Bejelentkezés

x
Search & Filters

II. Rockbook Online Tehetségkutató: bemutatkoznak a zenekarok! I. rész

Tavaly első alkalommal rendeztük meg a Rockbook Rockmagazin Online Tehetségkutatóját az oldal szerkesztői, elismert szakmabeliek és persze a ti közreműködésetekkel, idén pedig ismét meghirdettük a versenyt, amelyre a tavalyi 26 zenekar után ezúttal 39-en jelentkeztek. Ebben a cikksorozatban őket mutatjuk be nektek és már csak azért is érdemes megismerkednetek a bandákkal, mert talán éppen így találtok új kedvencet magatokra, akire aztán majd szavazhattok is és hozzásegíthetitek a közönségdíj megnyeréséhez. Elsőként A Csajod, az AND/OR, a Combcsont, a Corona Mortis, a Crash & Ride, a Dreamgrave, az Eugene Tooms és az Exopop mutatkozik be nektek.

 

A Csajod

 

Bármennyire is furcsának tűnhet, de három székelyföldi srác Kolozsváron való szerencsés találkozásának eredményeképpen jött létre A Csajod.
 
A zenekar neve megpecsételvén sorsukat, inspirációjuk fő forrása nem lehet más, mint: a lányok. Dalaik olyan színes palettán igyekeznek a hangulatokat közvetíteni, amilyenen az ők hangulataik is mozognak, ezért ösztönösen használnak rock, pop, funk, punk, alternatív és progresszív stílusjegyeket is. A zenekar stílusa tömören: „egy szabad rockfunkalterdiszkonyálasszámok alakulat"
A csajod 2017 őszén alakult meg egy jam session keretén belül, ahol egy metálhead dobos (Lőcsei Zsolt), egy funk-rajongó basszusgitáros (Sentes Zsombor István) és egy Beatle-mániás gitáros (Szőcs Tamás) talált egymásra. A nyáron csatlakozott a zenekarhoz gitárposztban Láng Tibor.
 
Augusztus 23-án debütált a zenekar első kislemeze, amely a zenekar nevét viseli, majd kèsőbb megjelent első videóklip is a Séta c. dalukra. Szeptember elején egy újabb videóklippel örvendeztették meg közönségüket. A Siculus fesztiválon, pedig megkapták a legjobb dalszövegért járó díjat.
 
A zenekar tagjai:
 
Szőcs Tamás – ének, gitár
Láng Tibor – gitár
Sentes Zsombor-István – basszusgitár
Lőcsei Zsolt – dobok
 
A Csajod Facebook oldala itt elérhető.
 
 
 
AND/OR
 
Az AND/OR zenekart 2014-ben Székesfehérváron alapította két jó barát azzal a céllal, hogy humoros szövegeket kombináljon akusztikus gitár alapú zenével. Az első néhány dal sikere után a duó igazi zenekarrá bővült, és néhány év, valamint néhány koncert után a banda az albumkészítés küszöbére érkezett.
 
Első megjelenésük egy feldolgozás dal volt – Tudom, kik ők —, amely felkerült a „15 év – Fegyelmező Részleg Tribute” albumra. Ezután 2018 végén a zenekar nekilátott a stúdiómunkának. 2019. március 25-én elkészült az első videóklip a Mutasd a brét című dalra, amelyet stílusosan április 1-én a „nátháS!” elnevezésű album követett. A zenekar azóta is folyamatosan készíti a klipeket.
 
Zenéjét tekintve az AND/OR széles spektrumon mozog az akusztikus balladán át, az alternatív muzsikán és a nu-metálon keresztül egészen a rockabilly és blues témákig, minden dallal egy-egy érzést igyekeznek elcsípni.
 
A banda szövegvilágát humor, szarkazmus, irónia és paródia jellemzi, elsősorban a hétköznapokban megjelenő kényes problémákat boncolgatják könnyed hangvételben.
 
A jövőt tekintve a zenekar szeretne többet koncertezni, és újabb dalokat írni, egy feldolgozás már bekerült a tarsolyba…
 
A zenekar tagjai:
 
Sümegi Attila „Süsü” – ének, szöveg
Németh Andor „Andor”– akusztikus gitár
Ódor Ákos „Áki” – gitár
Selmeczi-Kovács András „Söme” – basszusgitár
Hajnáczki Sándor „Sanyi” – dob
 
Az AND/OR Facebook oldala itt elérhető
 
 
 
Combcsont
 
A 2016 óta létező budapesti kvintett (eddig Dindes d'Espace néven működtek, de nevet váltottak) a külvárosi punk és pannon-grunge elemeit dinszteli a blues/hard rock kopott serpenyőjében, fűszerezve az őszinte nyelvezettel és az alter képies szövegvilágával.
 
