Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hogy az év bulija volt-e ez az este? Egyelőre határozottan! - Sabaton, Accept, Twilight Force koncertbeszámoló

Idén igazán nem lehet okunk panaszra, ugyanis sok nagyszerű turné ér el minket és kis túlzással szinte naponta érkeznek az új bejelentések. Ennek ellenére azt látatlanban is sejteni lehetett, hogy a Sabaton és az Accept közös akciója az év egyik, ha nem a legjobb bulijának ígérkezik, amiből nem is akart senki kimaradni, és mivel a koncert „kinőtte” a Barba Negrát, végül a Hungexpo B Pavilonjában gyűlhettünk össze március 5-én este.

A Twilight Force már negyed hét körül megkezdte az alapozást, és már csak a dobos miatt érdemes volt időben érkezni és megnézni őket, ugyanis Hannes Van Dahl távollétében, aki párjához, Floor Jansenhez utazott haza a turnéról, hogy mellette lehessen első gyermekük születésekor, a Sabaton koncertjén is Daniel Sjögren ült be a dobok mögé. A Twilight Force egyébként 2015-ben már játszott nálunk, akkor a Barba Negra Track színpadon léptek fel a Sonata Arctica és a Freedom Call vendégeként, és ez a két turné már önmagában bizonyítja, hogy a svéd csapat határozottan jó úton jár.

Ezúttal az intro és az outro között hat dal jutott nekik, amelyek zöme a tavaly augusztusban megjelent Heroes of Mighty Magic albumról származik. A csapat nem árul zsákbamacskát, pontosan arra lehet számítani, amit a nevük, valamint az album- és dalcímek sugallnak: sárkányokra, lovagokra, csatametalra és minden másra, ami ezzel jár. A már ekkor is szép számú közönség jól fogadta a csapatot, akik pedig természetesen élvezték, hogy ismét sok rock- és metalrajongó előtt játszhatnak, és méltó módon vezették fel az est két nagyágyúját.

 

 

Az Accept egy fantasztikus és elképesztően látványos színpadképpel jelentkezett, amit már önmagában is élmény volt nézni, annyira profi és kidolgozott volt. Ehhez aztán még hozzájött Mark Tornillo és Wolf Hoffmann, akik külön-külön is elképesztő fazonok, együtt pedig végképp és már megjelenésükkel is a metal hőskorát idézik, a zenéjükről nem is beszélve. Az Accept kétségkívül a legnagyobbak között van mind a mai napig, és bizony akadtak is szép számmal, akik elsősorban talán miattuk jöttek és öltötték magukra Accept pólóikat.

 

 

Egy biztos, az ősrajongóknak nem lehetett okuk panaszra, ugyanis a program gerincét a csapat két klasszikus albuma, a Restless and Wild és a Balls to the Walls dalai képezték, így természetesen nem hiányozhatott a Fast as a Shark, a Princess of the Dawn, a London Leatherboys és persze a két címadó dal sem. Arról megoszlanak a vélemények, hogy Tornillo mennyire énekli jól az eredetileg Udo Dirkschneiderrel készült nótákat, de szerintem nem lehetett rá panasz, ahogy természetesen a többiek sem.

 

 

A Sabaton szinte hazajár Magyarországra, és gyakorlatilag nincs olyan év, hogy ne lépnének fel nálunk, de persze ezt senki sem bánja, ahogy nyilván az sem véletlen, hogy egyre többen és többen bukkannak fel más bandák koncertjein, de akár simán az utcán is Sabaton pólóban. A tank már jó ideje kötelező része a színpadképnek, ezúttal azonban Joakim spártai hadvezérként érkezett a színpadra néhány katonával együtt, ami ha lehet, még tovább fokozta a hangulatot és kétségkívül nagyon kreatív és zseniális húzás.

 

 

Ezek után nem meglepő, hogy a Ghost Division-Sparta kombóval indult a buli, majd jött a személyes kedvencem az új albumról, a Blood of Bannockburn. Bár hivatalosan ez a The Last Stand lemezbemutató turnéja, a zenekar természetesen a korábbi albumok dalait sem hanyagolta el, így volt Carolus Rex, Swedish Pagans, Far from the Frame, Primo Victoria, vagy éppen To Hell and Back is. Az pedig túlzás nélkül kijelenthető, hogy Daniel Sjögren kiválóan pótolta Hannest, és úgy ütötte a Sabaton témákat, mintha világéletében ezt tette volna, a közönség és a zenekar pedig szokás szerint egy emberként őrült meg a szó legjobb értelmében és bulizta végig a csatahimnuszokat, amelyeket látványos fényekkel, füsttel és robbanásokkal is megtámogatott a csapat, és véleményem szerint már csak ezért is érdemes volt nagyobb helyre átvinni a koncertet, ahogy az sem meglepő, hogy a turné többi állomása is arénákban van.

A Sabaton tehát ezúttal sem okozott csalódást és ismét megmutatták, hogy miért ők számítanak jelenleg az egyik legjobb metalzenekarnak. És hogy az év bulija volt-e ez az este? Egyelőre határozottan, és bár még csak március van, nem túl valószínű, hogy legalább a Top 3-ból kiszorulna.

 

 

Tóth Mátyás

Fotó: CSLP Rocks