Bejelentkezés

x
Search & Filters

Iron Maiden, Anthrax koncertbeszámoló: Maiden England Tour - 2014. júnus 3., Budapest Aréna



Óriási bombaként robbant, amikor tavasszal napvilágot látott a hír, miszerint a nagy sikerű, 1988-as Maiden England turné reaktiválása képpen Budapestre látogat az Iron Maiden. A zenekar sokadvirágzásának köszönhetően borítékolható volt a telt ház, ami nem bizonyult alaptalannak, ugyanis az egy-két foghíjas ülőhelyet leszámítva szinte csordultig telt az Aréna.

Az Anthrax több, mint 30 éves new york-i banda pár tíz millió lemezt adott el világszerte, akik a thrash metal irányzatban a Metallica-val, a Megadeth-tel, és a Slayer-rel együtt alkotják a „Nagy Négyes”-t. A Scott Ian gitáros által alapított csapat 1996, 2003, 2004, 2005 és 2013 után most lép fel hatodszorra hazánkban, ebből kettő volt önálló koncertjük.

Az Iron Maiden immár tizenegyedik alkalommal lépett fel nálunk, viszont ezzel a best of 80 – as évek setlist-el soha többé nem fog, ezt Dickinson Úr is megmondta. Az Iron Maiden felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a rock, hardrock és heavy metal előadók többségére. A maga több mint 100 millió eladott lemezével minden idők egyik legsikeresebb heavy metal zenekara.

A mostani koncertre a meghirdetett 18 órás kapunyitására már szép kis tömeg (4000 ember) gyűlt össze! A hivatalos hétórás kezdést az Anthrax némi csúszással már erős fél házzal kezdte. Háromnegyed órás műsoruk, ha látványban nem is, de hangosításban verte a főbandát, mocskosul jól szóltak!

Az Anthrax setlitje:

1.  Caught in Mosh
2.  Madhouse
3.  Got the Time (Joe Jackson cover)
4.  Indians
5  Fight ’Em ’til you can’t
6.  T.N.T. (AC/DC cover)
7.  I am the Law
8.  Antisocial

Este nyolckor letakarították a színpadot tokkal – vonóval fél óra alatt, majd a látványelemekkel felturbózott Maiden cucc megszólalt az intró után a megígért időpontra. A két hatalmas kivetítő is rendesen tette a dolgát a nagyjából teltházas közönségnek! A hangzással viszont bakot lőtt a főbanda, mert az Anthrax jobban volt keverve.

A koncert nagy százalékban a már fent említett 1988-as Maiden England turné dalaira épült, kiegészülve az akkor még tervben sem lévő - azóta kihagyhatatlanná váló - 1992-es Fear Of The Dark-kal.

Fél 9 után pár perccel már érkezett is a Seventh Son Of A Seventh Son album nyitó dala, a Moonchild. Az Iron Maiden által már megszokottan, szinte berobbant a színpadra a hat zenész és őrült tempót diktálva elindították a show-t, az addigra már színig telt Arénában. A hangulatot a talán legslágeresebb dalukkal, a Can I Play With Madness-szel folytaták, ami rendesen lázba hozta a Maiden-re kiéhezett közönséget, amelyet a nem sűrűn játszott, The Prisoner követett, mielőtt "két perccel éjfélt ütött volna az óra": 2 Minutes to Midnight. Ezután két klasszikus következett az 1983-as Piece Of Mind albumról, a Revelations és a The Trooper (az Iron Maiden hivatalosa sörének névadója - a szerk.), az elmaradhatatlan angol zászló lobogtatással Dickinson részéről.

 

 

Majd sejtelmesen felcsendült a legendás prológus:

"Woe to you, Oh Earth and Sea, for the Devil sends the beast with wrath, because he knows the time is short...
Let him who hath understanding reckon the number of the beast for it is a human number, its number is Six hundred and sixty six."

