Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hogy kapták nevüket a legnagyobb rock, metal zenekarok? - 5. rész



Sorozatunk ötödik részében a Journey, a Judas Priest, a Kansas, a King Crimson és a KISS nevének eredetéről rántjuk le a leplet.

Journey: A Journey eredeti tagjai 1973-ban álltak össze San Franciscóban Golden Gate Rhythm Section néven. A zenészek hamarosan egy rádiós verseny keretében kezdték keresni új nevüket, de végül minden javaslatot elvetettek. Szerencséjükre az egyik roadjuk, John Villaneuva fejéből kipattant a Journey név, amely egyöntetűen elnyerte a csapat tagjainak tetszését.

 

 

Judas Priest: A nevet Bruno Stapenhill, a zenekar kezdeti időszakának egyik tagja vetette fel az eredeti frontembernek, Al Atkinsnek, miután hallotta a The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest-et Bob Dylantől. Stapenhill így emlékszik az esetre: "Megkérdeztem Altől, hogy mit szólna ehhez a névhez? Sosem volt különösebben oda Dylanért, de azt mondta, ez egy nagyon jó név. Ennyi a sztori."

 

 

Kansas: Ez a név önmagáért beszél. Bár ez a későbbiekben változott, a zenekar eredetileg meglehetősen összetett prog rockot játszott, ami mellett különösen furcsának tűnik egy olyan név, ami lényegében azt üzeni, hogy "na, melyik államból jöttünk?"

 

 

King Crimson: A zenekar eredeti szövegírója, Peter Sinfield sehogy sem tudott kibékülni a King Crimson elődjének számító Giles, Giles and Fripp névvel, és azt mondta, ennél minden csak jobb lehet. Ő találta ki a King Crimsont, ami utalás a bukott angyalra, Belzebubra John Milton Elveszett paradicsom című művéből. "Olyan erőteljes nevet akartam, mint a Led Zeppelin. A King Crimsonnak pedig egy kicsit arrogáns hangzása van." - mondta Sinfield.

 

 

KISS: A csapat eredeti neve Wicked Lester volt, de rájöttek, hogy a nagy áttöréshez valami ütősebbre lesz szükségük. Peter Criss egyszer azon nosztalgiázott, hogy korábban játszott egy Lips nevű csapatban, Paul Stanleynek pedig ennek hatására eszébe jutott a Kiss név, és ezzel ő és társai megindultak a szupersztárokká válás útján.

 

 

Az 1. rész itt, a 2. rész itt, a 3. rész itt, a 4. rész itt olvasható.