Bejelentkezés

x
Search & Filters

Így készült a Metallica első klipje, a 'One'



A Metallica már öt éve a pályán volt és négy albumot is kiadott, mielőtt elkészítette volna első klipjét az ...And Justice For All egyik kislemezdalához, a One-hoz. A közel nyolcperces videóban a zenekar mellett az 1971-es Johnny háborúba megy (Johnny Got His Gun) című film néhány részletét is láthatjuk, ám ennek okáról megoszlanak a vélemények. Egyes források szerint a Metallica két menedzsere, Cliff Burnstein és Peter Mensch az album megjelenése után találta ki ezt a koncepciót, míg mások azt állítják, hogy James Hetfield eleve Trumbo 1939-es regényéből merített ihletet a dalszöveg megírásához és a Justice producere, Flemming Rasmussen azt is elárulta, hogy a banda már a lemez kiadása előtt megvette a film felhasználási jogait.
 
A Metallica ekkor már ismert zenekarnak számított a Master Of Puppets-nek köszönhetően és ezt a népszerűséget az MTV támogatása nélkül érték el, igaz, ők maguk is úgy érezték, hogy a klipes csapatok sokkal híresebbek náluk: Lars Ulrich úgy fogalmazott, hogy a Bon Jovi uralta a világot, de azért ők is kaptak belőle egy kis szeletet. A One-nál viszont már nem volt kérdés, hogy a Metallica is klipet forgat hozzá, mivel addigra ez lett a bevált gyakorlat a kislemezdalok esetében. A banda nem is tiltakozott az ötlet ellen, sőt, kifejezetten izgatottan várta a munkát. A zenekar Wayne Isham-et kérte fel a klip megrendezésére, aki nagy Metallica-rajongó volt és több bandának is nagyszerű videókat készített, a One-nal azonban nem boldogult, mert túlságosan nagy fejtörést okozott neki a zenészekről készült anyagok és a filmjelenetek összevágása, így végül munkatársa, Michael Salomon vette át tőle a projektet, aki szerkesztőként már többször is bizonyított, rendezőként viszont csak pár country videó szerepelt a neve mellett. Lars Ulrich-ék még örültek is, hogy így alakult, mert tudták, hogy a szinte teljesen ismeretlen direktor bátran nyúl majd az alapanyaghoz és kiéli az alkotói szabadságát.
 
A bandáról készült képsorokat egy raktárépületben vették fel Bill Pope operatőr közreműködésével, aki hivatalosan társrendezőként szerepel a klipnél, annak ellenére, hogy Salomon állítása szerint szinte nem is beszéltek egymással. A zenekarnak több mint hússzor kellett eljátszania a dalt, mire meglett minden szükséges felvétel. Salomon aztán háromféle verziót készített: a teljes, 7 perc 44 másodperces klipet, egy rövidített változatot és egy olyat is, amelybe csak a zenekaros részek kerültek be. A klip premierje 1989. január 20-án volt az MTV-n, ahol a videó hossza és komoly témája ellenére is hamar megtalálta a közönségét és rengetegszer lepörgött a zenetévén. A hatás nem maradt el: a One lett a Metallica első kislemezdala, amely felkerült a toplistára, az ...And Justice For All album pedig bejutott az első tízbe.