Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hogy kapták nevüket a legnagyobb rock, metal zenekarok? - 6. rész

Sorozatunk hatodik részében a Led Zeppelin, a Lynyrd Skynyrd, a Meat Loaf, a Metallica és a Mötley Crüe nevének eredetére derül fény.

Led Zeppelin: 1966 nyarán a The Who két tagja, Keith Moon és John Entwistle Jimmy Page-dzsel és John Paul Jonesszal együtt szerepelt Jeff Beck Beck's Bolero című kislemezén, és ekkor merült fel egy új zenekar megalakításának ötlete. Moon - vagy talán Entiwistle - viccből megemlítette, hogy a próbálkozás olyan rövid életű lenne, mint egy ólumlufi (lead balloon). Két évvel később, amikor Jones, John Bonham és Robert Plant ott tartottak, hogy új zenekart hoznak létre, Page-nek beugrott ez a poén, és ebből lett a Lead Zeppelin név.

 

 

Lynyrd Skynyrd: A déli rock legendái a lázadás jegyében választották nevüket. A Lynyrd Skynyrd egy nyelvtörő Leonard Skinner nevéből, aki a tagok középiskolai tornatanára volt, és folyton piszkálta őket hosszú hajuk miatt, ami ellenkezett az iskolai házirenddel.

 

 

Meat Loaf: Édesanyja halála után Marvin Lee Aday három évig jóformán ki sem mozdult dallasi lakásából, majd Los Angelesbe költözött, ahol megalapította első zenekarát, a Meat Loaf Soult. A Meatloaf (Húsgombóc) Aday beceneve volt, amit a gimis fociedzője adott neki, mert olyan kemény srác volt.

 

 

Metallica: Lars Ulrich egyik barátja, Ron Quintana nevet keresett egy új metal fanzine-hez, és felvetette a MetalMania és a Metallica lehetőségeket. Utóbbit végül elvetette, Ulrich azonban lenyúlta éppen akkor alakuló bandájához. A Metallica első dala az 1982-es Metal Massacre I válogatásalbumon volt hallható, amelyen a zenekar nevét tévesen Mettallicának írták.

 

 

Mötley Crüe: Nikki Sixx alapító basszusgitáros Christmasnek szerette volna elnevezni a bandát, de a csapat többi tagja ezt leszavazta. Mick Mars gitárosnak eszébe jutott, hogy amikor a White Horse nevű zenekar tagja volt, az egyik társa "motley looking crew"-nak, vagyis nagyjából "szedett-vedett társaságnak" titulálta őket. Mars Mottley Cru formában írta le a nevet, de a rockosabb dizájn miatt végül Mötley Crüe lett belőle. A két umlaut állítólag Vince Neil ötlete volt, akit egy német sör, a Löwenbräu ihletett meg.

 

 

Az 1. rész itt, a 2. rész itt, a 3. rész itt, a 4. rész it, az 5. rész itt olvasható.