A zenekar a megalakulása után 1 évvel saját kiadásban megjelentette első kis-nagylemezét Vágóhíd 1872 címmel, ezzel tisztelegve, az akkor bezárt vágóhídi próbatermek előtt! 
 
Emellett két videoklipet adtak ki. Az egyiket a Nézd má' című dalukhoz, amelynek anyagát a 2017-es dubicsányi Fignár fesztiválon vették fel, a másikat a Fish&Chips című dalukhoz, amit a Közvágóhídon rögzítettek a régi próbatermükben.
 
2019-ben új fejezet indult a zenekar életében, Combcsont néven működnek tovább. A névváltoztatást követően további két klipet jelentettek meg. Az egyiket az Űrkukás című dalukhoz, a másikat a Mátyás Király című átdolgozásukhoz (eredetileg egy Kaláka dal). 
 
Az említett Fignár fesztivál mellett már megjárták az AlteRába fesztivált is és emellett számos vidéki és pesti klubbot egyaránt!
 
A zenekar tagjai:
 
Szőke Ákos - ének, pánsíp
Szőke Mátyás - szólógitár
Faragó Gergő - ritmusgitár
Polgár Bence - basszusgitár, vokál
Reiter Roland – dob
 
A Combcsont Facebook oldala itt elérhető
 
 
 
Corona Mortis
 
A zenekar két "öregrocker" otthoni zenélgetéséből, 2013.12.29-én alakult kvartetté. Az első két esztendő lendületesen indult, és 2015-ben megjelent a zenekar bemutatkozó hanganyaga is, mely a "Porba tiporva" címet kapta. Azonban 2016-ban tagcserék következtek basszusgitáros és dobos poszton. Az új formáció gőzerővel vetette bele magát a "munkába", ennek köszönhetően a 2018-as esztendőben két hanganyag is napvilágot látott. Az év elején elkészült anyag,"A filmnek vége" címet viselé, míg az év végén fevett anyag "A Falak" címet kapta. 
 
"A Fal" című dalról klip is készült. Jelenleg is felvételek folynak a zenekar háza táján, és hamarosan elkészül legújabb anyagunk, "Keleti mesék, Nyugati zenék" címmel.
 
A jelentkezésre szánt egyik dal, egy szegedi folk-rock zenészről szól, illetve minden olyan zenészről akiknek nem adatott meg a nagy áttörés, mégis a maguk kis közösségébe maradandót alkottak. Nagyon sok "regős" van kis hazánkban.
 
A zenekar tagjai:
 
Petrik Róbert - ének, gitár
Tösmagi Attila - gitár
Sándor István - basszusgitár
Tóth Sándor - dob
 
A Corona Mortis Facebook oldala itt elérhető
 
 
 
Crash & Ride
 
A zenekar 2013-ban alakult Pilisen, jelenleg is saját pilisi próbateremben dolgozik, az itt kialakított házi stúdióban kerülnek felvételre a demo anyagok.
 
A Crash & Ride a szimfonikus rock/metál stílust képviseli a kezdetek óta, de felfedezhetők a tagok által kedvelt egyéb stílusok jellemzői is. A dalok angol nyelven íródtak a tagok közös ötletei alapján. Fő profil a saját szerzemények előadása, de a koncerteken olykor hallható egy-egy stílusban hasonló bandától származó feldolgozás (pl. Nightwish, Within Temptation), illetve időnként előszeretettel dolgoznak át más stílusokból származó népszerű dalokat a saját stílusukba (pl. Anastacia – Everything Burns, Queen - Living on my own, LMFAO- Party Rock).
 
Közeli cél a zenekar saját számainak felvétele, kiadása EP, később album formájában, valamint kisebb klubkoncerteken túl nagyobb eseményeken, fesztiválokon való fellépés. 
 
A 2019-es év első felében történt tagcserék kissé új hangzást eredményeztek, ugyanis a zenekar a korábbi működése során hallható férfi énekről női énekre váltott. 
 
