Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ill Nino - "Ha valóban a zenét vàlasztod, azért vàlaszd, mert szívből csinàlod" (interjú)



Először 2011-ben ismertem meg személyesen az Ill Nino tagjait, amikor is egy Facebook-os játékon megnyertem egy VIP belépőt a Rockmaraton fesztiválra. A srácok nagyon barátságosak és kedvesek voltak, szántak időt arra, hogy mindenkivel beszélgessenek.  A koncert is nagyon jól sikerült, a tömeg teljesen megőrült mikor elkezdtek játszani.

 

Magyarországon utoljára 2012 júniusában lépett fel a zenekar a Dürer kertben, személy szerint izgatottan várom, mikor jönnek legközelebb. A tavalyi évben turnéztak a magyar Ektomorf társaságában is, a következő koncertjeik pedig február végétől Ausztráliában várhatóak.  Laz Pina, a zenekar basszusgitárosa Skype-on interjút adott a Rockbook-nak, íme a New York-Budapest távolságból zajlott beszélgetés.

 

Laz Pina

 


Rockbook: Milyen volt az utolsó turné? Hogy tetszett a „European Epidemic Tour” a magyar Ektomorf zenekar társaságában?

Laz Pina:Az utolsó európai turnénk hihetetlen volt, megőrülök az Ektomorfos srácokért, nagyszerű volt az együtt töltött idő. Nagyon jól kijöttünk egymással. Zoli (az Ektomorf énekese) bámulatos volt, egyszerűen élveztem velük lógni. Nagyon jó volt az együtt töltött idő, remélem megismételjük majd.

Rockbook: Úgy tudom, lesz egy közös dal az új Ektomorf albumon, amiben az Ill Nino is részt vett. Milyen a dal?

Laz Pina: Nem tudok neked sokat mondani róla. Tudod, Christian nagyon csendben, késő éjjel csinálta, amikor nagyjából senki sem volt ott. Nagyon izgatott volt a dal miatt, annyira jól csinálta, amennyire csak tudta.

Rockbook: Melyik városban volt a legjobb játszani 2013-ban? Hol volt a legnagyobb tömeg?

Laz Pina: A legnagyobb tömeg, huhh, basszus…nem vagyok benne teljesen biztos. Talán Fehéroroszországban. Nagyon jó volt, teljes teltház, nagyszerű volt a koncert. Az utolsó európai turnénk nagyon jó volt, nagyon élveztük.

Rockbook: Mik a terveitek 2014-re?

Laz Pina: A zenekar hamarosan elkezd újra turnézni, és jelenleg folyamatban van, hogy új anyagot írjunk. Christian gyermeke bármikor megszülethet már, úgymond kivárjuk a dolgot. Lesz pár koncertünk február közepén Ausztráliában, elég masszív. Alig várjuk az új kezdetet, az évet néhány erős és félelmetes koncerttel fogjuk indítani. Remélhetőleg beállítja majd az év további részének a vérmérsékletét. Ezek után lesz néhány Dél-Amerikai dátumunk, utána pedig rögtön a stúdióban kezdünk, megpróbálunk összehozni egy új lemezt. Új hangzást szeretnénk csinálni, olyasmit,  mintha nem próbálnánk valami olyat bizonyítani,mint amit már csináltunk, mint például a ’Revolution Revolución’ ,ami mindig is „az a bizonyos” lemez lesz. Ahelyett hogy a múltunkat próbálnánk másolni, igyekszünk előre felé haladni. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy kreatívak legyünk az új Ill Nino hangzással.

Rockbook: Daniel Couto (ütőhangszerek) kiszállt a zenekarból, és helyette jött egy új tag, Oscar Santiago. Mesélnél róla pár szóban?

Laz Pina: Ő régi barátja a zenekarnak, dolgozott már velünk az Enigma albumon, és dolgozott már Danny-vel pár előmunkálaton. Játszott már néhány kedvenc bandánkkal, kezdetben egy ’Puya’ nevű zenekarral, ami az egyik előharcosa a latin és metál zene keverékének. Ő a legmegfelelőbb ember, aki bekerülhetett a zenekarba. Régóta barátok vagyunk, ez úgymond családi dolog, Danny-nek is a barátja. Nagyon izgalmas lesz új lemezt készíteni vele, rengeteg ötlete van, amit le tud tenni az asztalra az ütőhangszerekkel kapcsolatban. Olyasmi lesz, mint egy nagyon sötét és ritmusos, igazi afrikai gyökerű, voodoo-s, Krisztus és más vallások előtti dallam. Mindezt össze szeretnénk keverni valami újjal, talán egy kicsit több elektronikus zenével. Mindig is nagy rajongója voltam az elektronikus zenének. Szeretnék a lemezen egy jó kis industrial-electro-goth dolgot elérni.

 

Ill Niño - Forgive Me Father

 


Rockbook: Tudtommal a zenekar tagjai különböző helyeken élnek.  Hogy tudjátok megoldani így a próbákat, és hogy írtok új dalokat?