...És már indult is óriási ováció közepette a The Number Of The Beast. Sokat nem pihentek Harrisék, egészen az első, még Paul Di'Anno-s albumukról letolták az album egyik legkomplexebb és legnagyobb dalát, a Phantom Of The Opera-t. Ezt követte a - Metallica által a Garage Inc. Ep-n "elbohóckodott" - Run To The Hills, majd a Maiden "kezdeti, szintetizátoros korszakának" egyik gyöngyszeme, a Wasted Years.

 


A következő dal igazi csemege volt, mivel nem egy klasszikus Maiden szerzemény: a Seventh Son Of A Seventh Son album önmagáról elnevezett dala. A Maiden ezen a lemezen nagyobb teret adott a szintnek, ennek köszönhetően ezt tartják a zenekar legprogresszívebb korongjának. Kellemes élmény volt a már-már atmoszférikus instrumentális rész a dal közepén, amely kicsit megpihentette az addig is óriási lendülettel fel-alá rohangáló zenészeket.

 


Ezután érkezett a Wratchild című szerzemény, amely a második, "Killers" albumukról egyedüliként árválkodott a repertoárban. Az ezt követő - a turné setlistjének legfiatalabb dala ellenére - Fear Of The Dark a megjelenése óta az Iron Maiden egyik legnépszerűbb dalává nőtte ki magát, ami talán a legnagyobb őrjöngést váltotta kia rajongókból ezen a remek estén. Hidegrázós volt...

Elérkeztünk a ráadás előtti utolsó dalhoz, jött 1980-ból az Iron Maiden. Remek zárása LETT VOLNA a koncertnek, amennyiben nem lett volna vele tisztában mindenki, hogy itt még bizony nincs vége! A dal után a koreográfia szerint - természetesen rövid búcsú és "tenjúk" közepette - levonultak a színpadról, hogy egy kicsit hergeljék a közönséget. Jött a Maiden, Maiden skandálása, a füttykoncert és a visszataps.

 


A folytatás a második világháborús Winston Churchill beszéddel indult, amely a két óriáskivetítőn egy videóanyag kíséretében vezette fel a ráadás első dalát, az Aces High-ot. Ezt követte egy igazi dallamos, pörgős nóta, egyik személyes kedvencem, a The Evil That Man Do. Zárásképpen pedig a Sanctuary-val búcsúzott a magyar közönségtől a legendás heavy metal csapat.

A látványt a Madách: Ember tragédiájához lehetne talán hasonlítani, mivel több „szín” volt, igen csak megmutatva, milyen is egy világszínvonalú banda! Skull-ok, múmiák, csontvázak és a híres Eddie figura! Volt piró bőven, némi poént is megengedett magának Dickinson Úr – (jól nyomja így majd 60 évesen), hogy grilleznek a lángon… A közönséget is külön megdicsérném a partnerségért, remekül tette a dolgát együtt nótázás, oó-zás, taps tekintetében. Nem hiába jött el sokadszorra hozzánk a Maiden! Az én füleimnek az volt még szokatlan, amikor kiabálta a végén a több ezer ember, hogy Maiden! Olyan hülyén éreztem magam, mivel töröm az angolt, így én azt hallottam: Szűz, szűz… De ez legyen az én bajom! Összeségében rohadtul elégedett vagyok a látvánnyal, a hangerővel, viszont a hangosítás csak négyest kapott az Iron-nál…
 

Az Iron Maiden setlistje:

01.  Moonchild (88)
02.  Can I Play with Madness (88)
03.  The Prisoner (82)
04.  2 Minutes to Midnight (84)
05.  Revelations (83)
06.  The Trooper (83)
07.  The Number of the Beast (82)
08.  Phantom of the Opera (80)
09.  Run to the Hills (82)
10.  Wasted Years (86)
11.  Seventh Son of a Seventh Son (88)
12.  Wrathchild (81)
13.  Fear of the Dark (92)
14.  Iron Maiden (80)

Ráadás:

15.  Aces High (84)
16.  The Evil That Men Do (88)
17.  Sanctuary (80)

 



Balogh Peti/Juhász Peti
 

 

Címkék: 
iron maiden
anthrax