A zenekar tagjai:
 
Schneider Esztella - ének 
Darázsi László - gitár 
Darázsi Zsolt - billentyűk
Kántor Gábor - basszusgitár  
Devecz Gyula Tamás - dobok 
 
A Crash & Ride Facebook oldala itt elérhető
 
 
 
Dreamgrave
 
Dreamgrave a hagyományos progresszív, valamint szimfonikus és neoklasszikus metal eklektikus házasságából született entitás, melyet erős énekszekció koronáz meg, női szoprán, tiszta férfi ének és hörgés együttes alkalmazásával. A zenéjük számos egymástól távoli világot bejár kezdve a sötét Opeth-i extremitással, a Paradise Lost-os gótikán át a Haken-i játékosságig.
 
2014-ben jött ki világszinten is komoly szakmai elismerést szerzett 'Presentiment' című nagylemezével, mely két hétig vezette a Bandcamp bestseller listáit, valamint számos magazin év albumai közé választotta. 2017-ben visszatértek ‘Monuments’ című lemezükkel, mely újabb evolúciós lépcsőfoka a korábban megkezdett útnak.
 
A zenekar célja, hogy egy valódi, előremutató, stílusbeli korlátokat nem ismerő, a zenei céljait művészeti szinten képviselő entitássá váljon és új zenei világokat nyisson a nagyközönség számára.
 
A zenekar felállása:
 
Csányi-Molnár Mária - ének
Gyimesi Dömötör - ének, gitár 
Baranyi Krisztina - hegedű
Gilián Péter - basszusgitár
Tóth Tamás - dobok
 
A Dreamgrave Facebook oldala itt elérhető
 
 
 
Eugene Tooms
 
A Eugene Tooms egy 2017-ben alakult, háromtagú stoner rock zenekar Budapestről. 
 
Keverve a Clutch, a Down, a Wo Fat és egyéb szőrös arcú zenekarok hatását, a srácok saját hangzás kialakítására törekszenek, egyensúlyozva a „feelgood” és a betonozós riffek között, időnként némi pszihedeliával fűszerezve a dalokat. 
 
Első kislemezüket, mely a „The Whole Nine Yards” címet kapta, Egerszalókon vették fel Sohajda Péter stúdiójában. A cél az élő, lélegző sound volt, így egyben feljátszva takk nélkül rögzítették az albumot. 
 
A lemezen hallható dalok egymástól független történeteket mesélnek el, kimerítve a krimi, a horror vagy akár a Western műfajait.
 
A zenekar tagjai:
 
Dudoma Viktor – gitár, ének
Zelenai Bálint – basszusgitár
Micskó Viktor – dob
 
A Eugene Tooms Facebook oldala itt elérhető
 
 
 
Exopop
 

Extraszoláris Populáció, azaz 5 srác, akik 2019-ben úgy gondolták, eleget tudnak a világról ahhoz, hogy belássák valójában semmit sem.

Zenekaruk verbuválásának gondolata 2018 októberében fogalmazódott meg gitárosuk, Zoli fejében, majd rövid toborzást követően a többi tag is csatlakozott hozzá. Az énekes poszt betöltésére számos jelentkező közül sem találtak hosszú ideig megfelelő személyt. Jelenlegi felállásuk 2019 márciusa óta létezik, mikor Phil csatlakozott az együtteshez énekesként.

Felgyorsult életünk új- és visszatérő problémáira zenével reflektálnak, ahogy azt a „Minden út végén I.” című első kislemezük is alátámasztja.

Debütáló kislemezük 2019 októberében jelent meg szerzői kiadásban, amely a SuperSize Recording és az 1G stúdióban került rögzítésre.

Az EP II. része is elkészült, amit 2020 januárjában terveznek megjelentetni. A zenekar vágya, hogy nevünk egybeforrjon a minőséggel, a szó minden értelmében. Minőségi zene és minőségi hangzás mellé minőségi, de szórakoztató tartalom gyártása a céljuk. Hisznek abban, hogy a folyamatos zenei generációváltások mellett kortársaikkal együtt képesek olyan modern rockzenei lenyomatot hagyni, amire ma Magyarországon nagy szükség, és talán egyre nagyobb igény van.

 

A zenekar tagjai:

 
Fülöp Ádám „Phil” – ének
Horváth Bálint – gitár
Veréb Zoltán – gitár
Dénes Ádám – basszusgitár
Dolmán Attila – dob
 
Az Exopop Facebook oldala itt elérhető
 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.