Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hogyan kapták nevüket a legnagyobb rock, metal zenekarok? - 1. rész

A név talán a legmeghatározóbb dolog egy zenekar számára, és sok különböző oka lehet annak, hogy miért éppen azt választották, amit. Előfordul, hogy az eredetileg kiszemelt név már foglalt volt, de arra is van példa, hogy egy kezdetleges ötletből fejlődött ki a végeredmény, ahogy az is megesik, hogy az adott csapat tagjai nem gondoltak bele, mennyi ideig kell együtt élniük a döntésükkel és ezért nem is igazán fontolták meg a döntésüket. Lássuk, hogyan kapta a nevét az AC/DC, az Aerosmith, az Alice Cooper, a Bad Company és a The Beatles.

Malcolm és Angus Young a testvérüknek, Margaretnek köszönheti az AC/DC nevet. A lány egy porszívón vagy egy varrógépen (attól függően, hogy ki meséli) látta meg a jelzést, ami arra utal, hogy a készülék váltó- és egyenárammal is használható.

 

 

Joey Kramer azt állítja, hogy barátnőjével épp Harry Nilsson Aerial Ballet című dalát hallgatták, és azzal poénkodtak, hogy olyan menő bandaneveket találtak ki, amelyben szerepelt az aero szócska. Joeynak nagyon megtetszett az Aerosmith hangzása, akkori zenésztársai azonban nem osztoztak a lelkesedésében, így az ötlet Kramer fiókjába került, amíg a sors össze nem hozta őt Joe Perryvel és Steven Tylerrel, akiket arról kellett meggyőznie, hogy a névnek semmi köze Sinclair Lewis Arrowsmith című regényéhez.

 

 

Az Alice Cooper név egy kényszermegoldás volt, ugyanis az eredetileg kiszemelt Nazz-t már lefoglalta Todd Rundgren. A zenekar tagjai egy őrült, gyilkolásra hajlamos idős nőként képzelték el Alice-t, akinek a karakterét az énekes, Vincent Damon Furnier jelenítette meg a színpadon. A név végül jobban összeforrt vele, mint a zenekarral.

 

 

Paul Rodgers azt állítja, hogy egy 1972-es, Jeff Bridges főszereplésével készült westernfilm plakátja adta neki az ihletet a Bad Company névhez, ami a telepeseket, a polgárháborút és a vadnyugatot idézte számára. Ezek után nem is lehetett kérdés, hogy ez lesz a zenekara neve.

 

 

A The Beatles nevét Buddy Holly ihlette, akinek háttércsapatát Cricketsnek hívták. Mind a négy Beatle nagy rajongója volt Hollynak, első koncertjeiken több feldolgozást is játszottak tőle, Paul McCartney pedig később megszerezte Buddy dalainak kiadási jogait, igaz, a legendás csapat végül csupán egy dalt, a Words of Love-ot rögzített tőle az 1964-es Beatles for Sale albumra.