Bejelentkezés

x
Search & Filters

Íme a 13. HangSúly Zenei Díj™ nyertesei!



A HangSúly Zenei Díj szavazása alapján a 2017-es év meglepően sok kiemelkedő albumot hozott a magyar metalszíntérnek. A legtöbb kategóriában a Perihelion, az Archaic és az Apey & The Pea zenekarok és lemezeik vetélkedtek az elsőségért, a legjobb újoncnak pedig a Divided bizonyult. 
 
Az év albuma
 
Az év albuma címért egy magával ragadó hangulatú post-metal lemez, egy méregerős thrash metal anyag, és egy ördögi sludge metal korong került az első három helyre egy-egy pont különbséggel. A zsűriben részt vevő szerkesztők többségének véleménye alapján a díjat a Perihelion albuma, az Örvény kapta, megelőzve a How Much Blood Would You Shed to Stay Alive? lemezt az Archaictól, és az Apey & The Pea alkotását, a HEX-t.
 

 
Az év debütáló albuma
 
Minden évben az egyik legizgalmasabb pontja a HangSúly Zenei Díjnak, hogy az újonnan felbukkant zenekarok és projektek közül melyik tud már elsőre is olyan teljesítményt nyújtani, ami kiemelkedőnek mondható. 2017-ben ezt elsősorban a Divided zenekar mondhatja el magáról, akik Modulus című bemutatkozó nagylemezükkel nyerték el az év debütáló albumának járó díjat. 
 

 
A dobogóra Hájer Gergő (Omega Diatribe) gitáros és Andres Vincze énekes közös projektje az Audionerve, illetve a VL45-tagokból alakult Slowmesh első albuma lépett még fel.
 
Az év koncertzenekara
 
Az Apey & The Pea triója 2014-ben már egyszer elnyerte az év koncertzenekara címet, és három év után újra nekik ítélte a díjat a zsűri.
 
A zenekar két HangSúly-díjas album után zsinórban harmadszorra is egy komoly súlyú anyagot tett le az asztalra a HEX-szel, így a három lemez dalaiból egy igazán ütős élő programot tudnak összeállítani. Érdemes személyesen is tapasztalatot szerezni erről, ahogyan a második helyre került Leander Kills és a harmadik Dalriada élő teljesítményéről is.
 

 
Legjobb stúdióprodukció
 
A legjobb stúdióprodukció címére a legtöbb jelölést Köteles Leander és Varga Zoltán kapták. Előbbi saját bandája, a Leander Kills nagylemeze mellett az Agregator albumának hangzásáért felelt, míg utóbbi az Ørdøg és a Depresszió zenekarok tavalyi anyagainak producereként teljesített átlagon felül. A díjat mégsem ők vitték el, hanem az Archaic - How Much Blood Would You Shed to Stay Alive? című albumának hangzását kialakító Horváth István (ex-Blind Myself gitáros), illetve a munkálatok kezdetén az anyag körül bábáskodó Vörös Attila
 

 
Érdekesség, hogy Jósa Tamás énekes nem csak az Archaic-kal hanem a Divided révén is a HangSúly nyertesei között van. Az Archaic albuma a legjobb stúdióprodukció kategóriában az év albumát előzte meg. Az Örvény hangmérnöke a Perihelion énekes/gitáros/zenekarvezetője, Vasvári Gyula volt.
 
Legjobb lemezborító
 
A grafikusok versenyében is fej-fej mellett haladt a Perihelion és az Archaic a két nemzetközileg is ismert művész, Costin Chioreanu és Sallai Péter révén. Végül a legjobb lemezborítóért járó díjat Sallai Péter kapta meg a How Much Blood Would You Shed to Stay Alive? frontját díszítő festményéért.
 
 
Gratulálunk a díjazottaknak!
 
2006 óta minden évben a HangSúly™ Zenei Díj szavazásán a zsűribe meghívott online rock/metal magazinok szerkesztői az előző esztendőben megjelent kiemelkedő magyar metalalbumokat és zenekarokat díjazzák. A HangSúly™ Zenei Díj idei zsűrije:
 
Fémforgács – Hard Rock Magazin – Metal.hu – Passzio.hu – Rockbook.hu – RockStation – Rockerek.hu – Rozsdagyár – Shock! Magazin – Underground Magazin – Viharock.hu – Zenevilág.net