Laz Pina: Nagyon nehéz kivitelezni, kénytelenek vagyunk turné előtt összejönni. Ott kell próbálnunk, ahol a turné kezdődik. Összejövünk, néha hónapokat töltünk külön, de mikor együtt vagyunk, beülünk egy szobába, és szó szerint úgy érzem mintha utoljára tegnap láttam volna  Dave-et (dobos) vagy ilyesmi. Megvan egy bizonyos kémia, még akkor is, ha nem vagyunk együtt, valahogy kapcsolatban állunk. Mindannyian beszélünk minden héten, telefonos találkozókat tartunk. (Az interjú után pont egy ilyen konferenciahívást bonyolítottak le!)

Rockbook: Neked és Christian Machado-nak (énekes) van egy stúdiója, Sound Wars Studios néven. Mit mondanál róla?

Laz Pina: Miközben az interjút csináltuk, Laz épp a stúdióban volt, lehetőségem volt „megnézni”, majdnem mindent megmutatott. Volt felvevő szoba, zongora, király Banksy-k a falon, nagy hall, egy közös helyiség, és még 10 különböző szoba. Elég szuper volt!  (https://www.facebook.com/Soundwars)

Rockbook: Mi az, ami inspirál, amikor új dalt írsz?

Laz Pina: Bármi befolyásol, ami épp motivál az adott időszakban, akárhogy is érzem magam. Ez olyan, hogy épp milyen hangulatban vagyok, mindig van valamihez kedvem. Szeretek jazz-t hallgatni, elektronikus, blues, dubstep zenét, szeretem a reagge-t is. Imádom a hardcore zenét, szeretem a punk rock-ot, rengeteg dolgot szeretek, nehéz egyet kiemelni. Azt hiszem az befolyásol, amit épp újabban hallgatok.

Rockbook: Mi a kedvenc Ill Nino dalod (ha van) és miért?

Laz Pina: Oh, rengeteg van! A legújabb lemezről a kedvencem az „Eva” című dal. Ezt a dalt úgy szerettem volna megcsinálni, mint Éva karakterét. Ez egy nehéz út kifejezése, különösen a nők szempontjából. Ez egy női dal, de tényleg. Az inspirációja a dalnak valóban…azt kell mondjam, hogy a tüntetés, kampányolás több emberi jogért, többért mint ami most van. Még mindig, beleértve Amerikát is, a nők hajlandóak másodlagosnak érezni magukat, mert például kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért. Ez egyre rosszabb a világban, mivel néhány ország vagy vallási nézetek nagyon szigorúak. A nők nem veszik észre, hogy kevés emberi joguk van. Nagyon inspirált egy pakisztáni kislány, akit Malala-nak hívtak. Egy kislány, aki elutasító volt, aki tanult akart lenni. Kiállt az igazáért, és azt mondta, ’Én is tanulni akarok, nem fair hogy a fiúk ezt a lehetőséget megkaphatják, én pedig nem kaphatom meg!’. Valami vallási fanatistának nem tetszett a tény, hogy a szülei megengedték hogy ezt megtegye, és megpróbálták megölni, ám nem jártak sikerrel. Ez csak még erősebbé tette őt. Még mindig egy kislány, de jelenleg beszédeket tart az Egyesült Nemzetekben. Erősebb, mint valaha és úgy gondolom ez volt a valódi inspiráció a dal mögött. Azt hiszem, mindenki érezheti magát másodlagosnak. Az utazásaim során, ahol is 35 különböző országban játszottunk, rájöttem, hogy valójában minden embernek ugyanolyan jogai vannak. Senkinek sem szabadna több jogának lennie bármire, mint a másiknak, attól függően, hogy hol él vagy milyen kultúra része. Az egyenlő emberi jogok valami olyasmik, amik nagyon nagyon erősek és inspirálóak, és ez szerintem az egész zenekarra igaz. Nincs sok latin metál banda, így kisebbségnek számítunk. Ez inspiráló és harcolunk és hiszünk az emberi jogokban, hogy mindenki igazságosan legyen kezelve és egyenlően, senki se legyen alá vagy fölé rendelve a másiknak, mindenkinek egy szinten kéne lennie. Reméljük, ehhez közelítünk, hogy egy jobb helyen élhessünk.

Rockbook: Ha adhatnál a mai zenekaroknak és zenészeknek néhány tanácsot, mi lenne az?

Laz Pina: Ha valóban a zenét választod, azért válaszd, mert szívből csinálod. Azért folytasd, mert az igazi siker hogy a zene az életed része legyen. Ha az életed része, garantálom, hogy nem lesz átlagos életed. Az élet sokkal jobb vele, mint nélküle. Ha csak részidőben, ha csak pár órára a héten, de az életed része kell hogy legyen. Számomra ez az igazi siker, és szerintem ez az egész értelme, és ha karriert csinálsz belőle, akkor szerencsés vagy. Azért csináld, mert szívből jön, mert imádod.  Akik nem szívből csinálják, azok végülis nem lesznek sikeresek, és nem nekik volt való amúgy sem.

A Skype kapcsolat nem volt a legjobb, de szerencsére sikerült megcsinálnunk az interjút és megnézni a stúdiót. Ezúton is köszönet Laz Pina-nak, hogy szánt ránk időt, reméljük a jövőben is lesz alkalom rá, akár személyesen, Magyarországon!

 

 

 

KoRn Fanni
 

Címkék: 
ill nino