódákat zengenek.
 
Tartály révén az elsődleges feladata a tárolás, ami által csökkenti a szivattyú ki-, bekapcsolások számát. Nem kell kimagasló műszaki ismeretekkel rendelkeznünk ahhoz, hogy rájöjjünk mennyire nem előnyös, ha a szivattyú egy nap 40-50 alkalommal ki-be kapcsol. Talán ez a szám túlzásnak tűnhet, de egy 3-4 tagú család esetében ez mégsem olyan kirívó érték. Minden csapból eresztett pohár víz, kézmosás, borotválkozás, zuhanyzás, WC lehúzás, mosogatás során a szivattyú beindulna, ha nem nincs a jó öreg hidrofor tartály. Így logikusan következik, hogy ezzel jelentősen növelhető a szivattyú időtartama.
 
A rémálmokat okozó vízütés
 
Avagy a hidraulikus sokk ellen is kiváló védelmet biztosít, ami egyébként súlyos károkat okozhat a rendszerben. Egyrészt tönkreteheti a szivattyút, szivárgást, csőtörést okozhat. Ez akkor fordul elő, amikor a vezetékekben lévő folyadék sebessége hirtelen megváltozik, így hozva létre egy drasztikus nyomáshullámot. A hidrofor tartály viszont kiegyenlíti a nyomásingadozást, ezzel is védve a rendszert és a szivattyút.
 
A gumimembrános hidrofor tartály nyomásnövelőként is jól funkcionál, amire különösen az emeletes házaknál van szükség. Ezzel elkerülhető a túl alacsony víznyomás a felsőbb szinteken. Az adott vízigénynek és a szivattyú teljesítményét figyelembe véve választható ki az ideális változat.