Bejelentkezés

x
Search & Filters

Így változtatta meg a metalt a Pantera 30 éves mesterműve, a Cowboys From Hell

30 évvel ezelőtt, 1990. július 24-én jelent meg a Pantera ötödik albuma, a Cowboys From Hell, amely rengeteg új rajongót szerzett a bandának, mivel sokan felkapták a fejüket a friss, izgalmas hangzásra és az őszinte zenére. A Cowboys From Hell az évek során az egyik legfontosabb metal albummá vált, de lássuk, hogy pontosan mi is kellett ehhez és hogyan változott meg a teljes színtér a lemez hatására.
 
Bár a Pantera a Cowboys From Hell-lel vált világhírű zenekarrá, a csapat pályafutása jóval korábban kezdődött: Vinnie Paul és Dimebag tizenévesek voltak, amikor megalapították közös bandájukat, amely eleinte glam metalt játszott, az énekesük pedig ekkoriban még Terry Glaze volt. Phil Anselmo 1986-ban érkezett Glaze helyére, és bár nem formálta át azonnal teljesen a banda hatását, de kétségkívül jelentkeztek bizonyos változások: az 1988-as Power Metal lemezen például már megjelentek a thrashes elemek, de a glames hangzás és megjelenés még nem tűnt el teljesen.
 
 
Az évtized végére azonban már igen: a Pantera-nak elege lett a glamből, és végleg elmozdultak a keményebb hangzás és stílus felé. A bandának szerencséje is volt: az Atco kiadó egyik képviselője, Mark Ross Texasban rekedt a Hugo hurrikán miatt, így eljutott a Pantera koncertjére, ahol a csapat annyira lenyűgözte őt, hogy rögtön szerződést is ajánlott nekik. A banda Max Norman-t választotta producernek, mert nagyon szerették az Ozzy-val és a Megadeth-tel készült albumait, Norman azonban végül kiszállt a projektből és Terry Date (Soundgarden, Overkill) váltotta őt, aki igazán feszes, ütős, groove-os hangzást adott az albumnak, és mint kiderült, pontosan ő volt az a hiányzó láncszem, amellyel végül teljes lett a kép.
 
 
A Cowboys From Hell a metal egyik legsötétebb időszakában jelent meg: a glam hanyatlott és a thrash is gondokkal küzdött, mert ekkoriban már minden a grunge-ról szólt. A Pantera azonban így is fel tudta hívni magára a figyelmet: a Cowboys... izgalmas és friss volt, ráadásul igazi útmutatónak bizonyult a Sepultura-hoz hasonló veterán csapatok és a Machine Head-hez hasonló új bandák számára egyaránt, ráadásul nemcsak a Dimebag, Vinnie Paul, Phil Anselmo, Rex Brown négyes teljesítménye vált etalonná, hanem Terry Date produceri munkája is: a lemez megjelenése után jó ideig hasonló hangzást szeretett volna minden banda.
 
A Cowboys From Hell az elmúlt 30 évben sem veszített frissességéből és erejéből, sőt, olyan örök klasszikus lett, amit bármikor érdemes újra meghallgatni.